Kömür karası yas... Soma faciasının 3. yıldönümünde yüreklerde acı ilk günkü gibi

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın üçüncü yıldönümünde, yüreklerde ilk günkü gibi aynı acı bir kez daha yaşandı. Aileler, faciada can veren yakınlarının mezarlarına koştu, yüreklerindeki acı, gözyaşı olup aktı.

cumhuriyet.com.tr

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın üçüncü yıldönümünde, yüreklerde ilk günkü gibi aynı acı bir kez daha yaşandı. Aileler, faciada can veren yakınlarının mezarlarına koştu, yüreklerindeki acı, gözyaşı olup aktı.

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye’nin en büyük maden faciası, tüm vatandaşların hafızalarına acı olarak kazındı, ülke günlerce Soma’da yaşananlara kilitlendi, gözyaşı döktü, ailelerin acılarına ortak oldu. Acının merkezi haline gelen Soma’da, facianın üçüncü yıldönümünde yine gözyaşı, hüzün, kaybedilenlere özlem vardı. Faciada yaşamını yitiren madencilerin ailelerinin buluşma alanı, dün sabah erken saatlerinden itibaren madenci şehitliği oldu.

Resmi törenin saat 12.00’de başlayacağının duyurulmasına rağmen aileler, erken saatlerde kaybettiklerinin mezarlarına koştu. Kabirlerin başına çöken annelerin, babaların, eşlerin, çocukların, üç yıldır yüreklerinde biriken acı, gözyaşı olup şehit madencilerin mezarlarına aktı. Tamamen çimlendirilmiş olan şehitlikte, siyah mermerden yapılan madenci mezarları ile onları simgeleyen madenci üzerinde el fenerlerinin bulunduğu bölümler Türk bayraklarıyla donatıldı.

Polis ve jandarmanın da geniş güvenlik önlemleri aldığı şehitliğe ilk gelenler de, şehit madencilerden Kazım Karaçoban’ın eşi Sevinç Karaçoban, kızı 6 yaşındaki Cansu Karaçoban, oğlu 7 yaşındaki Yunus Emre Karaçoban oldu. Çocuklar, şehit madenci babalarının mezarına çiçek bıraktı.

Madencilerin meslektaşları da şehitliği ziyaret etti. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Zonguldak’ta görev yapan üyeleriyle, Maden İş Sendikası Genel merkezi ve Soma şubesi yöneticileri, ayrı ayrı madenci şehitliğini ziyaret etti. Madenciler anısına Kuranıkerim okundu, dua edildi.

Sorumlular cezalandırılsın Madende can veren babası Yüksel Cangül’ün Beyce köyündeki mezarından sonra maden şehitliğini de annesiyle ziyaret eden 12 yaşındaki Emircan Cangül, faciada sorumluluğu bulunanların da cezalandırılmasını istediğini söyledi. Emircan Cangül, büyüyünce öğretmen olmak istediğini de ifade etti.

Soma’da gün boyu etkinlik Öte yandan, Manisa Valiliği, Kaymakamlık, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin ortaklaşa düzenlediği resmi anma etkinliği saat 12.00’de başladı. Ayrıca, maden şehitleri için öğle namazı öncesinde Ulu Cami’de mevlit okutuldu. Kaymakamlık önündeki meydanda ise akşam saat 20.30’daki etkinlikte yine madenciler için Kuran okundu.

Geride kalanlar mezarlığa gittiler Madende can verenlerden İlyas Yıldırım’ın eşi Şerife Yıldırım da çocukları Ramazan Yıldırım ve Ömer Yıldırım’la geldi. Maden şehitliğinin ilginç bir o kadar da acı ziyaretini 2.5 yaşındaki Süleyman Kandemir yaptı. Madenci Süleyman Kandemir, kazada can verdiği zaman hamile olan Özge Kandemir, doğan oğluna faciada kaybettiği eşinin adını verdi. Özge Kandemir, acının yıldönümünde de, oğluyla mezarlığı ziyaret etti. Madenci şehitliğinde, mezarları ziyaret eden, çiçek bırakan ziyaretçiler, ailelerin onayıyla yapılan anıtı da inceledi. Facia günü ve sonrasındaki acıyı anlatan, madenciye özlemin tasvir edldiği anıtın önünde de ziyaretçiler fotoğraf çektirdi.

‘Madencinin feneri sönmeyecek’ Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İstanbul Tabip Odası, Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın 3. yıldönümünde Beyoğlu Tünel’de eylem yaptı. “Soma’yı unutmadık unutturmayacağız” pankartının açıldığı eylemde “Soma 301 can” yazılı dövizler taşındı. Eylemde “İş kazası değil bunlar cinayet”, “Soma’yı unutma, unutturma”, “Madencinin feneri sönmeyecek”, “Madencinin kaderi ölüm değildir” sloganları atıldı.