Bir yılda 10 büyük acı

Bir yılda 10 büyük kanlı saldırı

cumhuriyet.com.tr

Türkiye 7 Haziran 2015'ten 7 Haziran 2016'ya seçim ve terör saldırılarının konuşulduğu bir yıl geçirdi. Cumhuriyet tarihinin en büyük kanlı saldırıları yapıldı. Türkiye, IŞİD ve PKK saldırılarının hedefi haline geldi, yüzlerce insan yaşamanı yitirdi: Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet 'Huzur, güven ve istikrar' kelimelerini dillerinden düşürmedi.

Saldırılarla ilgili önlem alınmaması nedeniyle can kayıplarının önüne geçilemedi. Her saldırı sonrası madyaya getirilen 'yayın yasakları' ihmallerin ortaya çıkmasına engel olamadı. Türkiye 7 Haziran sabahına da İstanbul Vezneciler'de yapılan bombalı saldırı haberiyle uyandı. Saldırıda 11 kişi öldü, 36 kişi yaralandı. Her saldırı sonrası olduğu gibi sorumlular ölü ve yaralı sayısını açıklamaktan öteye gidemedi. İşte 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra ülkeyi kana bulayan saldırılar:

Suruç saldırısı: 20 Temmuz 2015'te Şanlıurfa Suruç'ta düzenlenen bombalı intihar saldırısında 34 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırı; aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)'nin gençlik kolu Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin de bulunduğu 300 kişinin Amara Kültür Merkezi bahçesinde IŞİD saldırısı sonrası, Kobani'nin yeniden inşa çalışmaları konusunda basın açıklaması yaptığı sırada meydana geldi. Canlı bombanın IŞİD'li terörist Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi.

10 Ağustos 2015: Sultanbeyli'de polis karakoluna bombalı saldırı İstanbul Sultanbeyli'de, Fatih Polis Merkezi'ne bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırının ardından çıkan çatışmada bir polis memuru hayatını kaybetti, iki saldırgan öldürüldü, 10 kişi yaralandı.

10 Ekim 2015 'Barış'ı kana buladılar... 95 ölü, 177 yaralı Ankara'daki 'barış' mitingi kana bulandı... Ankara'da gerçekleştirilen Barış Mitingi'nin toplanma yeri olan Tren Garı'nın önünde iki bomba ile yapılan saldırıda 95 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

23 Aralık 2015: Sabihe Gökçen Saldırısı Sabiha Gökçen Havalimanı'nın peronunda patlama meydana geldi. Saldırıyı, TAK (Teyrêbazên Azadiya Kurdistan) adlı terör örgütü üstlendi. Saldırıda, temizlik işçisi 2 çocuk annesi Zehra Yamaç (30) hayatını kaybetti, bir kişi de yaralandı.

12 Ocak 2016'da İstanbul Sultanahmet meydanında, Suriye kökenli 28 yaşındaki bir saldırgan,turist kafilesinin arasına girerek üzerindeki bombayı patlattı. Patlama sonucunda saldırgan dahil 11 kişi olay günü öldü, 16 kişi de yaralandı. Olaydan sonra tedavi altında olan 2 kişi daha hayatlarını 27 Ocak 2016 ve 22 Şubat 2016 tarihinde yitirdi.

17 Şubat 2016 Ankara Saldırısı Ankara'nın kalbine bomba... Bomba yüklü araç, Genelkurmay, TBMM ve kuvvet komutanlıklarının yakınında 5 askeri servis aracının geçisi sırasında patlatıldı. Saldırıda 28 kişi öldü, 61 kişi yaralandı.

13 Mart 2016... Ankara'da 5 ayda 3. saldırı Başkent Ankara'da son beş ayda üçüncü kez saldırı düzenlendi. Bu kez Ankara'nın kalbi Kızılay'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 34 kişi öldü, 125 kişi yaralandı.

19 Mart 2016: İstanbul İstiklal Caddesi'nde intihar saldırısı Taksim İstiklal Caddesi'nde Beyoğlu Kaymakamlığı önünde intihar saldırısı düzenlendi, beş kişi öldü, yedisi ağır 37 kişi de yaralandı.

İstanbul'da bombalı saldırı: 7'si polis 11 şehit, 36 yaralı İstanbul Vezneciler'de bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirildi. Vali Vasip Şahin, yaptığı açıklamada 7'si polis 11 kişinin şehit olduğunu, 36 kişinin de yaralandığını söyledi. DHA, Vezneciler'deki terör saldırısında kiralık bir otomobilin kullanıldığını vedüzeneğin uzaktan kumandayla patlatıldığını duyurdu. Saldırıyla ilgili olarak 4 kişi gözaltına alındı.

28 Haziran 2016: Atatürk Havalimanı saldırısı: Atatürk Havalimanı'nda dış hatlar terminalinin girişinde art arda patlama meydana geldi. İstanbul Valisi Vasip Şahin'in yaptığı açıklamada, üç canlı bombanın saldırısı sonucu 28 kişinin öldüğünü, 60'ının da yaralandığını söyledi.