Hem mutluluk hem mucize ''dondurma''

Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra; şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunur.

cumhuriyet.com.tr

Sağlıklı koşullarda üretilen ve korunan dondurmaların kesinlikle bir zararı olmadığını, aksine insan sağlığına sayısız yararı olduğunu belirtiyor.

A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır.

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten dondurulmak suretiyle elde edilen ve özellikle sıcak yaz günlerinde çok aranan soğuk tatlıdır.

100 g dondurma 100-200 kalori verir.

Yüksek miktarda süt içermesinden dolayı besin değerleri açısından zengindir.

Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir.

Dondurmayı tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır.

Dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir.

Diyabet hastalarında da tatlandırıcı ile hazırlanmış dondurma piyasada bulunmaktadır.

Kalsiyum gereksiniminin arttığı ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerinde dondurmanın besleyici değeri önem kazanmaktadır.

Dondurma içerdiği kalori ile de beslenmesi aksayan anne adayları için oldukça besleyici bir alternatif oluşturmaktadır.

Dondurma yemek solunum ve sindirim organları üzerinde olumsuz etki yapmaz.

Hijyenik olarak üretilen dondurma, yalanarak ve küçük parçalar halinde yendiği taktirde, solunum ve sindirim organlarını hiçbir şekilde olumsuz etkilemez.

Yapısında protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, C, D, E ve B grubu vitaminlerle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, çinko ve demir gibi mineralleri içerir.

Dondurmanın süt sevmeyen kişilere ve çocuklara sütün tüm yararlarını sağladığı için aşırıya kaçmaksızın rahatlıkla önerilebilir.

Dondurma yedikten sonra ağzın iyice çalkalanması ve özellikle çocuklarda günde iki kez dişlerin fırçalanması gereklidir.

Dondurma hastalık yapmaz, hastalık taşıyan dondurma bunu bulaştırır.

Süt ürünleri çabuk bozulan ve yararlarını hızla yitiren gıdalar olduğundan, sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerekli şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar tüketilmelidir.

Bademcik ameliyatlarından sonra bazı doktorlar da dondurma yemeyi tavsiye etmektedir.Bu tür durumlarda dondurma, komplikasyonları azaltır.

Zayıflama diyeti uygulayanlar da dondurma tüketebilir. Bu kişilerde tatlı ihtiyacını gidermenin, süt gereksinimini karşılamanın bir yolu olarak aynı zamanda diğer tatlılara göre düşük enerji içermesi nedeniyle önerilmektedir.