Harbiyelilerin zorlu eğitimi
Harbiyelilerin zorlu eğitimi
DHA
İzmir'in Urla İlçesi'ndeki Menteş Askeri Kampı'nda bu yıl, Türk Ordusu'na 1834 yılından bu yana subay yetiştiren Kara Harp Okulu (KHO) öğrencisi 712 subay adayı, 8 haftalık zorlu eğitimi icra ediyor.
Aralarında 19 ülkeden 261 misafir asker öğrecinin de bulunduğu subay adayları, aldıkları bütün eğitimin özeti niteliğindeki 19 etaptan oluşan 40 kilometrelik Harbiyeli Güven Parkuru'nu başarıyla tamamlaya çalışıyor.
Gerçek mermilerin kullanıldığı sızma, göğüs göğüse muharebe, pusu ve deniz eğitimi gibi bir birinden zorlu etapları 12 saatten kısa sürede tamamlayan Harbiyeliler, ödül olarak evlerine 1 gün erken gönderiliyor.
Erkek subay adayları gibi etapları geçen kız öğrenciler, aldıkları eğitimlerle zorluklar karşısında dayanıklıklarının arttığını dile getirdi.
Türk Ordusu'na 1834 yılından bu yana subay yetiştiren Kara Harp Okulu'nun intibak, 1 ve 2'nci sınıf öğrencileri, okulda aldıkları teorik eğitimleri, Urla İlçesi'ndeki Menteş Askeri Kampı'nda tecrübe edinme fırsatı buluyor.
KHO'da eğitim gören, 3 kıtadaki 19 ülkeden 261 misafir asker öğrencinin de bulunduğu toplam 712 subay adayı Haziran- Eylül ayları arası, Menteş'teki kampta 8 haftalık zorlu eğitimden geçecek.
GÜN BOYU YOĞUN EĞİTİM Kampta kalan ve saat 06.00'da kalkıp eğitimlere başlayan subay adayları, gün boyu yoğun bir eğitime tabi tutuluyor.
Bir çok başarıya imza atan deneyimli subaylar tarafından eğitilen subay adayları, askerliğin temeli olan disiplin ruhuyla yetişmiş, itaatkar, aldığı emri canı pahasına yapmaya hazır, silah arkadaşları ve milletine sarsılmaz bir inançla bağlı,
liderlik vasıfları gelişmiş, askerlik şeref ve haysiyetini her şeyden üstün tutan, mesleğinin en zor koşullarında dahi, soğukkanlılığını kaybetmeyerek, dayanıklılık ve fiziki kabiliyetle görevini yapabilecek muharip subaylar olarak yetiştirilmeye çalışılıyor.
Zor muharebe ve gerçek muharebe şartları yansıtılarak eğitimlere alınan Harbiyeliler, "Eğitimde ter dökmeyen savaşta kan döker" anlayışla hareket ediyor.
Erkekler gibi zorlu eğitimleri alan 2'si yabancı 25 kız öğrenciden biri olan Hilal Kas, "Bizler de erkekler gibi zorlu eğitimlere tabi tutuluyoruz. En az onlar kadar mücadele ediyoruz. Zorlandığımız anlar da oluyor. Ancak bu eğitimler bizleri daha dayanıklı hale getiriyor. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
19 ZORLU ETAP Kampın son gününde ise Harbiyeliler, aldıkları bütün eğitimin özeti niteliğindeki 19 etaptan oluşan 40 kilometrelik Harbiyeli Güven Parkuru'nu başarıyla tamamlaya çalışıyor.
Alçak koşu ve sürünme, engelli parkur, koşarak hedef bulma, pusu, hedefe sızma, Modern Piyade Tüfeği (MPT-13) atışı,
el bombası atışı, suda yaralı tahliyesi, kütük taşıma, muharebe düzeni ve duruma dayalı eğitimler, göğüs göğüse muharebe, deniz eğitimi gibi dayanıklılık, güç, birlik ruhu, cesaret, bilgi, sabır ve irade gerektiren zorlu etaplardan geçen Harbiyeliler, hekilopterden inme, helikoptere binme eğitiminden de geçiyor.
Öğrenciler, kuvvet kaydırma gerektiğinde kullanacakları helikopterleri tanıyor, UH-1 ve Cougar tipi helikopterleri kullanılıyor. Gerçek mermilerin kullanıldığı sızma etabında ise Harbiyeliler'in, taarruz çıkış hattında hedefe kadar muharebe alanında karşılaştıkları engeller simüle ediliyor.
Subay adaylarından, tel engeller, menfezler, baraj atışları, düşmanını görerek atışlar gibi engelleri aşmaları isteniyor.
ÜZERLERİ 6 KEZ ISLANIYOR Harbiyeli Güven Parkuru boyunca, subay adaylarının üzerlerindeki kıyafetler, 6 kez ıslanıp üzerlerinde kuruyor. Çamurlu suda sürünerek ilerleyip, dikenli tellere takılmadan hedefe sızmayı başaran öğrenciler, ara vermeden diğer etaplara geçiyor.
BOŞ ZAMANDA SAVAŞ OYUNU Sıcaklığın zaman zaman 40 dereceyi geçtiği anlarda eğitim gören öğrenciler, boş zamanlarında da eğitimde aldıkları bilgileri pekiştirmek amacıyla paintball oynuyor.
YEMEKTE KAYNAŞIYORLAR Zorlu eğitimlerin ardından yemek için ara veren Harbiyeliler, farklı ülkelerden gelen, misafir öğrencilerle kaynaşıyor. Arkadaşlıklarını, dayanışmayı ve paylaşmayı geliştiren öğrenciler sıkı dostluklar ediniyor.
Kara Harp Okulu'nda eğitim gören Gambiyalı Ebou Touray, "Kara Harp Okulu'nda eğitim almak benim için büyük bir onur. Burası dünyanın en iyi okullardan biri. Buradaki eğitimin, ülkemde bana katkı sağlayacağını düşünüyorum. Burada güzel arkadaşlıklar kuruluyor. Bunların iki ülkle arasındaki ilişkileri geliştireceğine inanıyorum" dedi.
12 SAATTE TAMAMLAYAN MANGAYA ÖDÜL Harbiyeli Güven Parkuru'nu, 9 kişilik Manga halinde 12 saat ve öncesinde başarıyla tamamlayan Harbiyeliler, ödül olarak evlerine 1 gün önce gönderiliyor.