Ayakları kesilen köpeklere yürüteç yaptılar
Ayakları kesilen köpeklere yürüteç yaptılar
cumhuriyet.com.tr
MARDİN Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'ne, araba çarpması sonucu arka ayakları ezilen 2 köpek başarılı bir operasyonla arka ayakları kesilerek, görevli doktorların tasarlayıp yaptığı yürüteçle başarılı bir şekilde yürümeleri sağlandı.
Trafik kazası sonucu arka ayakları ezilen ve yaklaşık bir ay önce merkeze getirilen 2 sokak köpeği, buradaki görevli veteriner hekimlerin başarılı operasyonları sonucu, görevlilerin tasarlayıp yaptığı yürüteçle yeniden yürümeye başladı.
Merkezde görevli veterinerin yaptığı kontrolde köpeklerin arka bacaklarının tamamen kesilmesi gerektiği tespit edilince, Veteriner Hekim Nurettin Bozdağ, ekip arkadaşlarıyla birlikte önce her iki köpeğin arka ayaklarını başarılı bir operasyonla kesti. Daha sonra da Veteriner Hekim Sozdağ ve arkadaşları, birlikte tasarlayıp yaptıkları yürüteçle köpeklerin yeniden normal hayata adaptasyonları sağlandı.
Bütün hayvanlar gibi köpeğin ayağa kalkmak isteyip başaramaması üzerine bir çalışma başlattığını anlatan Veteriner Hekim Bozdağ, "Hayvanlar ayağa kalkmak istiyor ama ayağa kalkmak istedikçe kendisine zarar veriyordu. Hayvanın bu durumuna biz de üzüldük. Çare aramaya başladık. Diğer veteriner arkadaşlarla ortak bir çalışma yaparak bu yürüteci yaptık. Köpeğimiz yürüteç sayesinde ayakta durabiliyor, kendisine verilen yemini yiyor, suyunu içiyor, yürüyebiliyor, ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Bu hali çok daha iyi. Bu yürüteçler felç, çeşitli hastalıklar, yaşlılık, yaralanma gibi sebepler nedeniyle çaresiz kalan hayvanlara yeniden hareket özgürlüğü verir. Engelli hayvanlarımızın önündeki engelleri bir bir ortadan kaldırıyoruz" dedi.
Tasarlayıp yaptıkları yürütecin ayakların uzunluk, kısalıklarına göre genişletilip daraltılabildiğini anlatan Veteriner Hekim Bozdağ, "Yükseklik, uzunluk ayarlı, genişletip daraltılabilen, kayış takımları ile serbestçe hareket etme özgürlüğü sunan, hafif, dengeli ve güvenilir bu yürüteç sayesinde köpeğimiz belki bir bebeğin ilk defa yürütece binmesi gibi biraz alışma süreci yaşayacak. Çünkü hayvanlar da vücutları üzerindeki yabancı cisimlere karşı oldukça duyarlıdırlar. Varlıklarına alışmaları ve bu dönemde korkutulmamaları gerekir.
Dolayısıyla yürüteçlerin de önce varlıklarına alışmaları ve kullanımı için pratik yapmaları gerekir. Bu dönemin uzunluğu bireysel farklılık gösterse de genellikle çok uzun değildir. Bu yürüteçlerin en büyük özelliği, ayarlanabilir yapısı sayesinde köpeğinizin büyümesi ya da kilo değişikliği sonucunda rahatça kullanılabiliyor olması. Eni, boyu ve yüksekliği hayvan dostumuzun en rahat edeceği şekilde ayarlanabiliyor. Yürüteç sayesinde ayrıca fizik tedavi süreçlerinde ya da üstüne basmada zorluk çeken hayvan dostlarımızda, yürüteç, ayaklar hafif yere değecek şekilde bırakılarak onların tedavi süreçlerine de fayda sağlıyor" diye konuştu.