Doğa katliamları 2016 yılında da sürdü
2016 ÇEVRE
cumhuriyet.com.tr
Türkiye'de doğa katliamları 2016 yılında da sürdü. AKP iktidarının rant odaklı mega projeleri çevre tahribatına neden oldu. Türkiye bir yandan termik santral cennetine dönüşürken diğer yandan nükleer santral inadı bitmiyor. Bir kaza anında felakete neden olabilecek nükleer santrallar 3’e çıkarılmak isteniyor. Çevre açısından bu yıl üç habere sevinebildik: Bozcaada ve Gökçeada'daki bakir koyları yapılaşmaya açacak ihalelerin iptal edilmesi ve Bursa'daki Suuçtu Şelalesi'ndeki inşaatın tepkiler üzerine durdurulması. 2016 yılında çevre açısından yaşanan bazı gelişmeler şöyle:
Nükleer santral inadı Türkiye’ye 3 tane nükler santral yapılması planlanıyor. Türkiye’de yer tahsisi 39 yıl önce yapılan ve tartışması yıllardır süren ilk nükleer santralın temeli Akkuyu’da atıldı. Santralın 2023’te Türkiye’nin elektrik ihtiyacının sadece yüzde 5’ini karşılayacağı söyleniyor. Santrali Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom inşa ediyor. İkinci santralın da Sinop, İnceburun kurulması planlanıyor. AKP’nin hedefleri arasına koyduğu üçüncü nükleer santralın ise dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun İğneada’ya yapılmasının planlandığını söyledi. Bu açıklamasının ardından bölge halkından gelen sert tepki hâlâ sürüyor.
Termik santrale hayır Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı imzalayıp küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulması için çabalayacağına söz vermesine karşın önümüzdeki yıllarda onlarca termik santral yapımı planlanıyor. Konya, Karaman, Dinar ve Ergene gibi pek çok tarım havzası kömür ocağına dönüşebilir. Kömür yakıldıktan sonra ortaya çıkan gazlar iklim değişikliğini tetikliyor. Ayrıca tarımsal üretim ve verimi olumsuz etkiliyor. Bu durum gıda güvenliğini tehdit ediyor. Gıda fiyatlarının artmasına da yol açıyor. Çanakkale’nin cennet koyları, termik santrallarla yok olma tehlikesi altında. Yöre halkı termik santral istemiyor. Termik santrallardan ötürü ciddi tahribata uğrayan Zonguldak’a da yeni termik santral yapılması planlanıyor.
Üçüncü Köprü açıldı İstanbul Boğazı üzerinde yer alan 3’üncü köprü açıldı. 2013 yılında temeli atılan ve Yavuz Sultan Selim köprüsü adı verilen 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, İstanbul’un ciğerleri sayılan bölgenin ekosisteminde tahribatlara neden oldu. Köprü için işletmeci firmaya, günlük 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi verildiği de ortaya çıktı. Köprüden, günde 135 bin araç geçmezse faturayı yurttaş ödeyecek.
Cerattepe tepkisi Türkiye’nin üstü altından daha değerli. Bununla birlikte Artvin’den İzmir’e kadar pek çok noktada doğal değerler korunmadan madencilik faaliyetleri planlanıyor. Doğa harikası Artvin Cerattepe’de maden ısrarı son bulmuyor. Bölge halkı 20 yılı aşkın bir süredir direniyor. Karadeniz’i tehdit eden HES’lere karşı mücadele sürerken bir de Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol projesi ısrarı var. Yöre halkı projeye karşı direniyor.
Hasankeyfi sular altında bırakacak yasa geçti 2016 yılının ilk ayında Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Ilısu Barajı projesi kapsamında Hasankeyf ilçesinin taşınmasına ilişkin madde de torba yasaya eklendi. Komisyon görüşmeleri hızla tamamlanan tasarı, getirildiği Meclis gündeminde AKP'li vekillerin oyları ile geçti. Yasa ile birlikte UNESCO'nun 10 kriterinden 9'unu sağlayan ve tarihi en az 10 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Hasankeyf'e yönelik sular altında kalma tehdidi yeniden gündeme gelirken, ilk çağlardan itibaren yerleşim alanı olarak kullanılan bölgede, Hasankeyf'te Ilısu barajının yapılması durumunda insan türünün kökenleri, tarımın başlangıcı, çok sayıda medeniyetin ayak izleri ve maddi varlıklarına dair olağanüstü kanıtlar da sular altında kalacak.
Bozcaada Kazandı #BozcaadaBizim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Bozcaada'nın Sulubahçe ve Habbele koylarını kiralayarak işletmeye açacak olan ihaleler, tüm Türkiye'den yükselen tepkinin ardından iptal edildi. Bu iptalden sonra bir iyi haber de Gökçeada'ya geldi: Gizli Liman ve Lazkoyu'nda yapılacak ihaleler geri çekildi.
Doğa kazandı... AKP'li belediye Suuçtu Şelalesi'ndeki inşaatı tepkiler üzerine durdurdu Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’nin en önemli turizm bölgelerinden biri olan Suuçtu Şelalesi’nde, temeli atılan sosyal tesisin yapımı, gelen tepkiler üzerine Belediye Başkanı Sadi Kurtulan tarafından durduruldu.
Bodrum’da sökülen ağaçlar kuruyunca yeşile boyandı Bodrum’da site yapılacak bir alandan sökülüp hafriyat ve molozların bulunduğu bir yere dikilen ağaçların kurumaya başlaması üzerine işi yapan inşaat firması, püskürtme boyayla ağaçları yeşile boyadı.
3. havalimanı inşaatı sürüyor İstanbul'un Karadeniz kıyısına yapılan 3. havalimanı inşaatının yüzde 30’u tamamlandı. Açıldığında dünyanın en büyüğü olacak havalimanı için uzmanların uyarıları ve protestolar sonuçsuz kaldı.