Kırmızı sebze ve meyvenin faydaları

Kırmızı meyve ve sebzeler için söylenenleri hepimiz biliyoruz. Bu sebze ve meyveler flavanoid ve likopen açısından çok zengindir bu nedenle de sayısız yararları vardır. Bu yiyecekler, anti kanserojen olmaları yanı sıra bol C vitamini içerdiklerinden kesinlikle tüketilmelidir.

cumhuriyet.com.tr

Çilek; Çilek antioksidandır. Kanı temizleyerek karaciğere destek verir. Kolesterolü düşürür, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çalışır. Cilde iyi gelir ve şeker hastalarına önerilir. Bol C vitamini kaynağıdır. Bağırsaklarda demir alımını arttırarak, kansızlığın önüne geçer.

Domates; Bol likopen ve C vitamini deposudur. C vitamini kabuğunda daha yoğundur. C vitamini bağırsaklarda demir emilimini hızlandırır. Lİkopen, metabolizmanın yağı depolamasına engel olarak, dolaşım sistemine destek verir. Böylece, kalp krizi ve felç oranları düşer. Domates, antikansorejendir fakat, zamanında ve hormonsuz tüketilmesi gerekir.

Karpuz; Yaklaşık %90' su olan bu meyve, böbreklerin çalışmasını düzenler. İçinde ki likopen sayesinde yağ oluşumunun önüne geçer ve damar sertliği dahil olmak üzere kalp hastalıklarına iyi gelir. Bağırsak ve mide kanseri için koruyucudur.

Kiraz; Kiraz bir ağrı kesici ve ateş düşürücüdür. İyi bir idrar söktürücüdür ve bu nedenle böbrekleri temizler. Metabolizmayı hastalıklara karşı korur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Damar sertliğini engeller. Varis oluşumunu geriletir. Tüm iltihapları söker. kalp hastalıklarını engeller ve kanser oluşumunun önüne geçer.

Kırmızı biber; Bol C vitamini ve likopen içerir. Özellikle acı olanlarda bu oranlar daha yüksektir. Kırmızı biber, vücutta iltihap oluşumunu engeller, karaciğere çalışmasında destek verir. Özellikle bağırsak ve mide kanserlerine karşı vücudumuzu korur.

Ahududu; Vücuttaki toksin maddeleri dışarı atar, kanı temizler. Vücuda dinçlik verir. Ateş düşürücü etkisi nedeniyle ateşli hastalıklarda faydalıdır. Romatizma, nıkris, kansızlık ve verem hastalıklarına karşı yararlıdır. İdrar söktürücü özelliğiyle ahududu kabızlığı giderir.

Kırmızı üzüm; Üzüm kuvvetli bir antioksidandır. Damar sertliğine iyi gelir ve çok iyi bir dolaşım sistemi düzenleyicisidir. Kalp ritmini düzenlediği gibi, kalp krizinin önüne geçer. Karaciğere destek vererek kanı temizler. Vücudumuzda ur, iltihap oluşumunu engeller. Kansere karşı koruyucudur.

Nar; Doğanın en büyük mucizesi olan nar, kansere karşı koruyucu zırhımızdır. Kanda bulunan kolesterolü düşürür, yüksek tansiyonda düzenleme yapar. Damar sertliğini önleyerek, dolaşım sorunlarını engeller, kalbimizi rahatlatır.

Kırmızı pancar; Yapısında bol likopen ve C vitamini vardır. Pancar, karaciğerimize dosttur. Karaciğerin düzgün çalışmasını sağlar ve onu temizler. Böbreklerde kitle, taş ve kum oluşumunu engeller. Şeker hastalığına karşı vücudumuzu korur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kanser oluşumunu engellediği gibi kanserli hastalarda özellikle suyu çok faydalıdır.