Dünyanın En Büyük 10 Teknoloji Firması

Dünyanın önde gelen pazar araştırma firmalarından Milward Brown, 2013’ün marka değeri en yüksek şirketlerini sıraladı. 2000’li yılların bir klasiği olarak, listedeki markaların çok büyük bir kısmını yine teknoloji şirketleri oluşturuyor. İşte bu sıralamanın en gözde firmaları.

cumhuriyet.com.tr

Marka değeri: 34 milyar dolar Merkezi Walldorf, Almanya'da bulunan, Avrupa'nın en büyük yazılım şirketi SAP, 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından Systemanalyse und Programmentwicklung (Systems Analysis and Program Development) adı altında Mannheim, Almanya'da kuruldu. 120’den fazla ülkede aktif olan SAP, şirket yazılım aplikasyonlarını çeşitli büyüklükte firmalara sunmakta

Marka değeri: 39 milyar dolar Vodafone, Newbury merkezli uluslararası bir İngiliz cep telefonu şirketi. Dünya'da 5 kıtada 32 ülkede GSM operatörlüğü yapan ve Dünya'nın en büyük GSM Operatörlerinden biri olan Vodafone da 2013 yılında büyük çıkış yapan firmalardan.

Marka değeri: 53 milyar dolar Merkezi Basking Ridge, New Jersey ‘de olan Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük mobil ağ operatörü Verizon Wireless, 118 milyonun üzerinde kullanıcıya wireless servisi sağlamakta. Şirket Amerikan telekomünikasyon şirketi eski adıyla Bell Atlantic (Verizon Communications) ve küresel İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone’nun ortak girişimi olarak kuruldu.

Marka değeri: 55 milyar dolar General Electric ya da GE, temelde 1876 yılında Thomas Edison tarafından kurulan ve bir dönem Amerika'nın elektrik dağıtımını tekelinde tutan dünyanın en büyük şirketlerinden biri. Şimdilerde merkezi Fairfield, Connecticut olan firma, New York’un doğusunda Schenectady’de kurulmuş çok uluslu bir holding şirketi.

Marka değeri: 55 milyar dolar China Mobile, mobil ses ve multimedya hizmetleri veren bir Çin devlet telekomünikasyon şirketi. Şirketin 1997 yılında China Telecom adı altında kurulmuş ve Hong Kong siciline kaydedilmişti ancak bu durum 2000 yılında China Mobile olarak değişti.

Marka değeri: 69 milyar dolar Microsoft Corporation, Windows, Xbox gibi ürünleriyle tanınan, ABD merkezli büyük yazılım ve bilişim şirketi. Şirket 1975 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletindeki Seattle kentinde iki üniversite öğrencisi tarafından kurulmuştu. Bu iki girişimcinin vizyonu "her ev ve her masada bir bilgisayar"dı.

Marka değeri: 75 milyar dolar AT & T (American Telephone and Telegraph Company), merkezi Whitacre Tower’da (Dallas şehir merkezi, Texas) olan bir Amerikan çok uluslu telekomünikasyon şirketi. AT & T, ABD'nin en büyük mobil telefon ve sabit sağlayıcısı ve aynı zamanda geniş bant televizyon servisi abonelik hizmeti vermekte.

Marka değeri: 112 milyar dolar IBM (International Business Machines; Uluslararası İş Makineleri) merkezi Armonk, New York, ABD'de olan şirket, 170'den fazla ülkede faaliyet göstermekte. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumunda.

Marka değeri: 113 milyar dolar Google, internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan anonim şirketi. İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştiren, ek olarak bunlara ev sahipliği yapan şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları sırada kuruldu.

Marka değeri: 185 milyar dolar Apple, eski adıyla Apple Computer, merkezi Cupertino, California’da bulunan; tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan Amerikan çok uluslu şirket.