Çocukların güvenliği için 4 uygulama, 2 ayar
Akıllı telefonlar elimizden düşmüyor... Çocuklarımızın da.... Hal böyle olunca çocukların güvenliği için ebeveyn denetim uygulamalarını kullanmak ve ayarlarını da ona göre yapmak artık şart... Siz yine uzmanların önerdiği gibi 12 yaşından küçük çocuklara telefon vermeyin ama bu uygulama ve ayarları da bir kenara not edin… Android ve iOS’ta çocuklar için geliştirilmiş en iyi güvenlik modlarını ve uygulamalarını bir araya getirdik.
NECDET ÇALIŞKAN
Akıllı telefonlar elimizden düşmüyor... Çocuklarımızın da.... Hal böyle olunca çocukların güvenliği için ebeveyn denetim uygulamalarını kullanmak ve ayarlarını da ona göre yapmak artık şart... Siz yine uzmanların önerdiği gibi 12 yaşından küçük çocuklara telefon vermeyin ama bu uygulama ve ayarları da bir kenara not edin… Android ve iOS’ta çocuklar için geliştirilmiş en iyi güvenlik modlarını ve uygulamalarını bir araya getirdik.
Çocuk Modu: Samsung’un “Kids Mode” (Çocuk Modu) uygulaması ile aileler, çocuklarının erişebilecekleri içerikleri belirleyebiliyor. Android telefon ve tabletlere ücretsiz indirilebilen Kids Mode’da çocuklara yönelik 2 bin 500’den fazla uygulama ve video içeriği bulunuyor. Uygulama ile çocukların mobil cihazları nasıl ve gün içinde ne kadar süre kullanabileceği takip edilip, telefon veya tabletler uzaktan açılıp kapatılabiliyor.
Kıd’s Shell:Android için geliştirilmiş bir güvenli çocuk modu olan Kid’s Shell, diğer adıyla ‘Çocuk Kabuğu’, yalnızca izin verilen uygulamaları ve oyunların çalıştırılmasına izin veriyor. Yalnızca ailelerin onayladığı uygulamaları çalıştıran Kid’s Shell ile çocuklar, reklamları tıklayamıyor veya uygulama içi satın alma yapamıyor. Uygulamanın ücretli olan Pro sürümüyle ise çocuğun cihazı kalacağı süre veya oyun oynayabileceği saatler belirlenebiliyor
Parental Control:Siber güvenlik kuruluşu ESET’in online ortamlarda çocukların güvenliği için geliştirdiği Parental Control, Android cihazlarda çalışıyor. Her çocuğun yaşına göre içerikleri analiz edip web sitelerini otomatik filtreleme, çocuklarınızın hangi uygulamaları ne zaman kullandığını görme ve yönetme, çocuklarınızın konumunu kontrol etme ve telefonu/tableti kullanmaya devam etmeden önce onay almaları gerektiğini belirten mesajlar gönderme ve birden fazla çocuğu ve cihazı olanlar için tek uygulama üzerinden denetim, Parental Control’un temel özellikleri arasında.
Safe Kids: Siber güvenlik şirketi Kaspersky’nin ebevenyler için sunduğu online çocuk güvenliği çözümü Safe Kids, hem iOS hem de Android cihazlarda kullanılabiliyor. Çocuğun oyun oynayarak harcadığı süreyi belirleme veya çocuklar için uygun olmayan içerikler bulunan web sitelerine erişimi sınırlama imkânı sunan uygulamada şu özellikler de bulunuyor: Web etkinliği takibi, uygulama ve cihaz kullanımı izleme, konum takibi, çağrı/SMS/sosyal ağ izleme.
IOS ve Androıd’de ebeveyn denetimi :App Store ve Google Play uygulama mağazalarından indirilen veya satın alınan içerikleri, iOS ve Android hesaplarınız üzerinden yönetmek de mümkün. iOS işletim sisteminde cihazın “Ayarlar” bölümünde yer alan “Aile Paylaşımı” ile Android cihazlarda ise Google Play’in “Ayarlar” bölümünden ebeveyn denetimleri gerçekleştirilebiliyor.
Essential Phone: 2004 yılında Android’i geliştirip bir yıl sonra Google’a satan Andy Rubin’in Google’dan ayrılmasının ardından geliştirdiği ilk akıllı telefon olan Essential Phone’u tanıtıldı. Çerçevesiz ekran, titanyum ve seramik gövdeyle gelen Essential Phone’un üzerinde logo veya kulaklık girişi bulunmuyor. Qualcomm Snapdragon 835 işlemcisi olan telefon, 4 GB RAM, 128 GB dahili depolama, 5.71 inçlik QHD ekran, 4K video kaydı yapabilen 8 megapiksellik ön ve 13 megapiksellik arka kamera gibi özelliklere sahip.
HALİDE: Apple’ın eski tasarımcılarından Sebastian de With ile Twitter’ın eski yazılımcılarından Ben Sandofsky’nin iOS için geliştirdiği üst seviye kamera uygulaması “Halide” adıyla yayınladı. İSO ayarlama, otomatik ve manuel odaklama, jpeg ya da raw çekimi gibi özelikleri sunan uygulama, iOS 10 ve üstü işletim sistemine sahip, iPhone, iPad ve iPod Touch’larda kullanılabiliyor. Bize çok tanıdık gelen uygulamanın adı, aslında “halojen”den türetilmiş.
Google Street View 10 yaşında: Google’ın 29 Mayıs 2007’de kullanıma açtığı, 360 derece ‘Sokak Görünümü’ fotoğraflardan oluşan Google Haritalar’ın Google Street View (Sokak Görünümü) servisi, 10. yaşına girdi. 10 yılda Türkiye dahil 83 ülkeyi kapsayan servis, aradan geçen sürede toplam 16 milyon kilometreden fazla yol kat etti. Google 10. Yıldönümüne özel olarak uygulamanın maskotu ‘Pegman’ı sarıya boyayıp, eline renkli balonlar yerleştirdi.
Adınıza açılmış hat var mı? Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, “Üzerinize kayıtlı telefon hatlarını e-devlet üzerinden kontrol edin. Usulsüz açılan hatlarınızı işletmecinize başvurarak kapattırın. Bilginiz dışında açılmış telefon hatlarınızın herhangi bir suçta kullanılabileceğini unutmayın” uyarısı yaptı. Kullanıcının bilgisi olmadan adına nasıl hat açılabildiği ise tartışma konusu...