'Gençlerin %70’inden fazlası yurtdışından dönmek istemiyor'

Yurtdışında eğitim cazibesini sürdürmeye devam ediyor. Rekabet dünyasında bir adım ön plana çıkmak isteyen gençlerin yolu yurtdışında eğitim de kesişiyor. Dünyanın dört bir yanından gençler ülkesi dışında eğitim almanın yollarını arıyor.

cumhuriyet.com.tr

Yurtdışında eğitim cazibesini sürdürmeye devam ediyor. Rekabet dünyasında bir adım ön plana çıkmak isteyen gençlerin yolu yurtdışında eğitim de kesişiyor. Dünyanın dört bir yanından gençler ülkesi dışında eğitim almanın yollarını arıyor. Rekabetin her geçen gün arttığı dünyada özellikle iş dünyasında büyük bir yarış var… Dünyadaki genç işsizliğinin artış gösterdiği de göz önünde bulundurulduğunda gençler geleceklerini güvence altına alabilmek için çok daha sıkı çalışmak durumunda. Geleceğe iyi bir şekilde hazırlanabilmek için yurtdışında eğitim almak başvurulan yollardan biri…

Rekabetin her geçen gün arttığı dünyada özellikle iş dünyasında büyük bir yarış var… Dünyadaki genç işsizliğinin artış gösterdiği de göz önünde bulundurulduğunda gençler geleceklerini güvence altına alabilmek için çok daha sıkı çalışmak durumunda. Geleceğe iyi bir şekilde hazırlanabilmek için yurtdışında eğitim almak başvurulan yollardan biri… Gençlerin rekabet ortamında bir adım ön plana çıkabilmek için yurtdışı eğitime yönelmesinin altında pek çok neden yatıyor. Bunlardan en önemlisi işverenlerin tutumu. Dünya genelinde yapılan araştırma sonuçları işverenlerin; yurtdışında eğitim almış kişilere işe alımlarda öncelik verdiğini, bu kişilerin daha yüksek maaşlarla işe girdiğini ve işlerinde daha hızlı yükseldiklerini gösteriyor. Durum böyle olunca dünya genelinde mobil öğrenci sayısında artış gözlemleniyor. 1980’lerde 1,1 milyon öğrenci yurtdışında eğitim alırken bu rakam 1990’larda 1,3 milyona, 2000’lerde 2,1 milyona, 2010’da 3,7 milyona, 2015’de 4,79 milyona ve 2017 ise 5,09 milyona yükseldi. Rakamın 2020 yılında 8 milyon olması öngörülüyor. Geçmişte yurtdışına öğrenci gönderen ülkeler gelişmekte olan ülkeler olurken son yıllarda bu durum değişiklik gösterdi. Bu da uluslararası dolaşımda olan öğrenci sayısını artırdı. Artık Amerika, İngiltere, Kanada gibi köklü eğitim kurumlarına sahip olan ve dünya öğrencilerinin ilk tercihleri olan ülkelerin öğrencileri de yurtdışı eğitim alternatiflerini değerlendirmeye başladı.

Türk Öğrenciler Yurtdışında Aldıkları Eğitimin, İş Bulma Yarışından Kendilerini Ön Plana Çıkartacağını Düşünüyor Yapılan araştırmalar; tüm dünyadaki işverenlerin, yurtdışında eğitim alan kişilere öncelik verdiğini gösteriyor. Bu kişiler daha hızlı ve daha iyi şartlarda iş bulup, mesleklerinde daha hızlı yükseliyor. Öğrenciler de bunun farkında olduğundan yurtdışında eğitime yöneliyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamındaki anketlerde; öğrencilerin %83’lük bir kısmı yurtdışında eğitimden döndükten sonra daha hızlı ve daha iyi şartlarda iş bulacaklarına inandıklarını söyledi. Türkiye’deki Aileler Üniversite, Öğrenciler Yüksek Lisans Tercih Ediyor Her yıl Türkiye de yurtdışı eğitime pek çok öğrencisini gönderiyor. Yaklaşık 100 bin öğrenci yurtdışı eğitime gidiyor. Türkiye’deki öğrenciler dil eğitiminden doktoraya kadar pek çok farklı aşamada eğitim için yurtdışına gidiyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında yapılan anket çalışmaları Türkiye’deki öğrencilerin yoğun olarak yüksek lisans programlarına ilgisi olduğunu gösteriyor.

Öğrencilerin; %31’i yüksek lisans %21’i üniversite %18’i dil eğitimi %17’si Work&Travel %4’ü doktora %2’si sertifika programları %2’si lise eğitimine yöneliyor. Siyasi ve Ekonomik Gelişmeler Yurtdışı Eğitim Rotalarını Değiştiriyor Yurtdışında eğitim destinasyonları tüm dünyada değişim eğilimi göstermekte. Bu değişimde siyasi faktörlerin etkisi büyük... Son dönemde Amerika’nın azınlıklara yönelik tehditkâr tutumu, İngiltere’nin Brexit sürecindeki belirsizlikler gibi etkinler, yurtdışı eğitimi domine eden bu iki ülkenin payının düşmesine neden oldu. Uluslararası öğrencilerin İngiltere ve Amerika’yı tercihlerinde bir artış olmadı, aksine düşüş yaşandı. Öğrenciler Kanada, Rusya, Çin, Almanya, Japonya, Güney Kore gibi ülkelere yönelmeye başladı. Dünya genelindeki bu dalga Türkiye’ye de yansıdı. Türkiye’deki öğrencilerin Kanada, Rusya, Çin ve Almanya’ya talebi artış gösterdi. Türkiye’deki ailelerin en çok tercih ettiği yurtdışı eğitim destinasyonu Kanada oldu. %27’lik bir oranla aileler çocuklarının Kanada’da eğitim almasını istediğini belirtti. Kanada’yı %22 ile Amerika, %20 ile İngiltere izledi. Kanada'nın bu sene yaptığı atak özel olarak irdelemeye değer...

Konu hakkında açıklamalarda bulunan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdür Deniz Akar “Tüm dünyada Kanada’nın tercih edilme oranları arttı. Kanada 2006 yılından bu yana %80 daha fazla uluslararası öğrenciden başvuru aldı. Bunun altında siyasi ve ekonomik sebepler yatıyor. Konuyu Türk aileler açısından değerlendirirsek; Amerikan Doları ve Sterlinin Türk Lirası bazında yükselmesi, Amerika ile Türkiye arasında geçtiğimiz sene yaşanan vize gerilimi, İngiltere'de yaşam masraflarının yüksek olduğu algısı ve ailelerin güvenlik endişesi bu değişimde etkili oldu. Kanada'nın dünyanın en güvenli ülkelerinden olması, terör kavramının bu ülkede olmaması, Kanada Dolarının Türk Lirası bazında karşılanabilir seviyede olması, Kanada halkının sıcak ve ırkçı olmayan tutumu, Kanada'da gelecek kurmanın diğer ülkelere göre mümkün olması bu ülkeye olan ilgiyi yükseltiyor. Bu sebeple Kanada dünya gençlerinin ve ailelerin olduğu gibi Türk gençlerinin ve ailelerinin de gözdesi oldu” diyerek son yönelimlere dair bilgi verdi. Almanya’yı tercih eden ailelerdeki yükseliş de gözlerden kaçmadı. Ailelerin %14’ü tercihini Almanya’dan yana yaptı. Ülkedeki Türk nüfusun fazlalığı dolayısıyla Almanya’nın güvenli bir liman olarak görülmesi, ülkedeki eğitim ücretlerinin çok düşük olması, ülkenin STEM alanlarındaki eğitim kalitesi bu ülkeye yönelişin sebepleri arasında gösterilebilir.

Anket sonuçları Çin, Rusya ve Güney Kore gibi ülkelerin de listeye girdiğini gösterdi… Bu da dünyadaki yönelimlerin Türkiye ile paralel gittiğinin bir göstergesi. 5 sene önceye kadar Rusya, Çin, Güney Kore, Japonya gibi ülkeler listelerde yer almazken bugün bu ülkeler ailelerin çocuklarını göndermek istediği ülkeler arasında girmiştir. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar; Rusya ve Çin'in geçen senelere oranla yükselişe geçmesini ülkeler arası ikili ilişiklere bağladı. Akar; “Rusya'yla ticaret yapma olanaklarını bulunması Rusya'nın tercih edilirliğini artırmaktadır. Öğrenciler bu ülkede eğitim alıp, Rusça öğrenip, ülkedeki iş yapma biçimlerini gözlemledikleri takdirde bu ülkeyle gelişen ticaret imkanlarından faydalanabileceklerini biliyor. Bu sebeple Rusya’ya ilgi artmış durumda. Çin ise dünya ticaretin ana merkezi haline gelmesi sebebiyle tercih ediliyor. Çin'de dil bariyeri bulunmasına karşın bu ülkenin tercih edilmesi, geleceğini düşünen gençlerin bu yolda zorluklarla başa çıkmayı göze aldığını gösteriyor. Ülkeye eğitim almaya giden gençlerin Çince öğrenmesi onlara iş hayatlarında büyük bir artı oluyor” dedi.

Güney Kore’nin tüm dünyadaki yükselişi Türkiye’ye de yansıdı. Bunun altında Güney Kore'nin devlet olarak yurtdışı eğitim sektöründen pay almaya yönelik çalışmaları yatıyor. Uluslararası öğrenciler için komisyonlar kuran, daha fazla öğrenciyi ülkesine çekmek için çalışan Güney Kore öğrencilere sağladığı burslarla da ilgi topluyor. Ülke yaptığı çalışmalarda; Güney Kore’nin tüm dünyada artan popülaritesini, ülkedeki hoşgörü ortamını, okul ücretlerinin uygun olmasını, ülkenin yabancı öğrencilere verdiği burs imkanlarını ön plana çıkarıyor. Önümüzdeki yıllarda bu ilginin artması bekleniyor. Ülkemizdeki anket sonuçları Güney Kore’nin bu çalışmalarını etkisinin başladığını gösteriyor. Güney Kore Türk öğrencilere özel sağladığı çok cazip burs imkanlarıyla Türk öğrencileri ülkesine çekmeyi başarıyor. Anket sonuçlarına göre Türkiye’deki öğrencilerin Güney Kore’ye ilgisi bu sene artış gösterdi. Giden Dönmek İstemiyor! Anket kapsamında öğrencilere yurtdışında eğitimden sonra ülkeye dönmek isteyip istemedikleri soruldu… Öğrencilerin %72,8’i ‘eğitim sonrası Türkiye’ye geri dönmek ister misiniz?’ sorusuna yurtdışında kalmak isterim yanıtını verdi. Öğrencilerin sadece %26,6’lık bir kesimi eğitimlerinin ardından Türkiye’ye dönmek istediğini dile getirdi.

Durum aileler de biraz daha farklılık gösterdi. Aileler çocuklarının ülkeye geri dönüp dönmemeleri konusunda kararsız gözüküyor… Ailelerin %48,5’i çocuğum ülkesine dönsün derken, %49’u dönmesin dedi. Ailelerin yurtdışı eğitime yönelişindeki neden ise çocuklarının ülkeye döndüğünde daha iyi artlarda iş bulacağını düşünmeleri… Ailelerin %76’dan fazlası yurtdışında eğitim alan çocuklarının ülkeye dönünce daha iyi şartlarda ve daha hızlı iş bulacaklarına inanıyor. Yurtdışında eğitim alternatiflerini değerlendirmek isteyenler, eğitim kurumlarıyla yüz yüze görüşmeler yapmayı arzu edenler 35 Kez düzenlenecek olan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarlarına katılabilir. Online davetiye alarak fuara ücretsiz giriş yapabilenler fuar kapsamında 25 ülkeden 200’ün üzerinde eğitim kurumuyla bir araya gelebilecek. Dil okulundan yaz okuluna, liseden üniversiteye, yüksek lisanstan doktoraya, sertifika programlarından staj programlarına kadar pek çok aşamada eğitim kurumunun katılacağı fuarda merak edilen her soruya yanıt bulunacak. Fuar Takvimi: 24 Şubat Ankara Sheraton hotel 26 Şubat İzmir Hilton Hotel 28 Şubat Bostancı Dedeman Hotel 2-3 Mart İstanbul Kongre Merkezi