'Bulut'layıp da saklama zamanı
Artık çektiği fotoğrafları bastıran neredeyse kalmadı. Harici depolama cihazlarına (hard disk) kaydedenler için ise kötü bir haberimiz var: Elinizdeki cihazın ömrü en iyi ihtimalle 7 yıl. Bu süre içinde başına başka bir şey (çalınma, kaybolma...) gelmezse tabii. Peki nerede saklayacağız bu ilk gençlik yıllarımızın, sevgilimizin, eşimizin, çocuğumuzun ... fotoğraflarını? Bu soruya cevap verebilecek
NECDET ÇALIŞKAN
Artık çektiği fotoğrafları bastıran neredeyse kalmadı. Harici depolama cihazlarına (hard disk) kaydedenler için ise kötü bir haberimiz var: Elinizdeki cihazın ömrü en iyi ihtimalle 7 yıl. Bu süre içinde başına başka bir şey (çalınma, kaybolma...) gelmezse tabii. Peki nerede saklayacağız bu ilk gençlik yıllarımızın, sevgilimizin, eşimizin, çocuğumuzun ... fotoğraflarını? Bu soruya cevap verebilecek bulut uygulamalarına göz attık.
Google DrIve Google’ın bulut servisi Drive’da 15 GB’lik alan ücretsiz. 100 GB, 1 TB, 10 TB’lik üst paketleri aylık 5.79 TL’den başlıyor. Google Fotoğraflar uygulaması üzerinden yüksek kaliteli fotoğraf ve videolar için ücretsiz sınırsız depolama alanı sunuyor. Orijinal kalitedeki yüklemeler ise depolama alanından düşülüyor. Google Fotoğraflar’da fotoğraf ve video düzenleme ile albüm oluşturma ve paylaşım yapılabiliyor. Web, PC, Mac, iOS ve Android’de var.
Dropbox Bulut depolama denilince ilk akla gelen çözümlerden biri olan Dropbox uygulaması, akıllı telefonunuzun fotoğraf galerisini otomatik olarak yedekleme özelliğine sahip. Ücretsiz olarak sunduğu alan 2 GB ile sınırlı olan serviste, 1 TB’lik alan aylık 9.99 dolardan başlıyor. Dropbox’a web’in yanı sıra PC, Mac, Linux, iOS, Android ve Windows uygulamaları üzerinden erişilebiliyor
iCloud Apple’ın bulut çözümü olan iCloud’te ücretsiz alan 5 GB ile sınırlı. 50 GB, 200 GB ve 2 TB’lik alanlar ise aylık 2.99 TL’den başlayan fiyatlarla ücretlendiriliyor. Mac ve iOS cihazların yanı sıra PC için de iCloud’un Windows uygulaması bulunuyor. Fotoğraf Arşivi ve Fotoğraf Paylaşımı özelliklerinin yanı sıra Anılar, Koleksiyonlar ve Yıllar, görünümleri altında düzenleme yapılabiliyor.
Yandex.DIsk Yandex’in bulut servisi Yandex.Disk, 10 GB’lik alanı ücretsiz sunuyor. Bunun üzerine 10 GB, 100 GB ve 1 TB’lik ek paketler aylık 1 dolardan başlayan ücretlerle satılıyor. Kullanıcılar, diğer bulut servislerinde olduğu gibi bu alanda sakladıkları fotoğraf ve belgelere herhangi bir cihazdan erişebiliyorlar. Web, PC, Mac, Linux, iOS, Android ve Windows uygulamaları mevcut.
OneDrIve Microsoft’un bulut depolama uygulaması OneDrive’da 5 GB alan ücretsiz, 50 GB’lik alan aylık 9 TL’ye sunuluyor. Çekilen fotoğraf ve videoların otomatik olarak da kaydedilebileceği OneDrive’da fotoğraflar görsel özelliklerine göre otomatik olarak etiketleniyor. Windows’lu PC ve telefonlarda ön yüklü olan uygulama, Mac, iOS ve Android’de de kullanılabiliyor.
SON BİR NOT “Ya buluta erişemezsem” diye endişeleriniz var ise (ki yukarıdaki ilk iki servis, Türkiye’de 2016’nın Ekim ayında engellendi) ve fotoğraflarınızı torunlarına bırakmanın başka bir yolunu arıyorsanız, teknolojinin bunun için en gelişmiş çözümü M-Disc. CD, DVD ve hatta Blu-ray’in de ötesine geçen bu diskler, verilerinizi yüzlerce yıl saklamayı taahhüt ediyor. Tabii bunun için M-Disc’in yanı sıra M-Disc uyumlu yazıcınızın olması da şart.