'Dün neredeydiniz?'
Heyelan ardından çevrede oturan komşuları ve AKUT ekiplerinin çalışmaları ile evden çıkartılan cenazeler Hopa İlçe Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Ünsal ve Erdal Eren ile Emniyet Gedik’in cenazeleri öğle saatlerinde Yoldere Mahallesi’ne getirildi.
Ömer Şan
Hopa’daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 8’e yükselirken 3 kişinin ise kayıp olduğu belirtildi. Orman Bakanı Eroğlu, “Siz sebep oldunuz. Sahil yoluyla, barajlarla bu ülkeyi baltaladınız” denilerek protesto edildi.
Yaralı kız, annesinin tabutuna sedyeden dokundu - VİDEO
Artvin’in Hopa ilçesinde yaşanan felaketin acı bilançosu dün gün yüzüne çıktı. Sel ve heyalanda Hacer Kara (56), Altan Kara (60), Funda Toksoy (41), Sabri Acıbadem (41), Nermin Demir (59), Emniyet Gedik (55), Ünsal Gedik (41), Erdal Eren Gedik (17) olmak üzere 8 kişi hayatını kaybetti. 5 yaşındaki Taha Su ve Meltem Kakşi ile Mücella Kakşi’nin de kayıp olduğu, elektrik, su, telefon ve ekmeğin olmadığı ilçede vatandaşlar yardımların yetersizliğinden yakındı.
Selin yaralarını sarmaya çalışan Hopalılar “Elektrik yok, su yok, ekmek bile yok, hani devlet nerede?” dedi. Bazı köylere hâlâ ulaşılamazken, arama kurtarma ve hasar tespit çalışmaları sürüyor.
Yoldere köyünde meydana gelen heyelanda toprak altında kalan evde bulunan Ünsal Gedik (41), oğlu Erdal Eren Gedik (17) ve Emniyet Gedik (55) hayatını kaybetti. Heyelan esnasında 9 yaşındaki Naz Gedik, 11 yaşındaki Tuğçe Gedik ile babaları Kazım Gedik’in (45) de evde bulunduğu ancak son kurtuldukları öğrenildi. Ünsal, Erdal Eren ve Emniyet Gedik’in cenazeleri öğle saatlerinde Yoldere Mahallesi’ne getirildi. Heyelandan yaralı olarak kurtarılan baba Kazım Gedik ile kızı Naz Gedik tabutlara sarılarak gözyaşlarına boğuldu.
Emniyet Gedik’in cenazesi, Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi olan kızı Cansu Kaya’nın annesini görmek istemesi üzerine bekletildi. Ambulansla cami önüne getirilen 2 aylık hamile ve yaralı kadın vatandaşların taşıdığı sedyeyle annesinin tabutunun yanına getirildi. Annesini kaybeden Cansu Kaya, tabuta yanaştırılan sedyeden annesine son kez dokunarak gözyaşı döktü. Cansu Kaya’nın feryadı, cenazeye katılanların duygu dolu anlar yaşamasına sebep oldu.
Gedik Ailesinin Yoldere köyündeki cenazesinden sonra halk, cenazeye katılan Artvin Valisi Kemal Cirit, Hopa Kaymakamı Mehmet Ali Özkan ve AKP İl Başkanına tepki gösterdi. Cenaze sonrası temizlik için itfaiye aracının alana gelmesi üzerine vatandaşlar, “Dün arama kurtarma çalışmaları için iş makinalarına ihtiyacımız vardı, şimdi cenazeler kalkarken mi geliyorsunuz? Devlet dün yoktu, bugün mü geldi?” diyerek tepki gösterdi. Halkın protestoya başlaması üzerine Vali, Kaymakam ve AKP İl Başkanı Ertunç Erkan Balta arabaya binerek uzaklaştı.
Hopa Devlet Hastanesi’nde tedavi gören yaralıları ziyaret eden ve yakınlarını kaybedenlere taziye ziyaretinde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Kaymakamlık binası önünde protesto edildi. Vatandaşlar,“ Felakete siz sebep oldunuz. Seller doğaldır, felaket değildir. Karadeniz sahil yoluyla, barajlarla bu ülkeyi baltaladınız, dereleri sattınız. ‘HES’ler sellere neden olmayacak’ dediniz, sellere neden oldu” dedi. Bunun üzerine Bakan Eroğlu, Kaymakamlık binasına girdi.
Özel Harekât ve çevik kuvvet polisleri kaymakamlık binası önürde geniş güvenlik önlemleri alınca çevrede bulunan bir vatandaş şöyle seslendi: “Hopa’ya çevik kuvvet yığacağınıza, arama kurtarma ekibi yığsaydınız bu insanlar ölmezdi. Yeter, dereleri beton yaptılar, geldi, aldı canımızı. Arkadaşlarımız öldü” dedi.
Menfezler kapalı Çevre sakinlerinden Süleyman Topal ise yoldaki menfezlerin kapalı olmasını eleştirdi: “Karayollarının 9 menfezi var. Sadece biri açık. Dilekçe verdik. 3 yıldır yapılacak. Üçüncü afeti görüyorum. Bu nasıl iş? Bakan: 500 yılda bir vuku bulur
BİZE VATAN HAİNİ DİYENLER NEREDE?.. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mert Güvenç: Hopa’da yaşanan felakete, Doğu Karadeniz bölgesindeki doğal tahribatın neden. Karadeniz’deki tüm derelerde sayısız HES ve regülatör var. Bu kadar suyu tutamazsınız, bu arazinin kendi dinamikleri var, dediğimizde; bizleri boş konuşmakla, elektrik üretimine karşı çıkmakla ve vatan haini olmakla suçlayanlar nerede şimdi? Karadeniz’deki tahribat daha çok felakete gebe.
Derelerin Kardeşliği Platformu: Artvin Borçka’da 2009 ve 2012’de, yine 2009’a Giresun’da, 2010’da Rize-Gündoğdu’da, 2002’de Rize-Güneysu’da ve aynı yıllarda Trabzon’da sel ve heyelanlar yaşandı. Can kayıplarında Karadeniz Sahil Yolu nedeniyle sahil ve vadilerin yok edilmesi baş sorumludur. HES ve taş ocaklarının yanında dere yatakları ve vadilerin imara, yapılaşmaya açılması, gelişigüzel yol yapımları ve dere ıslahlarının, zaten sel ve heyelanlara açık bölgeyi daha da tehlikeli hale getirdiği açıktır. Yaşananlar doğal afet değil siyasi felakettir.
Yeşil Artvin Derneği: Hopa ve Borçka ilçelerinde kızılağaç ve kestane ağaçlarının kesiminin serbest bırakılmasının bugünkü kayıplarımızda etkisi büyüktür. Karadeniz Sahil Yolu ile dağlardan geçen Yeşil Yol arasına sıkıştırılacak olan Karadeniz halkı daha büyük felaketlerle karşılaşacaktır.
Hopa Halkevi: Metin Lokumcu’nun karşısına anında dikilen devlet, şimdi kendi eliyle yol açtığı felaket karşısına ortalarda gözükmüyor. AKP’li Belediye Başkanı Nedim Cihan başta olmak üzere hiçbir devlet yetkilisi uzun süre ortalarda gözükmedi, yurttaşlara el uzatmadı.
DİSK Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan: “Rant uğruna derelerin yataklarını yön değiştiren, denizi doldurup otoban yapan, şimdi ise Yeşil Yol adı altında yaylaları talana açmak isteyen zihniyet bu felaketin sorumlusudur” denildi.