Dikkat! Facebook hesabınız her an hacklenebilir...

Siber güvenlikte firması Comodo, WhatsApp kullanıcıları için yaptığı ‘siber saldırı’ uyarısını Facebook hesaplarını da içine alacak şekilde genişletti.

cumhuriyet.com.tr

Siber güvenlikte firması Comodo, WhatsApp kullanıcıları için yaptığı ‘siber saldırı’ uyarısını Facebook hesaplarını da içine alacak şekilde genişletti.

Comodo Antivirüs Laboratuvarları Ekibi (CASL) sosyal medyanın en popüler adreslerinden Facebook’un da sahte elektronik mesajlarla saldırı altında olduğunu tespit etti.

Facebook hesaplarına sahte mesajlar gönderenlerin, WhatsApp’a saldıran siber suçlularla aynı ekipten olduğu düşünülüyor.

Comodo Antivirüs Laboratuvarları Ekibi; Facebook hesaplarını hedef alan saldırıyı IP, alan adı ve URL analizleriyle ortaya çıkardı. Siber saldırganlar; rastgele kişilerin hedeflendiği kimlik avı (phishing) kampanyası yürütüyor ve kötü amaçlı yazılımı (malware) yaymak için Facebook içeriği gibi görünen sahte elektronik mesajlar gönderiyor.

Facebook hesaplarına gelen bu mesajlar tıklandığında kötü amaçlı yazılım bilgisayarlara ya da telefonlara bulaşmış oluyor.

Kötü amaçlı yazılım içeren elektronik mesajların konu satırları da WhatsApp saldırısında kullanılan konu satırlarına çok benziyor. Bu satırların her biri ‘sele’ ya da ‘Yqr’ gibi rastgele bir karakter dizisiyle bitiyor.

Bu karakterler genellikle antivirüs ürünlerini bypass etmek için kullanılıyor. Konu satırları; “Size kısa bir sesli elektronik posta gönderildi”, “Bir ses kaydı gönderildi”, “Sesli bir uyarı kaçırdınız”, “Sesli bir hatırlatmanız var”, “Sesli bir bildirim aldınız” şekillerinde olabiliyor.

Elektronik mesajın içinde yer alan kötü amaçlı yazılım; ek biçiminde gönderilmiş bir zip dosyası oluyor. Zip dosyasının içerisinde bir çalıştırılabilir dosya bulunuyor.

Dosya çalıştırıldığında, kötü amaçlı yazılım otomatik olarak kendini “C:\” dizinine kopyalıyor ve bilgisayarın kayıt defterinde otomatik açılan bir uygulamaya kendini ekleyerek kötü amaçlı yazılımın cihaza yayılmasını sağlıyor.

Comodo mühendisleri Facebook’u hedef alan bu kötü amaçlı yazılımın “Nivdort” kötü amaçlı yazılım ailesinin bir versiyonu olduğunu da belirledi.