Güneş tutulması büyüledi
En son 159 yıl önce gözlemlenen ve dairesel bir şekilde başladıktan sonra tam tutulmaya dönüşen hibrit güneş tutulması, dün Kuzey Amerika'dan Afrika'ya kadar birçok noktada gözlemlendi.
cumhuriyet.com.tr
İEn son 159 yıl önce gözlemlenen ve dairesel bir şekilde başladıktan sonra tam tutulmaya dönüşen hibrit güneş tutulması, dün Kuzey Amerika'dan Afrika'ya kadar birçok noktada gözlemlendi.
İspanya, Kanarya Adaları Bir sonraki hibrit güneş tutulması, tam 160 yıl sonra, 2172 yılında gerçekleşecek.
Khartoum, Sudan Güneş tutulmalarının farklı olmasının sebebi, Ay'ın Dünya'ya olan uzaklığının sabit olmamasından kaynaklanıyor.
Erbil, Irak Mesafe artınca daha küçük, yakın olduğun daha büyük görünen Ay'ın büyüklüğü, Güneş tutulmamalarında daha belli oluyor.
Kahire, Mısır Eğer Ay, Dünya'ya yakınken Güneş ile arasına geçerse, o zaman yıldızımızı tamamen bloke edebilir.
Kuveyt Tam tutulma adı verilen bu durumda, görülen tek şey Güneş'in ateşten bir yüzük gibi beliren dış çerçevesidir.
Kuveyt Hibrit güneş tutulmasını anlamak için, Ay'ın gölgesinin Dünya'ya nasıl düştüğünü anlamak gerekir.
Güneş'in saf dışı kaldığı, Ay'ın gölgesinin en karanlık kısmına 'umbra' adı verilir. Dondurma külahına benzeyen umbra'nın en geniş kısmı, Ay'a yakın olan kısmıdır. Çünkü Ay, doğal olarak Dünya'ya ne kadar yakınsa gökyüzünü o kadar bloke eder
Kahire, Mısır Hibrit tutulma ile tam tutulma arasındaki farkı belirleyen de umbra'ya bağlıdır.
Kuveyt Hibrit tutulmada, Dünya ile Ay arasındaki mesafe o kadar dengelidir ki, Ay'ın gölgesi bir süreliğine Dünya'nın üzerine düşmez ve tam Güneş tutulması belireceğini zannederiz. Pazar günü 15 saniye boyunca ortaya çıkan hilal de bu durumun sonucudur.