En ucuz antioksidan: Yeşil çay
Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, yeşil çayın sağlıklı yaşamın en önemli yardımcılarından biri olduğunu söylüyor.
cumhuriyet.com.tr
Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, yeşil çayın sağlıklı yaşamın en önemli yardımcılarından biri olduğunu söylüyor. Sezik, yeşil çayın polifenol yapısında kateşinler, flavonoller, kafein ve teanin gibi maddeler bulunduğunu aktardı.
Yeşil çay nasıl hazırlanmalı? Prof. Dr. Ekrem Sezik’e göre yeşil çay şöyle hazırlanmalı?
“Kateşinlerin önemli bir kısmı demlemenin ilk 5 dakikasında suya geçer. Eğer ortamda limon bulunursa suya geçiş hızı artmaktadır. Dolayısıyla, kupaya koyduğunuz yeşil çay üzerine, sıcak su ilâve edip 5 dakika civarında tutunuz. Yeşil çayı bu süre sonunda çıkardığınızda, kupadaki sıvıda yeterli antioksidan madde yoğunluğu sağlanmış olacaktır.”
Sağlığa yararlı etkileri:
Yapılan yeni çalışmalarda, teanin adlı amino asit ile kafeinin beynin performans artırıcı etkisini desteklediği gösterilmiş. Prof. Dr. Ekrem Sezik, bu sonuca hem deney hayvanlarında hem de insanda yapılan çalışmalarla ulaşıldığını, daha ileri çalışmaların devam ettiğini söylüyor.
Sezik, diğer çalışmaların önemli bir kısmının devamlı yeşil çay içen Uzak Doğu ülkelerinde yapılmış epidemik çalışmalar olduğunu belirtiyor.
Günde 4 - 5 kupa yeşil çay içilmesi halinde...
1. Kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski azalmış,
2. Kişilerin total kolesterol oranı yeşil çay içmeyenlere göre % 11 civarında düşük çıkmış,
3. Antioksidan etkiden dolayı, kolon, göğüs, küçük hücreli akciğer kanseri, prostat kanseri gibi kanserlere karşı koruyucu etki sağladığı tespit edilmiş.
Prof. Dr. Ekrem Sezik, bu bilgilerin ışığında yeşil çayın sağlıklı yaşama yardımcı bir içecek olduğunu belirtirken, görüşlerine şöyle devam ediyor:
“Günde 4-5 kupa yeşil çay içilmesi ile uygun miktarda antioksidan alımı sağlanacak, kalp-damar sistemine pozitif etkilerinin yanında iyi ve ucuz bir antioksidan etki sağlanabilecektir. Teaninin etkileri de ilâve edilirse, yeşil çay içmenin sağlığa yararlı olduğunu söylemek gerekir.”