İşte Google'ın hiç bilmediğiniz özellikleri

Bugüne kadar Google’ı yalnızca sıradan bir arama motoru olarak biliyor olabilirsiniz. Ancak durumun bu kadar basit olmadığını hemen söyleyelim.

cumhuriyet.com.tr

Bugüne kadar Google’ı yalnızca sıradan bir arama motoru olarak biliyor olabilirsiniz. Ancak durumun bu kadar basit olmadığını hemen söyleyelim.

Google arama motoru ve hizmetlerinin birçoğunda çeşitli espriler, az bilinen enteresan ve ilginç özellikler yer alıyor. Örneğin Google arama motoruna bazı sorular sorduğunuzda çok enteresan cevaplar alabiliyorsunuz.

Ancak bu soruları İngilizce olarak yazmalısınız. Ayrıca soruları yazdıktan sonra “Kendimi Şanslı Hissediyorum” düğmesine basmalısınız. İşte Google arama motorunun ilginç özelliklerinden bazıları;

Chuck Norris’i Bulmak Esprileri ile tanınan Chuck Norris’de Google’dan nasibini alıyor.

Arama çubuğuna “Find Chuck Norris” yani “Chuck Norris’i bul” yazdığınızda “Google won’t search for Chuck Norris because it knows you don’t find Chuck Norris, he finds you” yani “Siz Chuck Norris’i bulamazsınız, o sizi bulur” yazısıyla karşılaşıyorsunuz.

Pong Oyna Google arama motoruna “Atari Breakout” yazıp, kendimi şanslı hissediyorum dediğinizde 72 yapımı atarilerimizin vazgeçilmezi Pong oyununu oynayabilirsiniz.

Ekran Döndürme Google arama motoruna “do a barrel roll” yazıp normal arama yaptığınızda arama sayfasının döndüğünü göreceksiniz. Bu rulo şeklindeki dönüşün sebebi Google’ın eğlenceli tarafından kaynaklanmaktadır.

Google Tilt Google arama motorunda “tilt” yada “Askew” aramalarını yaptığınız zaman, sayfanın biraz yana yattığını fark edeceksiniz.

Yerçekimi Google arama çubuğuna “Google gravity” yazın ve kendimi şanslı hissediyorum düğmesine basın. Sayfadaki tüm öğelerin yerçekimine kapılıp düştüğünü göreceksiniz. İsterseniz farenizin yardımı ile bu öğelerle oynayabilirsiniz.

Hayatın Anlamı Otostopçunun Galaksi Rehberi adlı kitabı okuduysanız hayatın ve evrenin ve her şeyin anlamını biliyorsunuzdur.

Eğer okumadıysanız Google’da “answer to life, the universe and everything” diye yazıp kendimi şanslı hissediyorum düğmesine basın. Karşınıza çıkacak olan sayı size soruların yanıtını verecek.

Farklı Diller ve Aksanlar Google dünyanın dört bir yanında kullanılan hemen hemen her dile destek veriyor. Google’ın destek verdiği dillerarasında çizgi filmlerde, filmlerde, dizilerde ve romanlarda yer alan bazı diller ve aksanlar da bulunuyor.“google klingon” deyip bu şekilde kullanabilirsiniz.

Örneğin, yazıların korsan aksanıyla çıkmasını istiyorsanız “google pirate“, Muppet Show’da yer alan şef gibi olması için “google bork“, Elmer Fudd’ın konuşma tarzı gibi gözükmesi için de “google Elmer Fudd” yazıp kendimi şanslı hissediyorum tuşuna basın.

Hatta Star Trek hayranlarının yakından tanıdığı Klingonların dilinde bir Google istiyorsanız “google klingon” deyip bu şekilde kullanabilirsiniz.

Okyanusu Nasıl Geçelim? Google’ın en başarılı hizmetlerinden biri de Google Maps. Hemen hemen tüm dünyanın sokak sokak haritasının yer aldığı bu hizmet ile yol tarifleri alabiliyorsunuz.

Yol tarifleri için hiçbir sınır bulunmuyor. Ülkeler arasında bile yol tarifi alabiliyorsunuz. Bunun için iki noktanın adını yazıp aratmanız yeterli.

Çok detaylı bir şekilde verilen yol tariflerinde komik şeylere de rastlanabiliyor. Özellikle varış ve kalkış noktaları arasında bir okyanus varsa, ortaya komik sonuçlar çıkıyor.

Örneğin Çin’den Japonya’ya gitmek istiyorum dediğinizde Google size Pasifik Okyanusu üzerinden 782 km boyunca jet ski ile gitmenizi tavsiye ediyor.

Google Beatbox Google çeviri’ye ”pv kkk pkkk pvpvpv ppkk pddd bschk bschk pv zk pv bschk pv pv pv bschk bschk bschk kkkkkkkkkk bschk bsch” harflerini yazarak çevrilme dilini Çekçe seçerseniz hoş bir Beatbox parçası olur. Çevirinin çekçe

Google Hesap Makinesi Google arama çubuğunun bir hesap makinesi olarak kullanıldığını biliyor muydunuz? Sıkıcı ve uzun matematik işlemlerinizde Google’dan biraz yardım alabilirsiniz.

Tek yapmanız gereken; arama bölümüne yapmak istediğiniz işlemi yazmak ! Gerisi, Google’a kalmış. Dört işlemin yanı sıra ölçü birimlerini de birbirine çevirebildiğiniz bu hesap makinesihizmetinin içinde de espriler gizli.

Örneğin, en yalnız sayı anlamına gelen “the lonliest number” yazıp arattığınızda Google bize bu sayının “1¨ olduğunu söylüyor.

Google Dünya Saatleri Dünyanın başka bir köşesinde o an saatin kaç olduğunu mu merak ediyorsunuz ? Google bu sorununuzu da basit bir şekilde çözüyor.

Örneğin şu an Paris’te saatin kaç olduğunu mu merak ettiniz ? Hemen arama çubuğuna “what time is it in Paris” yazıyorsunuz ve cevap karşınıza çıkıyor.

Paris yerine istediğiniz şehri yazarak saati öğrenebilirsiniz. Araştırma yapıp da aradaki saat farkını bulmanıza gerek yok.

Street View Karşılaması Google’ın en tartışmalı hizmetlerinden biri olan Street View bazı şehirleri sokak sokak tüm detayına kadar gösteriyor.

Bu özelliği sebebiyle şehir sakinleri tarafından çok da hoş karşılanmayan Street View’da birçok enteresan görüntübulunuyor.

Street View için görüntü kaydeden araçlar zaman zaman saldırıya uğrasa da bazı noktalarda büyük bir törenle karşılanıyor.

Google Street View’e “Charleston Road, Mountain View, CA” yazıp arattığınız zaman Street View aracının geleceğini haber alıp karşılama töreni hazırlayanları görebilirsiniz. Hatta bazılıarnın ailelerine mesaj bile gönderdiği gözüküyor.

Google Earth Oyunu Google’ın bir diğer güzel uygulaması olan Google Earth üç boyutlu olarak tüm dünyayı gözlerinizin önüne serebiliyor.

Peki, Google’ın bu uygulamanın içerisine bir oyun gizlediğini biliyor muydunuz ? Google Earth açıkken Ctrl + Alt + A tuşlarına bastığınızda bir uçuş simülasyonu oyunuyla karşılaşıyorsunuz.

Farklı uçak modellerini seçebildiğiniz oyunda Google Earth üzerinde tüm dünyayı gezebiliyor, havaalanlarına iniş yapabiliyorsunuz. Flight Simulator’ı andıran oyunun kontrollerinin epey bir zor olduğunu da söyleyelim.

Eski Google Tasarımı Google’a “mentalplex” yazdığınızda Google’nin 2000 yılındaki tasarımı üzerinden Google’ı kullanabiliyorsunuz.