İşte bin 550 yıllık restoran

Bin 550 yıllık restoran bulundu

cumhuriyet.com.tr

Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde yapılan kazılarda Doğu Romalılar döneminde kullanılmış yaklaşık bin 550 yıllık olduğu belirtilen restoran bulundu.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nden İsmail Baytak, antik kentin agora bölümünde yaptıkları çalışmalarda bir fırın, fırının önünde küçük bir ocak ve hemen yanında 1 metre çapında 2 büyük ve bir küçük mermer masaya rastladıklarını söyledi.

Bütün bu buluntulardan söz konusu yapının şimdiki tanımlarıyla bir restoran ya da lokanta olarak kullanılmış olduğunun anlaşıldığını anlatan Baytak, "Ortaya çıkarılan masalar içerisine yemek servisi yapılabilecek şekilde tasarlanmış. Küçük ocakta ise tencere ya da demlik gibi şeyler ısıtılmış" dedi.

Baytak, "Fırın tuğlayla yapılmış. Günümüzdeki fırınlarda da tuğla görmek mümkün çünkü tuğla ısıyı tutabiliyor ve uzun süre yemek pişirmek mümkün olabiliyor. Şimdi fırını 3 boyutlu olarak tamamladık. İleride yapacağımız konservasyon çalışmalarında üstünü de kapatacağız" diye konuştu.

Baytak, fırının alt kısmında cam, seramik, kemik kalıntıları ve sikkeler bulduklarını söyledi. Bu buluntular ışığında yapının bin 500 ya da bin 550 yıllık olduğunu söyleyebileceklerini dile getiren Baytak, şunları kaydetti:

"Fırının çevresindeki mermer masalar 25 kişilik ve yemek servisi yapıldığı anlaşılıyor. Restoran kentin agora bölümünde yer alıyor. Dışarıdan gelen tüccarların ürünlerini sattıktan sonra restoranda yemek yedikleri tahmin ediliyor.

Restoranın ön bölümünde bulunan ve 'Filosebaston' diye okunan bir yazıt bulduk. Bu kelime Latince 'Dostların Yeri' ya da 'Kibyra Dostu' anlamında kullanılmış. Günümüzdeki lokanta ismi gibi...Bu yazıt buranın bir restoran olarak kullanıldığı fikrimizi destekledi."

Baytak, agora bölümünde antik dönemde restoran olarak kullanılmış başka yapıların da olabileceğini ancak burada bulunan dükkanların henüz açılmadığını kaydetti.