İşte H3N2 virüsünü yenmenin yolları
Son günlerde pek çok insan yüksek ateş , öksürük, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi şikayetler yaşıyor. Soğuk hava ve kapalı alanlarda çok vakit geçirilmesi nedeni ile çoğunlukla H3N2 virüsünün yol açtığı grip hızla yayılıyor. Bu grip çeşidi aslında tanıdık ama gün geçtikçe etkisini artırabilen ve dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor.
cumhuriyet.com.tr
Son günlerde pek çok insan yüksek ateş , öksürük, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi şikayetler yaşıyor. Soğuk hava ve kapalı alanlarda çok vakit geçirilmesi nedeni ile çoğunlukla H3N2 virüsünün yol açtığı grip hızla yayılıyor. Bu grip çeşidi aslında tanıdık ama gün geçtikçe etkisini artırabilen ve dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor.
Bu salgın korkulanın aksine yeni bir virüs tipinden değil, çoğunlukla H3N2 virüsünden kaynaklanmakta. Vakaların yaklaşık yüzde 80’i H3N2, geriye kalanların tamamına yakını ise H1N1 virüsüne bağlı olarak ortaya çıkmakta. Genel olarak ağır seyirlidir. Yaklaşık 1 hafta istirahat edilmesi gerekebilir.
Antibiyotikler gribi tedavi etmez. Doktor tavsiyesi dışında, gelişigüzel kullanılması kesinlikle sakıncalı! Gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme, kaliteli uyku, yeterli dinlenme ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi çok önemlidir.
Hastalıklardan korunmak için avuçlarımızı, parmaklarımızı ve parmak aralarını, tırnaklarımızın içlerini temizleyecek şekilde ellerimizi sabunla yıkamalıyız. Artık Türk insanının öpüşme, sarılma, tokalaşma alışkanlığından vazgeçilmesi gerekiyor.
Hastanelerin dolup taşmasına neden olan H3N2 virüsünü bu 5 doğal savaşçı yardımıyla yenebilirsiniz…
Ihlamur: Grip denilince ilk olarak aklımıza gelen bitkilerden biri de ıhlamurdur. Yapılan çalışmalarda ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin (müsilaj) de boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlediği ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğu görülmüştür.
Adaçayı: Ağız ve boğaz iltihaplarında etkili olduğu bilinen bir başka bitki ise 'adaçayı'dır. Özellikle bitkinin içerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğaz iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla çay şeklinde (kesinlikle kaynatılmadan) adaçayı ile hazırlanan gargaranın bu amaçla kullanılması önerilmektedir.
Zencefil: Soğuk algınlığı ve gribin önlenmesi ve tedavisinde yararlı olacak bu iki bitkinin yanı sıra zencefil rizomlarının yararları, beklenen etkinin desteklenmesi bakımından önemlidir. Bilimsel çalışmalar zencefil içerisindeki bazı bileşenlerin (gingerol, şogaol) kuvvetli iltihap giderici etkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Karanfil: İçerisinde bulunan uçucu özellikteki öjenol, ağız ve boğaz mukozası yangılarında yangı giderici; bakteri, mikromantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak ve ağrı hissini hafifletici etkisi söz konusudur.
Karabiber: Top ve toz formlarındaki karabiber meyveleri ile hazırlanan çayın gargara şeklinde boğaz enfeksiyonlarında yararlı olduğu bilinmektedir. Bilhassa boğazda soğuk algınlığı belirtilerinin ilk hissedildiği süreçte uygulanması durumunda daha etkili olabilmektedir.
Ayrıca yürütülen çalışmalarda bağışıklık sistemini düzenleyici, yangıyı ve spazmları giderici, kanserleşmeyi önleyici etkileri bildirilmektedir. Karabiber meyvesinin bileşenlerinden biri olan piperinin biyolojik etkileri son yıllarda dikkat çekmektedir.