Kahvaltıda neler yemeliyiz ve nelerden uzak durmalıyız?
Kahvaltıda neler yemeliyiz ve nelerden uzak durmalıyız?
cumhuriyet.com.tr
Sabah kahvaltıda bir çoğumuz uyanmak için kahve içiyor ya da sağlıklı beslenmek için portakal suyu içiyor. Ancak sabah açken tüketildiğinde bazı besinlerin zararı faydasından fazla olabilir. Kahvaltıda yenmemesi gereken 10 besin Hamur işleri Börek, poğaça, simit, ekmek gibi maya içeren besinler mide zarını rahatsız eder ve gaz yapabilir.
Yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri Mideniz boşken yoğurt yerseniz midede oluşan hidroklorik asit yararlı laktik asit bakterilerini öldürür. Bu yüzden böyle ürünleri kahvaltıda tüketmenin çok az bir yararı olur. Armut Armutlarda bulunan saf lifler boş bir midenin hassas mukoza zarına hasar verebilir.
Şekerler Şeker tüketmek ensülin seviyemizi artırır ve sonuç olarak "yeni uyanmış" olan pankreasımızı zorlar. Sabah aç karnına şeker tüketmek diyabet hastalığına neden olabilir. Özellikle çocuklarınıza sadece kahvaltıdan sonra şeker yemesine izin verin.
Baharatlar Baharatlı yemekler mide mukozaya zarar ve rahatsızlık verebilir, ayrıca midenizde asit üretimini de artırır. Sonuç olarak sindirim sisteminde birçok sorun ortaya çıkabilir.
Soğuk gazlı içecekler Sabah gazlı içecekler içmek mukoza zarınıza zarar verebilir ve midedeki kan miktarını azaltır. Bu da, yediğiniz yemeklerin daha yavaş sindirileceği anlamına gelir.
Turunçgiller Turunçgiller meyve asidi bakımından zengin meyvelerdir. Aç karnına tüketildiği zaman mide yanmasına neden olabilir. Ayrıca mide iltihabı riskini ve hatta mide ülseri oluşma riskini de artırır.
Domates Domatesler yüksek seviyede tanen asidi içerir ve tüketildiğinde mide asidinin artmasına neden olur. Midedeki bu asit artışı mide ülserine yol açabilir.
Salatalık ve diğer yeşil sebzeler Çiğ sebzeler zengin amino asit kaynağıdır. Ancak açken tüketildiğinde mide yanması, gaz ve mide ağrısına neden olabilirler.
Muz Mideniz boşken muz yediğinizde kanınızdaki magnezyum miktarında ciddi bir artış olur. Bu artış kalbinize zarar verebilir.
Kahvaltıda yiyebileceğiniz besinler Karpuz Aç karnına karpuz yemek bol miktarda sıvı ihtiyacınızı karşılar. Buna ek olarak, göz ve kalp sağlığınız için yararlıdır.
Yaban mersini Son dönemlerde yapılan araştırmalara göre kahvaltıda düzenli olarak yaban mersini tüketmek hafızanızı ve metabolizmanızı güçlendirir.
Kabuklu yemişler Kahvaltıda tüketilen badem, ceviz ya da fıstık gibi kabuklu yemişler sindirim sağlığınızı iyileştirir ve midenizin pH dengesini korur.
Yulaf ezmesi Yulaf, mide zarınızın etrafında koruyucu bir kaplama yaratır ve hidroklorik asidin mide duvarlarına zarar vermesini önler. Yulaf aynı zamanda kolesterol düşürmeye yardımcı olan çözünebilen lifler içerir
Mısır unu yulafı Vücudunuzdan toksinleri ve ağır metalleri atar, bağırsak floranızı düzenler ve uzun bir süre tok tutar.
Bal Sabah tüketildiğinde, bal vücudunuzu uyandırır ve sisteminizi güçlendirip enerji verir. Bal aynı zamanda beyin faaliyetlerinizi artırır ve iyi hissetmenizi sağlayan serotonin hormonu seviyesini yükseltir.
Kara buğday Kara buğday sindirim sisteminizi nazikçe uyarır. Mükemmel bir protein, demir ve vitamin kaynağıdır.
Buğday tohumu 2 yemek kaşığı buğday tohumu günlük E Vitamini ihtiyacınızın %15'ini ve günlük folik asit ihtiyacınızın %10'unu karşılar. Aynı zamanda sindirim sisteminizin sorunsuzca çalışmasına yardımcı olur.
Mayasız tam tahıllı ekmek Ekmekte bulunan karbonhidratlar ve diğer yararlı besinler vücudunuz için gereklidir. Bu ürünü yemenin en iyi zamanı kahvaltıdır.
Yumurta Araştırmacılar kahvaltıda yumurta tüketmenin günlük kalori alımını yarıya düşürdüğünü kanıtlamışlardır. Kaynak: Pembe Nar