Bodrum'da kadına şiddete tefli protesto
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' kapsamında kadına şiddet, tef de çalınan yürüyüşle protesto edildi.
cumhuriyet.com.tr
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' kapsamında kadına şiddet, tef de çalınan yürüyüşle protesto edildi.
Bodrum Kadın Dayanışma Grubu tarafından "Kadına şiddete son" sloganıyla düzenlenen eyleme, çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla, siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Neyzen Tevfik Caddesi'ndeki Tepecik Camisi önünden toplanan 50'ye yakın kadın yaklaşık bir kilometre boyunca tef çalalarak yürüdü.
Üzerinde, öldürülen kadınların isimleri yazılı maketler taşıyan grup, "Şiddete 'dur' de dünya değişsin", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Erkekler vuruyor devlet koruyor", "Mağduru değil katili yargıla", "İsyan, yaşam, özgürlük" sloganları attı. Kadınların eylemine bazı erkekler de destek verdi. Bodrum'da eş veya sevgilileri tarafından öldürülen 20'nin üzerindeki kadının isimleri bulununan maketleri, yoldaki palmiye ağaçlarına asıldı. Yürüyüş Bodrum Belediye Meydanı'na son buldu.
Burada Bodrum Kadın Dayanışma Grubu adına bir açıklama yapan Figan Erozan "Bodrum'da işlenen kadın cinayetleri 'yok' sayılıyor. Bodrum turizm ve eğlence merkezi gibi gösterilirken kadına yönelik şiddet ve cinayetlerden bahsedilmiyor, tedbir alınmıyor. İlçe turizm değil cinayet beldesi haline geldi. Bugüne kadar öldürülen kadınlarımızın isimlerini yazarak tepki verdik. Bundan sonra öldürülen ve şiddet gören kadınlarımızın isimlerini değil kadınlarımıza yönelik şiddet uygulayan ve cinayet işleyen erkeklerin isimlerini yazarak teşhir edeceğiz.
Cumhurbaşkanının dediği gibi bizler eşdeğer değiliz, erkeklerle eşitiz. Cumhurbaşkanına, 'Sen kenara çekil, bizlerin yaşam değerleri üzerinden siyaset yapma' diyoruz. Bugün, Türkiye'de günde en az üç kadın öldürülüyor. Son 40 yılda Türkiye'de öldürülen kadın sayısı 60 bine ulaştı. Bu bir katliamdır.
Bu ahlak, namus meselesi gibi göstermek kabul edilemez. Yerel yönetimlere de bir çift sözümüz var. Bodrum'da kadın sığınma istasyonları, yurdu kurulmaz ise sokaklara acil çağrı butonları yerleştirilmez ise kısaca Büyükşehir Yasası ile kadınlar için alınması gereken yasal önlemler alınmaz ise bundan sonraki eylemimiz belediyede olacak. Belediye bizi daha fazla oyalayamaz" dedi.
Emekli öğretmen Nuran Yüksel de Bodrum'da bugün düzenlenen çeşitli etkinliklere katılan kadınların sayısının 15-50 arasında değişmesini eleştirdi.
Yüksel, "Bugün kadının sokakta derdini anlatma günüdür. Kadının derdine, kadın sahip çıkmalıdır. Kadına şiddetin siyaseti olmaz.
Tüm partiler, sivil toplum kuruluşları bugün birlikte olmalı, birlikte tepki vermeliydi. Bölünmüşlük nedeni ile zaten cılız çıkan kadınların sesi yeterince gür çıkarak sonuç alınır hale getirilmelidir. Bu nedenle eylemler ve etkinlikler tek elden düzenlenmelidir aksi takdirde yıllardır olduğu gibi 10-20 kadın bir araya gelir bir saat bağırır ve dağılırız" dedi. Eylem, basın açıklamasının ardından alkış ve ıslıklı protesto ile sona erdi.