Akdamar Adası'ndaki tavşanlar toplanıyor
İçersinde tarihi Akdamar Kilisesi'nin de bulunduğu Akdamar Adası'nda, tavşanların çoğalıp tarihi eserler ve eko sisteme zarar vermesi, yetkilileri harekete geçirdi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde kurulan bir komisyon, adada sayıları 3 bini bulan tavşanları toplama kararı aldı.
cumhuriyet.com.tr
İÇERSİNDE tarihi Akdamar Kilisesi'nin de bulunduğu Akdamar Adası'nda, tavşanların çoğalıp tarihi eserler ve eko sisteme zarar vermesi, yetkilileri harekete geçirdi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde kurulan bir komisyon, adada sayıları 3 bini bulan tavşanları toplama kararı aldı. Karar gereği adaya giden komisyon üyeleri, 50 tuzak kafesi tavşanların yoğun olduğu bölgelere yerleştirirken, tavşanları avlaması için de 4 puhu kuşunu adaya bıraktı.
Akdamar Adası'nda tavşanların sayıları her geçen gün artıyor. Kısa sürede sayıları 3 bini bulan ve tarihi Akdamar Kilisesi ile eko sistemi tehdit eden tavşanlar için yetkililer önlem almaya karar verdi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde aralarında Valilik, Gevaş Kaymakamlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Çevre ve Orman Müdürlüğü'nde ilgili kişilerden oluşan bir komisyon kuruldu.
Komisyon yaptığı toplantıda tavşanları tuzak kafes yöntemiyle toplama kararı aldı. Karar gereği Akdamar Adası'na giden komisyon üyeleri, tavşanların yoğun olduğu bölgelere tuzak kafesler yerleştirildi.
Ayrıca Van YYÜ Yaban Hayvanları Korumu Merkezi'ne yaralı olarak getirilen ve tedavileri tamamlanan 4 puhu kuşu da tavşanları avlaması için adaya bırakıldı.
Kısa sürede tavşanlar tek tek kafeslere girmeye başlarken, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe amaçlarının eko sisteme zarar vermeden tarihi kiliseyi koruyarak adayı tavşanlardan temizlemek olduğunu söyledi.
Komisyonun Koordinatörlüğünü yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, tavşanların yaz ayları boyunca toplanacağını söyledi.
Aktuğ, "Tavşanlar adada büyük zararlara yol açıyor. Şu anda tarihi kilise de tehlikede. Önlem alınmazsa kilisenin silüetini de bozacaklar. Yakalanan tavşanların bir kısmı YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi'ne, bir kısmıda doğal yaşam alanlarına bırakılacak" dedi.
Komisyonda yer alan YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan ise, ilk aşamada kafes yöntemiyle, daha sonra ağ ve uyuşturucu ilaçlarla adadaki tavşanlarla mücadele edeceklerini söyledi.