Küba’da matem var, şarkılar sustu
Küba’nın efsane lideri Fidel Castro’nun önceki gün 90 yaşında hayata veda etmesinin ardından Küba’da matem havası var. Ülkede 9 gün yas ilan edilirken, başkent Havana’da bütün eğlenceler iptal edildi. Castro’ya son veda için düzenlenecek törenlerin ilki bugün başkent Havana’nın Devrim Meydanı’nda yapılacak. Dünyanın birçok yerinde de Castro’nun ardından anmalar yapılıyor.
cumhuriyet.com.tr
Havana Üniversitesi öğrencileri: Ben Fidel'im <video:637063>
Küba’nın 11 ABD başkanı eskiten efsanevi devrim önderi, 47 yılla 20. yüzyılın en uzun süre görevde kalan lideri Fidel Castro’nun, 90 yaşında hayata veda etmesinin ardından Küba sokaklarında matem havası var.
Ülkede bayraklar yarıya indirilip 9 gün yas ilan edilirken, başkent Havana’nın kalabalık sokakları sessizliğe gömüldü, şarkılar sustu, eğlenceler iptal edildi.
Fidel’in isteği üzerine yakılan naaşı tüm adayı dolaştıktan sonra 4 Aralık’ta doğduğu Santiago’da toprağa verilecek.
Küba’nın dört bir yanında Castro’ya son veda için düzenlenecek törenlerin ilki bugün başkent Havana’nın simgeleşmiş Devrim Meydanı’nda yapılacak.
Çok kederli bir andı... Kardeşi Raul Castro’nun titreyen bir sesle televizyona çıkıp “Bugün, 25 Kasım’da saat 22.29’da, Küba Devrimi’nin başkomutanı Fidel Castro Ruz yaşamını yitirdi” sözlerini okuduğu sırada otelde çalışmakta olduğunu söyleyen Yaimara Gomez, AFP’ye “Herkes buz kesti. Çok ama çok kederli bir andı” diye anlattı.
Fidel’in ölümünü duyururken evde olduğunu ve bahçeye çıkıp bir sigara yaktığını anlatan ev hanımı 56 yaşındaki Blanca Cabrera ise “Onun öldüğüne inanmak gerçekten çok zor” diye konuştu. Fidel’in bu yılın başındaki son Komünist Parti Kongresi’nde sarf ettiği “Herkesin zamanı gelir” sözlerini hatırlatarak, “İnsanları bu ana hazırladı. Ama daha yıllarca bizimle birlikte olacak. Bu acımızı biraz olsun dindiriyor” dedi. Haberi izlerken gözyaşlarına gömüldüğünü söyleyen taksici Armandora Lobaina “Fidel’siz kendimizi boşlukta hissediyoruz” diye anlattı.
Uykusundan uyandırdım... ise gece partide eğlenirken birdenbire müziğin durmasıyla haberi aldığını belirtip yaşadıklarını “Hemen eve gidip herkesi ‘Fidel öldü’ diye bağırarak uykusundan uyandırdım. Annem şaşkına dönmüştü” diye anlattı. Devlete ait bankada çalışan Meykel Duquesne ile eşi Indiana Valdes de endişeli olduklarını söylerken “Fidel adanın koruyucusuydu, her yerdeydi” dedi. Valdes, “Sosyalizm onun ölümünden sonra ayakta kalacak mı” sorusuna ise omuz silkerek karşılık verdi: “Bilmiyorum.”
683 suikast girişimi Küba’nın efsanevi devrim lideri Fidel Castro, 1959’da ABD’nin yanıbaşında bir komünist devlet kurunca eski koruması Fabiean Escalente’ye göre en az 683 suikast girişimine maruz kaldı.
Escalente’ye göre bunların çoğu Soğuk Savaş döneminde ve CIA tarafından planlanmış suikastlardı. Kendi ifadesiyle “Eğer suikast girişimlerinden kurtulmak bir Olimpiyat oyunu olsaydı, altın madalyayı kazanacak kişi” olan Castro’ya yönelik ilk suikast girişimlerinden biri 1960’ta BM Genel Kurulu’nun yapıldığı New York’ta oldu. Konuşma yapmak için New York’a gelen Castro’ya CIA’in planı botlarına zehirli toz doldurmak ve konuşma sırasında sakallarının dökülmesine, böylece küçük düşmesine yol açmaktı, ancak bu plan başarısızlıkla sonuçlandı.
Bir diğer suikast planı ve kuşkusuz en çok ses getirenlerinden birisi, CIA’in Castro’nun eski sevgililerinden Marita Lorenz’i kullanarak Küba liderini zehirleme planıydı. İddiaya göre plan ifşa olunca Castro, Lorenz’in eline silahı verip onu öldürmesini söyledi ama kadın tetiğe basmadı. Lorenz’in anlatımına göre Castro, “Beni öldürmeye mi geldin?” diyerek purosundan bir nefes alıp gözlerini kapattı.
Bunlar dışında en çok bilinenler, kimyasal uyuşturucu LSD katılmış puro içirerek, televizyon söyleşisinde kahkahalara boğulmasına yol açmak, zehirli bir puroyla öldürmeye çalışmak, dalış zevki nam salan Castro’nun kıyafetine mantar bulaştırarak deri enfeksiyonu kapmasını sağlamak gibi sayısız girişim de başarısızlıkla sonuçlandı.