'Işık girmeyen şehir'de akıllara durgunluk veren bir hayat

Işık girmeyen şehir

cumhuriyet.com.tr

Bir zamanlar dünyada nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu şehirdi. Kowloon Walled City'de 50 bin kişi birkaç blok içinde sıkışıp kalmıştı...

20. yüzyıl boyunca Hong Kong'un yanında büyüyen 'Kowloon Walled City' aslında eski bir Çin askeri kalesi...

Kale, etrafının İngiliz yönetimine geçmesiyle kuşatılmış bir alan haline geldi ve nüfusun artmasıyla çevresi duvarlarla örülü bir şehre dönüştü..

Özellikle 2. Dünya Savaşı'ndan sonra hızla nüfusu artan şehrin duvarları da zaman içerisinde yıkıldı...

210 metreye 160 metre uzunluktaki kenarlarıyla büyükçe bir park kadar alan kaplayan ve kompleks bir yapıyı andıran bölge, 1987'de 33 bine ulaşan nüfusuyla orta büyüklükte bir şehir halini aldı...

Bölgenin nüfus yoğunluğu kilometre kareye 1 milyon 250 bin...

Alt yapısı cok zayıf, doğru düzgün elektrik ve suyu olmayan 350 binadan oluşan bu şehirde, binaların birbirine yapışık yapısı itabariyle alt katlardaki dairelere hiçbir şekilde güneş girmediği için aydınlatma için floresan lambaları kullanılmak zorunda kalınmış. Yoğunca kullanılan çatıları ise televizyon antenleri, çamaşır ipleri, su tankları ve çöp kutuları doldurmuş.

Bölgede uyuşturucu kullanımı, fuhuş, kumarhane işletmeciliği had safhada...

Karanlık Şehir adlı kitabında Leung Ping Kwan şehri şu cümlelerle tanımlamış: “Kaldırımın bir kenarında hayat kadınları müşterilerini beklerken diğerinde rahiplerin fakirlere süt tozu dağıtttığı; uyuşturucu bağımlıları merdiven altlarında kendilerinden geçerken, sosyal yardım uzmanlarının yol göstermeye calıştığı, gündüzleri çocuklara oyun olan yerlerin akşamları dans kuluplerine ev sahipliği yaptığı, anlaşılması oldukça güç, genelleme yapılması mümkün olmayan, korkutucu görünmesine rağmen insanların normal bir hayat sürdüğü bir şehir burası. Tıpkı Hong Kong’un geri kalanı gibi.”

İşte ışık girmeyen şehir Kowloon Walled City'den fotoğraflar...