Aşkolsun size

Gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilmelerinin 42. yılında anılıyor.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye’de devrimci hareketin gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan, 20’li yaşlarında idam sehpasında katledilişlerinin 42. yıldönümünde Amerikan 6. Filosu askerlerinin karaya çıkarılmadığı Dolmabahçe’de anılacaklar.

68’liler, 78’liler ve siyasi partiler, “3 Fidanı” Gezi Direnişi sırasında katledilen “Fidanlarla” birlikte anarak Kabataş ve Taksim’den Dolmabahçe’ye yürüyecekler. Anma toplantıları saat 12.00’de İTÜ Gümüşsuyu Kampusu önünde başlayacak ve Dolmabahçe’ye kadar sürecek.

Öğrenci Kolektifleri, “Emperyalizme ve AKP’ye karşı şimdi Deniz olunmalı” ve Liseli Genç Umut ise “Deniz’lerin Yolundayız; Biz Geleceğiz” söylemiyle saat 18.00’de Fındıklı’daki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi önünden Dolmabahçe’ye yürüyüş gerçekleştirecek.

Liseli Genç Umut, “Ethem, Abdullah, Mehmet, Ahmet, Hasan Ferit, Medeni, Ali İsmail ve Berkin’in hesabını sormak için Deniz’lerin yolundayız. Şimdi Deniz’lerin idamının 42. yılında Haziran İsyanı’ndan bugüne sokakları boş bırakmayan liseliler 3 fidanı unutmadık” diye çağrıda bulundu.

Ekim Gençliği ise Kartal Meydanı’nda ve Avcılar Marmara Caddesi girişinde saat 19.00’da “Denizlerin yolunda devrime yürüyelim” yürüyüşü gerçekleştirecek.

ADD Şişli Şubesi’nin, Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nda gerçekleştireceği “Mustafa Kemal ve 68 Hareketi” söyleşisine konuşmacı olarak 68’liler Vakfı Genel Başkanı Sönmez Targan, gazetemiz yazarlarından Ali Sirmen, akademisyen Cüneyt Akalın katılacak.

Halk müziği sanatçısı Ekrem Ataer de dinleti sunacak. CHP Ankara İl Başkanlığı, idamların 42. yıldönümünde gece yarısı bir anma töreni düzenledi. “Üç fidan” saat 00.00’de Ulucanlar Cezaevi’nde anıldı. Bugün saat 11.00’de de Karşıyaka Mezarlığı’nda anma töreni yapılacak.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi öğrencisi olan Deniz Gezmiş, 1968’de İÜ işgali, Amerikan 6. Filosu askerlerinin Dolmabahçe’den karaya çıkmalarına engel olunarak denize atılmaları, işçi ve çiftçi hareketlerine destek eylemlerindeki öncülüğüyle efsane haline geldi.

Gezmiş, Filistin halkıyla dayanışma için 1969’da bir süre Filistin kamplarında kaldı. Devrimci gençliğin önderlerinden Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan ile Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nu (THKO) kurarak ABD’li 4 askerin kaçırılması gibi eylemlerde bulundu.

12 Mart 1971 askeri darbesinin ardından tüm anayasal haklar rafa kaldırılırken Deniz Gezmiş 16 Mart 1971 günü Gemerek’te yakalandı. ODTÜ öğrencisi Yusuf Arslan da birkaç saat sonra Şarkışla’da yaralı olarak gözaltına alındı.

ODTÜ öğrencisi Hüseyin İnan ise 23 Mart 1971’de Kayseri’de yakalandı. Savcı Baki Tuğ tarafından idamları istenen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yargılanmasına Tuğgeneral Ali Elverdi başkanlığındaki Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No’lu mahkemesi’nde 16 Temmuz 1971 günü başlandı.

Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No’lu Mahkemesi, 9 Ekim 1971 tarihinde Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ı, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın tamamını, bir kısmını tağyir, tebdil veya ilgaya cebren teşebbüs suçunu” işlediklerini sabit görerek “TCK 146/1 maddesi uyarınca ölüm cezasına” çarptırdı.

Deniz ve arkadaşları, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece sabaha karşı Ulucanlar Cezaevi’nde idam edildi. İdamları önlemek için büyük mücadele veren ve 5 Mayıs 2011’de yaşamını yitiren Avukat Halit Çelenk, Deniz’in son özlerinin “Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Yaşasın Marksizm- Leninizmin yüce ideolojisi. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi.

Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın işçiler, köylüler” olduğunu aktardı.