İşte Twitter yasağı böyle başladı

Twitter'a erişimin engellenmesi gündeme bomba gibi düştü. İşte yasak kararından şu ana kadar yaşananlar...

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Bursa’da düzenlenen mitingde “Twitter, mivitter hepsinin kökünü kazıyacağız” ifadeleri kullandı.

İlerleyen saatlerde Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Bursa mitingindeki konuşmasında Twitter hususunda kullandığı ifadelerde, hukuki bir duruma işaret edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan’ın sözleri ve Başbakanlığın açıklamasının ardından ardından Bilgi Teknolojileri Kurumu gece yarısı twitter’a erişimi engelledi.

Twitter’a ulaşmak isteyen kullanıcılar "TİB tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır" ibaresiyle karşılaşmaya başladılar.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararları verildiğini bildirdi.

Twitter’ın mahkeme kararıyla erişime engellemesine rağmen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tweet atmaya devam etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, twitter mitingini iptal ettiğini yine twitter’dan duyurdu. Arınç ise takipçileriyle “Bugün Manisa'da olacağız'' mesajını paylaştı.

Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey, Türkiye'de Twitter'ın kapatılması üzerine Türkçe bir mesaj paylaştı. Dorsey, Twitter'ın küresel hesaplarından biri olan Policy tarafından yazılan şu mesajı retweet etti: "Avea ve Vodafone'dan 2444'e, Turkcell'den 2555'e START mesajı göndererek SMS üzerinden Twitter kullanmaya başlayabilirsiniz."

Twitter’a erişimin engellenmesi dış basında da büyük yankı yarattı. Uluslararası ajanslar ve yabancı basın haberi, “Hükümete büyük zarar veren yolsuzluk skandalıyla boğuşan Erdoğan'ın sosyal medyaya müdahale edeceğini açıklamasından birkaç saat sonra, Türkiye'de insanlar Twitter hesaplarına erişemez oldu” şeklinde duyurdu.

Twitter'ın kapatılmasının ardından iş dünyasından da tepkiler geldi. Kimileri tepkilerini Twitter üzerinden duyururken, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ise yazılı açıklama yapan ilk kurum oldu.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın Türkiye'de erişiminin engellenmesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de eleştirdi. Gül twitter hesabından paylaştığı mesajında “Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez” ifadelerini kullandı.

SMS yoluyla tweet atmak isteyenlerin 0,33 lira ödeyeceği öğrenildi. Geri bildirimler için ise para verilmeyecek.

Twitter’ın yasaklanmasının ardından sadece 10 saatte atılan tweet sayısı 500 bine ulaştı. Bu durum kullanıcıların farklı yollardan twitter’a girdiğini gösterdi.

Türkiye’deki yasak kararının twitter’a 33 milyon dolara varan bir kayıp yaşatabileceği iddia edildi.

Twitter’ın ardından Facebook’un da kapatılacağı yönündeki iddiaların ardından üst düzey bir Türk yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Şu aşamada Facebook gibi diğer sosyal medya platformları için bir karar yok" dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 20 Mart 2014 tarihli "twitter.com" adresine erişimin engellenmesi kararının, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğu gerekçesiyle acilen kaldırılması için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına itiraz etti.

Ankara Barosu twitter kullanıcılarına mahkemelere başvurması çağrısında bulundu.