En sık yapılan diyet yanlışları
En sık yapılan diyet yanlışları
SİBEL BAHÇETEPE
Yaza formda girme isteği, birçok diyeti de gündeme getiriyor. Türk Kalp Vakfı diyetisyenlerinden Merve Saatçi, en sık yapılan diyet yanlışlarını şöyle sıralıyor:
Öğün Atlamak: Bu durum, sanılanın aksine kilo almaya yol açar. Yeterince beslenemeyen vücut, durumu ‘kıtlık’ olarak algılar, enerjiden tasarruf etmek için tüketilen ilk öğündeki her besini vücutta yağ olarak depolar.
Karbonhidratları hayatınızdan çıkarmak: Temel enerji kaynağımız karbonhidratlardan yeterli alınmadığında, enerji kaynağı olarak kaslar kullanılır. Kas kaybıyla birlikte metabolizma hızında yavaşlama gerçekleşir. Oysa diyette tüketilen karbonhidratların doğru, yeterli olması kas kaybını önlerken, yağ yakımını hızlandırır.
Tek tip beslenmek: Her besin öğesinden yeterli miktarda almamak, bağışıklık sistemini zayıflatırken, vitamin-mineral yetersizliklerine, hormonların düzensiz çalışmasına neden olur. Diyetinizde her gün süt ve et grubu, ekmek, tahıllar, meyvesebzeler ile yağ grubuna yer vermelisiniz.
Light ürünler kilo yapmaz: Bu ürünler kalorisiz olduğu düşünülerek, aşırı tüketilebilir. Bir besinin light olması istediğiniz kadar tüketebileceğiniz anlamına gelmez.
Bölgesel zayıflama: Elma ve armut tipi olmak üzere 2 farklı vücut tipi vardır. Elma tipi, yağlanmanın göbek ve bel çevresinde; armut tip ise kalça ve basen bölgesinde olduğu vücut tipidir. Diyet ile yalnız göbek veya sadece kalça bölgesinden kilo vermek imkânsızdır.
Kısa sürede zayıflama: Hızlı kilo verdiren diyetlerde kayıplar yağ dokudan değil, vücut sıvılarından, kaslardan gerçekleştiğinden kalıcı sonuç beklememek gerekir.
Başkası için hazırlanan diyetleri uygulamak: Her insanın vücut yapısı, metabolizma hızı, beslenme alışkanlıkları farklıdır. Başkasında iyi sonuçlar veren beslenme programı size uygun olmayabilir.
Zayıflama ilacı kullanmak: Bitkisel algısı yaratılan bu ilaçlar, sağlığa ciddi zararlar verebilir, ölüme yol açabilir.