Gezici Araştırma'dan son seçim anketi
1 Kasım'daki seçimlere sayılı günler kala Gezici Araştırma Şirketi'nden 17-18 Ekim'de gerçekleştirdiği son seçim anketinde şu sonuçlar yer aldı:
cumhuriyet.com.tr
1 Kasım'daki seçimlere sayılı günler kala Gezici Araştırma Şirketi tarafından 17 – 18 Ekim 2015 tarihlerinde, 36 il ve 126 ilçede 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere toplam 4.864 katılımcı ile yapılan son seçim anketinde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Araştırmaya katılan halkın kendini nasıl tanımladığına ilişkin dağılım incelendiğinde % 36,8’i Türk Milliyetçisi olduğunu ifade ederken % 28,8’i demokrat, aynı zamanda % 31,9’u dindar ve % 25’i muhafazakâr olduğunu ifade etmiştir.
Araştırmaya katılan halkın 1 Kasım 2015 milletvekili seçimlerinde hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 41,3’ü AKP’ye oy vereceğini ifade ederken % 27’si CHP’ye, % 15,6’sı MHP’ye ve % 12,5’i HDP’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir.
Araştırmaya katılan halkın “AKP, Cumhurbaşkanı Sn. R. Tayip Erdoğan ile arasına mesafe koyarsa AK Parti daha başarılı olur mu?” sorusu ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 33 evet daha başarılı olur derken % 42,1’i hayır daha başarılı olamaz demiştir. Bunun yanı sıra % 24,9’u herhangi bir fikri olmadığını ifade etmektedir.
Araştırmaya katılan halkın 1 Kasım seçimlerinde oy vermek istediği parti ile “AKP, Cumhurbaşkanı Sn. R. Tayip Erdoğan ile arasına mesafe koyarsa AK Parti daha başarılı olur mu?” Sorusu arasındaki ilişki incelendiğinde AKP’ye oy vermek isteyenlerin % 24,5’i evet daha başarılı olur derken, % 57,1’i hayır daha başarılı olamaz demektedir. Bunun yanı sıra % 18,5’i ise fikri olmadığını ifade etmektedir. CHP’ye oy vermek isteyenlerin % 4,3’ü daha başarılı olacağını ifade ederken MHP’ye oy vermek isteyenlerin % 35,5’i ve HDP’ye oy vermek isteyenlerin % 38,9’u daha başarılı olacağını ifade etmektedir.
Araştırmaya katılan halkın 10 Ekim Cumartesi günü Ankara Garı’nda yaşanan patlamayı sizce kim yapmıştır? Sorusu ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 24,9’u IŞID/DEAŞ terörünün yaptığını düşündüğünü ifade ederken, % 27,8’i PKK terörünün, % 10,5’i AKP, % 10,6’sı Erdoğan’ın, % 10,1’i HDP’nin ve % 14 ise dış güçlerin yaptığını ifade etmektedir.
Araştırmaya katılan halkın 10 Ekim Cumartesi günü Ankara Garı’nda yaşanan patlamayı sizce kim yapmıştır? sorusu ile 1 Kasım seçimlerinde oy vermek istediği parti arasındaki ilişki incelendiğinde, AKP’ye oy vermek isteyenlerin %20,3’ü IŞID’in yaptığını ifade ederken, % 42’si PKK’nın yaptığını ifade etmektedir. CHP’ye oy vermek isteyenlerin % 32,6’sı IŞİD’in yaptığını ifade ederken % 22,6’sı Erdoğan’ın yaptığını ifade etmektedir. MHP’ye oy vermek isteyenlerin % 30,8’i PKK’nın yaptığını ifade ederken % 10,9’u AKP’nin ve % 19,9’u HDP’nin yaptığını ifade etmektedir. HDP’ye oy vermek isteyenlerin % 35,2’si IŞİD’in yaptığını ifade ederken % 31,3’ü AKP’nin ve % 25,6’sı ise Erdoğan’ın yaptığını ifade etmektedir.
Araştırmaya katılan halkın “10 Ekim Cumartesi günü Ankara Garı’nda yaşanan patlama ile İlgili Hükümetin Önlem Aldığını Düşünüyor musunuz?” sorusu ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde, % 27,5’i önlem aldığını düşünürken, % 58,6’sı önlem almadığını ifade etmektedir.
Araştırmaya katılan halkın “10 Ekim Cumartesi günü Ankara Garı’nda yaşanan patlama ile İlgili Hükümetin Önlem Aldığını Düşünüyor musunuz?” sorusu ile 1 Kasım seçimlerinde oy vermek istediği parti arasındaki ilişki incelendiğinde AKP’ye oy vermek isteyenlerin % 25,9’u önlem almadığını düşünürken, CHP’ye oy vermek isteyenlerin % 87,2’si önlem almadığını, MHP’ye oy vermek isteyenlerin % 75,2’si ve HDP’ye oy vermek isteyenlerin % 89,1’i önlem almadığını düşündüğünü ifade etmektedir.
Araştırmaya katılan ve Ankara Garı’nda yaşanan olaylarda hükümetin önlem almadığını düşünen halkın % 74’ü bu durumda AKP’ye oy vermeyeceğini ifade ederken, % 19,4’ü hiçbir koşulda etkilemez oy veririm demektedir.
Araştırmaya katılan halkın Türkiye’nin en büyük sorununa ilişkin görüşleri incelendiğinde % 50’si işsizlik olduğunu ifade ederken, % 23,1’i ekonomik kriz, % 56,9’u PKK Terörü ve % 21,1’i ise IŞİD Terörü olduğunu ifade etmektedir. Eylül ayından Haziran ayına kadar ülkenin en önemli sorunu ekonomi olurken şuan en önemli sorun terör olduğu görülüyor.. Busüreç seçmeni ürkütüyor ve korkutuyor. Seçmenin temel öncelikleri gölgede kaldığı görülüyor.
Araştırmaya katılan halkın % 68,4’ü son günlerde Sn. Erdoğan’dan çekindiğini yani korktuğunu söylüyor.
Araştırmaya katılan halkın % 68,4’ü Sn. Ahmet Davutoğlu karamsarlığa ve tedirginliğe ittiğini söylüyor.
Araştırmaya katılan halkın hükümetin terör olaylarıyla ilgili yaklaşımını yeterli bulup bulmamasına ilişkin dağılım incelendiğinde % 72,1’i yeterli olmadığını ifade ederken % 18,7’si yeterli olduğunu ifade etmektedir.
TÜRKİYE RAPORU BÖLGELER... Marmara Bölgesi’nde 7 Haziran 2015 Milletvekili seçim sonuçları ve 1 Kasım 2015 olası beklenen genel sonuçlar incelendiğinde, MHP oy oranında küçük bir artış yaşanırken, AKP oylarında yaklaşık 1 puanlık düşüş beklenmektedir. Bunun yanı sıra CHP oylarında artış beklenirken HDP oylarında kayda değer bir değişiklik beklenmemektedir.
Ege Bölgesi’nde 7 Haziran 2015 Milletvekili seçim sonuçları ve 1 Kasım 2015 olası beklenen genel sonuçlar incelendiğinde, MHP oylarında 2 puanlık artış beklenirken AKP oy oranında yaklaşık 2 puanlık düşüş beklenmektedir. Bunun yanı sıra CHP oy oranında yaklaşık 3 puanlık artış beklenirken, HDP oy oranında yaklaşık 2 puanlık düşüş beklenmektedir.
İçanadolu Bölgesi’nde 7 Haziran 2015 Milletvekili seçim sonuçları ve 1 Kasım 2015 olası beklenen genel sonuçlar incelendiğinde, MHP oylarında kayda değer bir değişiklik beklenmezken, AKP oylarında da çok az bir yükseliş beklenmektedir. Bunun yanı sıra CHP oylarında da çok az bir yükseliş beklenirken HDP oylarında kayda değer bir değişiklik beklenmemektedir.
Karadeniz Bölgesi’nde 7 Haziran 2015 Milletvekili seçim sonuçları ve 1 Kasım 2015 olası beklenen genel sonuçlar incelendiğinde, MHP oy oranında ciddi bir düşüş beklenirken AKP oy oranında ise yükseliş beklenmektedir. Bunun yanı sıra CHP oylarında yaklaşık 1 puanlık düşüş beklenirken HDP oy oranında kayda değer bir değişiklik beklenmemektedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 7 Haziran 2015 Milletvekili seçim sonuçları ve 1 Kasım 2015 olası beklenen genel sonuçlar incelendiğinde, MHP ve AKP oy oranında kayda değer bir değişiklik beklenmezken, CHP oy oranında 2 puanlık artış ve HDP oy oranında çok az bir artış beklenmektedir.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde 7 Haziran 2015 Milletvekili seçim sonuçları ve 1 Kasım 2015 olası beklenen genel sonuçlar incelendiğinde, MHP oylarında kayda değer bir değişiklik beklenmezken, AKP oylarında yaklaşık 3 puanlık artış CHP oylarında bir miktar artış ve HDP oy oranında düşüş beklenmektedir.
Akdeniz Bölgesi’nde 7 Haziran 2015 Milletvekili seçim sonuçları ve 1 Kasım 2015 olası beklenen genel sonuçlar incelendiğinde, MHP oy oranında artış beklenirken, AKP oy oranında düşüş beklenmektedir. Bunun yanı sıra CHP oy oranında düşüş beklenirken HDP oy oranında az bir artış beklenmektedir.