Dünyanın en sağlıklı 50 besini
Dünyaca ünlü Time Dergisi, en sağlıklı 50 besini açıkladı. ‘Truly Healthy Family Cookbook’ kitabının yazarı diyetisyen Tina Ruggiero’ya sorularak hazırlanan listede, sağlıklı yaşam için tüketilmesi gereken gıdalar sıralandı. İşte o listedeki besinler...
cumhuriyet.com.tr
Dünyaca ünlü Time Dergisi, en sağlıklı 50 besini açıkladı. ‘Truly Healthy Family Cookbook’ kitabının yazarı diyetisyen Tina Ruggiero’ya sorularak hazırlanan listede, sağlıklı yaşam için tüketilmesi gereken gıdalar sıralandı. İşte o listedeki besinler...
Badem: Koleterolü düzenleyip, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Zeytinyağı: Kalp sağlığını güçlendirir. Bol miktarda antioksidan barındırır.
Yeşil mercimek: Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayıp, kan şekerini düzenler.
Ahududu: Kalp sağlığına destek olur, obeziteye karşı etkilidir.
Ançuez: Protein deposudur. B vitamini, kalsiyum, omega-3 asitleri açısından da zengindir.
Avokado: Kalp hastalığı riskini azaltır.
Lahana: Kanser riskini azaltır, kemikleri güçlendirir. Toksin arındırıcıdır.
Brokoli: Vücudu zehirli toksinlerden arındırır. Kansere karşı eşsiz bir koruma sağlar.
Chia tohumu: Kalsiyum deposudur.
Tam buğday ekmeği: Kolon kanseri riskini yüzde 40 azaltır, sindirim sisteminin sağlığını korur.
Kavılca buğdayı: Düşük kalori için eşsiz bir besin kaynağıdır.
Greyfurt: Cildi temizleyip sindirimi dengeler. Kansere karşı faydalıdır.
Hindistan cevizi: Kalp sağlığına faydalı. Yağları yakar.
Portakal: Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ceviz: Kalp sağlığına faydalıdır.
Firavun buğdayı: E vitamini, selenyum, magnezyum, çinko, fosfor, B vitamini zengini
Kara lahana: Cilt, göz ve dişler için faydalıdır.
Karnıbahar: Kanserle mücadelede vücudu güçlendirir.
Kefir: Kalsiyum, fosfor ve magnezyum açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kenevir tohumu: Yağ asitleri, E vitamini ve amino asit zenginidir.
Keten tohumu: B vitamini, potasyum ve demir gibi mineraller açısından çok zengindir.
Kimyon: Kalp sağlığını destekler, enfeksiyonlara karşı etkilidir.
Kırmızı çay: Antioksidandır. Kalsiyum ve demir gibi mineraller açısından zengindir.
Kırmızı şarap: Koroner kalp hastalığı riskini azaltır.
Kivi: Antioksidan koruma sağlar.
Mandalina: Tip-2 diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
Mantar: Kanserle mücadelede etkili bir antioksidandır.
Muz: Kalbi koruma özelliği olan potasyum kaynağıdır.
Nar: Tüm meyvelerden daha fazla C vitamini ve potasyum içerir.
Patlıcan: Kalp hastalıklarına karşı vücudu korur.
Pazı: Magnezyum ve potasyum bakımından zengindir.
Kümes hayvanı eti: B vitamini bakımından zengindir.
Domates: Hücrelerdeki DNA’yı korumaya yardım eder. Kansere karşı koyan enzimleri güçlendirir.
Bal kabağı: Hücrelerin geliştirir ve gözü korur.
Kinoa: Amino asitler açısından çok zengindir.
Rezene: Antioksidan özelliği vardır.
Yumurta: Sinir sisteminin sağlığı ve hücre yapısının sağlığı açısından faydalıdır.
Sardalya: Beyin gelişimini güçlendirir.
Sarımsak: Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalbi korur. Etkili bir antiviraldir.
Somon balığı: Cilt kanseri riskini azaltır.
Tarçın: Beyin ve bağırsak sağlığına faydalıdır.
Tatlı patates: A vitamini deposudur. B vitamini, yararlı lifler ve potasyum açısından da zengindir.
Şekerpancarı: Tansiyonu ve kolesterolü düşürmede yardımcı.
Ispanak: Folik asit kaynağıdır. Yüksek miktarda A vitamini, demir, potasyum, kalsiyum, çinko ve selenyum barındırır.
Tuna balığı: Beyin gelişimini güçlendirir, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu
Soğan: C, B6, manganez ve potasyum kaynağıdır.
Yabanmersini: Gözleri korur, yüksek kan şekerini azaltır.
Yoğurt: Bağırsağı düzenleyen faydalı bakterileri güçlendirir, bağışıklığı destekler.
Yulaf ezmesi: Bağışıklığı güçlendirici ve kolesterolü düşürücü özellikler sahiptir.
Zerdeçal: Antiviraldir. Alzheimer ve kansere karşı etkilidir.