Ağız kokusunu önlemenin yolları (19.01.2014)
Nefeste oluşan kötü koku büyük oranda ağız içi kaynaklıdır. Ağız içi bir enfeksiyon, ilerlemiş bir dişeti hastalığı ya da sadece ağız içinde birkaç saatten fazla kalmış gıda artıklarına yerleşen bakteriler kokuya sebep olurlar.
cumhuriyet.com.tr
Nefeste oluşan kötü koku büyük oranda ağız içi kaynaklıdır. Ağız içi bir enfeksiyon, ilerlemiş bir dişeti hastalığı ya da sadece ağız içinde birkaç saatten fazla kalmış gıda artıklarına yerleşen bakteriler kokuya sebep olurlar.
Tüm diş çürükleri tedavi edilmeli. Gömük ve yarı gömük 20 yaş dişleri çekilmeli.
Hatalı yada eskimiş köprü ve protezler yenilenmeli.
Sakız çiğneyin.
Tarçın kullanın.
Daha fazla su için.
Asla burnunuz tıkalı uyumayın.
Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden Kullandığınız ilaçları mutlaka gözden geçirin veya doktorunuza danışın.olan diğer durumlar geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur.
Çok fazla çay ve kahve kullanımı ağızdaki bakterilerin artmasına ve koku oluşumuna neden olur. Aynı şekilde alkol içeren gıdalar da kokuyu artırıcı etkenlerdir.
Lokmaları iyi çiğneyin.
Sigara içmeyin.
Ağız kokusunu önlemek için %50 su ve %50 hidrojen peroksit’den hazırlayacağınız bir gargara olumlu etki yaratabilir.
Gıda kaynaklı (sarımsak ,soğan,alkol vb) kokularda ise ertesi sabah aç karnına içilen bir bardak soğuk süt kokuyu belirgin miktarda azaltır.
Baharat ve baharatlı yiyecekler ağız kokusuna neden olur. Yememeye dikkat edin.
Maydanoz: Nefesiniz ferahlatmakta oldukça etkili bir bitkidir. Özellikle soğanlı, sarımsaklı yiyeceklerden sonra bir parça ağzınıza atın ve yavaş yavaş ağzınızın içinde çiğneyerek ezin.Ferahlığı sizde hissedip ağız kokunuzun yok olduğunu göreceksiniz.
Limon ağız kokusunu önlemede önemli bir yiyecektir. Limonu ortadan ikiye bölüp yiyin.
Elma, armut, havuç: İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda hoş tatları sayesinde nefesimizi ferahlatırlar.
Yoğurt: Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki ağız kokusuna neden olan hidrojen sulfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur.
Taze nane yaprakları: Özellikle soğan ya da sarımsak yediğseniz bunların kokularını yok etmede oldukça etkili bir bitkidir.
Kakule, anason, kişniş, karanfil, rezene gibi bazı baharatlar: Eğer ağız kokusu probleminiz varsa sofanızda bu baharatları bulundurmaya ve kullanmaya özen göstermelisiniz.