Göz ardı edilmemesi gereken 16 kanser belirtisi

Gözünüz kulağınız bu belirtilerde olsun...

cumhuriyet.com.tr

Gözünüz kulağınız bu belirtilerde olsun... Kanser maalesef ki giderek artan bir hastalık. Kanser dünyada 2012’den itibaren insanların ölüm sebebi olarak kalp hastalıklarını geride bırakarak birinci sıraya yükseldi.

Ancak belirtileri göz ardı etmemek ve kontrolleri zamanında yaptırmak erken teşhis açısından çok büyük bir önem taşıyor.

Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Bekir Öztürk, kadınlarda görülen o kanserlerin 16 belirtisi hakkında uyarılarda bulundu.

Memede değişiklik: genellikle memede görülen kitleler kanser belirtisi olarak bilinse de memede bulunan her kitle kanser olduğunuz anlamına gelmez. Fakat her ay düzenli bir şekilde kendi kendinize meme muayenesi yapmanız erken teşhis açısından önemli...

Meme bölgesinde ciltte donuklaşma, meme başının içe dönmesi, meme başı akıntısı, kızarıklık veya meme derisinde herhangi bir farklılık gördüğünüzde mutlaka bir uzmana başvurun.

Adet dönemi arasında görülen kanamalar: Adet döneminiz olmamasına rağmen öncesinde ya da sonrasında lekelenme şeklinde bir kanamanız söz konusu olursa mutlaka bir kadın doğum uzmanınıza başvurmanız gerekir.

Çünkü bu kanamanın birçok nedeni olabilir. Menopoz dönemine girdiğiniz halde kanamanız varsa mutlaka gecikmeden hekiminize başvurun.

Şişkinlik: Yediklerinizi abartmamanıza rağmen nedenini bilmediğiniz bir şişkinlik yaşıyorsanız, bu soruna kilo kaybı ve kanama da eşlik ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurun. Sabit şişkinlik bazen yumurtalık, mide, yutak borusu kanseri nedeni olabilir.

Dışkıda kan: Hemoroid ya da anal fissürden (anal çatlak) kaynaklanan kanamalar en fazla bir veya iki gün sürer. Eğer iki günden fazla süren bir kanama ile karşı karşıya kalırsanız mutlaka hekiminize başvurmanız gerekir.

Cilt değişiklikleri: Eğer benlerinizde son zamanlarda boyut, şekil ve renk değişikliği gibi cilt kanserinin de belirtisi olan değişiklikler gördüyseniz mutlaka göz ardı etmeden hekime başvurun.

Lenflerde görülen şişlikler: Lenf düğümleri vücudun etrafında küçük, fasulye şeklindeki bezelerdir. Vücutta görülen enfeksiyonlarda şişmeler doğal kabul edilir.

Ancak lösemi ve lenfoma gibi bazı kanser türleri de lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Eğer yumru şeklinde ve bir ay veya daha fazla süredir var olan lenf şişliğiniz söz konusu ise göz ardı etmeyin.

Yutkunma sorunları: Ara sıra görülen yutkunma problemleri için endişelenmenize gerek yok. Fakat kusma veya kilo kaybının yanı sıra görülen bir yutkunma sorununuz varsa bir uzmana başvurmanızda yarar var.

Diyet yapmamanıza rağmen kilo veriyorsanız: Diyet ve egzersiz alışkanlıklarınızda herhangi bir değişiklik yapmadığınız halde eğer 5’ten fazla kilo kaybetmeye başladıysanız ve buna engel olamıyorsanız mutlaka hekiminize başvurun.

Stres ve tiroid kilo vermenin önemli bir nedeni olsa da ani kilo kaybı pankreas, mide ve akciğer kanserlerinin de belirtisi olabilir.

Mide yanması: Çok fazla yemek, alkol veya stres ciddi mide ekşimesine neden olabilir. Mide yanması ve ekşimesi problemi nedeniyle diyetinizi değiştirdiğiniz halde sıkıntılarınız devam ediyorsa mutlaka hekime başvurun.

Çünkü mide yanması mide, boğaz ve yumurtalık kanserinin habercisi olabilir.

Ağızda değişiklikler: Sigara içiyorsanız ve ağız içinde veya dudaklarda beyaz ya da parlak kırmızı lekeler görülmesi ağız kanserinin habercisi olabilir. Bir uzmana başvurmanız gerekir.

Yüksek ateş: Bir türlü düşmeyen ve nedeni belli olmayan yüksek ateş lösemi ya da başka bir kan kanserinin habercisi olabilir. Bu nedenle düşmeyen ve sık yineleyen ateşiniz varsa mutlaka hekiminize başvurun.

Yorgunluk: Hayat telaşı içindeki yorgunluğunuz dinlendiğiniz halde bir türlü geçmiyorsa; dışkıda kan, kilo kaybı gibi buna eşlik eden bulgular da söz konusu ise mutlaka hekiminize başvurun.

Öksürük: Çoğu öksürük 3-4 hafta içinde kendi kendine son bulur. Eğer sigara içiyorsanız veya nefes darlığı probleminiz varsa bu süre daha da fazla olabilir. Öksürdüğünüzde kan geliyorsa ihmal etmeyin ve mutlaka hekiminize başvurun.

Karın ağrısı ve depresyon: Çok nadir olarak görülse de karın ağrısı ve depresyon; pankreas kanserinin bir arada görülen belirtileridir.

Ağrı: Devam eden ağrı kemik, beyin ya da diğer kanserlerin habercisi olabilir. Bir ay veya daha uzun süren ve nedeni açıklanamayan ağrılarınız için mutlaka hekiminize başvurun.