Cumhuriyet 1 ve 2 numaralı adamların kavgalarıyla geçti

Cumhuriyet kavgalarla geçti

cumhuriyet.com.tr

Atatürk - İnönü: Tarihçilere göre, İnönü, Atatürk’ün hükümetin icraatına müdahale ediyordu. Atatürk’ün liberal ekonimiden yana olduğu yazılırken, devletçi bir sanayileşme fikrini benimsedi. İnönü’nün sağlık nedenleriyle bir süre dinlenmesine, sonra da kesin surette Başvekillik’ten ayrılmasına karar verildi. Yerine Celal Bayar Başbakan olarak atandı.

Kenan Evren - Özal

Özal - Akbulut: Dış temaslarda ülkeyi kimin temsil edeceği en temel sorun olarak aktarıldı. 19-21 Kasım 1990’da Paris Şartı görüşmelerine Özal ve Akbulut birlikte gitti. Ancak Paris Şartı’nı Özal imzalamıştı. Birinci Körfez Savaşı esnasında aktif rol almaktan yana olan Özal’a Akbulut karşı çıktı.

Demirel - Çiller: Araları ilk olarak Azerbaycan’daki darbe girişi ve Çiller’in bu darbeye destek verdiği iddiasıyla bozuldu. Çiller bazı bakanlara Demirel’in görev süresini tartışmaya açacağını söyleyince Demirel çok sinirlendi ve Çankaya Köykü’nde tartışma yaşandı. Demirel “seçim yasasını veto edeceğini” söyledi. Çiller karşı çıktı. Demirel’in “Karşımdaki bayan olmasaydı, pencereden aşağı atardım” dediği aktarıldı.

Sezer - Ecevit: 19 Şubat 2001’de MGK toplantısı başlarken Ahmet Necdet Sezer, Bülent Ecevit’in DDK’nın çalışmalarını eleştiren sözleri üzerine anayasal hakkını kullandığını söyledi. Dönemin Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ‘O anayasayı bir de biz görelim’ diyince Sezer anayasa kitabını Ecevit ve Özkan’ın önüne fırlattı. Özkan giderken Anayasa’yı geri fırlattı. Sezer’i Köşk’e kendilerinin çıkardığını anımsatan Özkan, Cumhurbaşkanı’na ‘nankör kedi’ dedi.. Borsa düştü, faizler fırladı. Erken seçimde SP-MHP-ANAP seçim barajını aşamadı.

Sezer- Erdoğan: Sezer, kendi döneminde başbakan olan Erdoğan’dan gelen kararnameleri defalarca reddedip, imzalamamış, bu yüzden atamalar aylarca beklemişti, kanunlar çıkmamıştı.