"Güneş ışınları kalıcı görme hasarı oluşturabilir"
"Güneş ışınları kalıcı görme hasarı oluşturabilir"
DHA
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aras, "Yaz mevsiminde güneş ışınları şapka ve güneş gözlüğü takmayan kişilerde kalıcı görme hasarı oluşturabilir. Çünkü güneş mor ötesi, yani ultraviyole denilen ışınlarıyla göz ve retina tabakasına zarar verebiliyor. Kalıcı güneş yanıklarına sebep olabilen bu yanıklara maruz kalmamak için ultraviyole koruması olan güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor" dedi.
Aras, açık renkli gözlerde az olan melanin pigmentinin vücudu ultraviyoleye (UV) karşı koruyan bir yapı taşı olduğunu ifade ederek, bu nedenle açık gri ve mavi gözlü kişilerin güneşin zararlı ışınlarından daha çok etkilendiğini söyledi.
Aras, gözün ağ tabakasında bulunan "makula" adı verilen görme merkezine direkt gelen güneş ışınlarının bu merkezi yakabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Buna 'Solar Retinopati' diyoruz. Özellikle güneş tutulması gerçekleştiğinde tutulmayı izlemek için güneşe bakan izleyicilerde bu durumu sık görüyoruz. Kısacası güneşe devamlı bakan kişilerde kalıcı görme hasarı gelişebilmektedir. Ayrıca güneş gözlüğü kullanılmadığında pterjium, sarı nokta, göz-kapak kanseri ve katarakt oluşumu hızlanabiliyor.
Dolayısıyla güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanımı şarttır. Güneşin gözümüze dik olarak geldiği saatlerde bu korunma daha da önemlidir."
Güneş ışınlarının, yazın güneş daha yukarı konumda olduğu için başın üstüne gelirken kısmen gözün korunduğunu anlatan Aras, ancak beyaz duvarlar ve parlak yüzeylerden yansıma sebebiyle gözlerdeki hassasiyet ve kısılmaya neden olarak daha çok zarar vereceğini kaydetti.
"UV korumasız güneş gözlüğü fayda yerine zarar veriyor"
UV'nin göz tarafından görülmeyen bir dalga boyu olduğunu aktaran Aras, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ultraviyole A daha uzun, ultraviyole B daha kısa dalga boyudur ve kalıcı güneş yanıklarına sebep olabilir. Bu nedenle güneş gözlükleri bu dalga boylarını kesen, engelleyen yapıya sahip olmalıdır.
Güneş gözlüklerinde kahverengi camlar yeşil ve fümeye oranla bu zararlı ışınları daha etkili keser. Güneş gözlüklerinde UV koruması yoksa göze fayda yerine zarar verecektir."