Kanserden koruyan 15 sebze
Kanserden koruyan 15 sebze
cumhuriyet.com.tr
Beslenme düzeninize kanserden koruyan sebzeleri ekleyin ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirin
A vitamini, C, B ve K vitamini bakımından zengin olan lahana, anti-flamatuar özelliklere sahiptir ve antioksidan olarak bilinir.
Kanseri önlemede çok önemli bir sebze olan Brüksel lahanası, kimyasallar ve enzimlerle savaşır ve mesane kanseriyle mücadelede ve diğer kanser tiplerini önlemede etkilidir.
DNA metilasyon eksikliği kanser riskini arttırır. Turp metilasyonun iyileştirilmesi için önemli olan folat ve B vitamini açısından en iyi kaynaktır.
Kanser önleme konusunda ilk sıralarda yer alan sebzelerdendir. Sulforaphane’nın bağışıklık sistemimizin kanserlerle mücadele etmesinde büyük etkisi vardır ve karnabahar bu açıdan zengindir.
Özellikle kolorektal ve akciğer kanseri mücadele sorumludur. Kanserli hücreleri hedef alan bir sebzedir.
Kanserli tümörlerin büyümesini engeller. Antioksidandır ve kanserle mücadelede elinizi güçlendirir.
Kanserden korumak için gerekli olan bileşkenlere sahip olan brokoliyi, mutfağınızdan eksik etmeyin. Kansere karşı etkilidir.
Pancarda bulunan Betanin pigmentlerin, tümör hücreleriyle mücadele ettiği bilinmektedir.
Çeşitli hastalıklara karşı koruyucu etkisi olan ıspanak, kanserle mücadele için de güçlü bir sebzedir. Özellikle yumurtalık kanserine karşı savaşıyla tanınır.
Kanserli hücrelerin büyümesinde mücadele ettiği ispatlanmıştır. Tümör enzimlerinin oluşumunu durdurmak için iyi bir sebzedir.
Arginin, oligosakaritler, flavonoidler ve selenyum içerir. Sarımsak mide, kolon, yemek borusu, pankreas ve meme kanserini önlemede faydalıdır.
Antioksidan özelliği olan kuşkonmaz, kanserle mücadelede etkilidir. Ayrıca artrit ve şeker hastalığına da iyi gelir.
Prostat kanseriyle mücadelede en etkili sebzelerden biridir. Domates en sağlıklı sebzeler arasında, pek çok hastalığa karşı elinizi güçlendirir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücuttan tümörleri atmak için havuç en iyi sebzelerden biridir.
Sindirim kanallarındaki östrojeni tutmaya ve tümörün oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Bu sebzeler karaciğere de destek olurlar.
Sebzeler dışında kanserle mücadelede sizi destekleyen besinler arasında buğday ve kahverengi pirinç de yer alır. Serbest radikallerle savaşırlar ve yaşlanma sürecini yavaşlatırlar.
Tahıllar antiseptik ve doğal olarak anti-enflamatuar özelliklere sahiplerdir.
Sebzeler dışında tüketmeniz gerekenler arasında kırmızı meyveler vardır. Güçlü antioksidan özellikleri vardır. Hücrelere zarar veren serbest radikallerin vücutta oluşumunu durdurmada etkilidirler.
Mevsimine göre her gün bir avuç yaban mersini, böğürtlen, çilek veya diğer kırmızı meyvelerden tüketebilirsiniz.