Diyabetle ilgili bilinmesi gerekenler
Çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir kitleyi etkileyen diyabet hakkında yanlış bilgiler de hızla yayılıyor.
cumhuriyet.com.tr
Beslenme alışkanlıkları diyabet hastalığını önemli ölçüde etkiliyor. Sadece ilaç tedavisinin değil sağlıklı beslenmenin de diyabeti önlediğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Hikmet Ergüney, diyabet ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Diyabet hastalığı hamileliğe engel mi? Her sağlıklı kadın gibi diyabet hastaları da hamile kalabilir. Doğru tedavi şekilleri uygulanıp, kan şekeri ideal seviyede tutulduğunda diyabet hastalarının hamile kalması mümkündür. Burada dikkat etmeleri gereken en önemli nokta hamile kalmadan önce doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğidir. Bazı ilaçlar gebelik döneminde kullanılmayacağı için düzenli bir diyet ve ilaç programı uygulanmalıdır.
Diyabet hastalığı kalıtsal mıdır? Öncelikle Tip 1 diyabetin kalıtsal bir hastalık olmadığı unutulmamalıdır. Dolayısıyla kişide Tip 1 diyabet varsa genetik bir miras olarak çocuğa geçmez. Tip 1 diyabet insülin seviyesi ile ilgili olduğundan kişi ilaç tedavisi görür. Ancak Tip 2 diyabet olan kişilerin çocuklarında ilerleyen dönemlerinde diyabet görülme riski vardır.
İnsülin şişmanlatır mı? Diyabet hastalarının mutlaka bir diyet ve egzersiz programı olmalıdır. Bunun sebebi kilo kontrolünü sağlamanın ötesinde daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmeleri içindir. Verilen insülin iştah açıcı bir etki yaratsa da insülin direncini kıran haplarla kombinasyonlar yapılarak iştah artışı önlenebilir. Ancak bu noktada diyabet hastasının diyet ve egzersiz programına sadık kalması gerekir.
İnsülin tedavisi körlüğe yol açmıyor İnsülin bir ilaç değildir. Vücutta olması gereken ancak üretilmediği için diyabet hastalarına dışarıdan verilen bir hormondur. Dolayısıyla insülin konusunda yaratılan efsaneler gerçeği yansıtmaz ve körlüğe yol açmaz. Göz sağlığını bozan insülin değil diyabetin kendisidir. Buna önlem olarak diyabet hastalarının mutlaka belli aralıklarla göz muayenesi yaptırması gerekir.