Adana şalgamı, Coğrafi İşaret Belgesi'yle tescillendi
Adana 'da yüzyıllardır sevilerek tüketilen, Adana şalgamı,
Coğrafi İşaret Belgesi'yle tescillendi.
Kentin simgesi haline gelen Adana kebabının tescillenmesinde
rol oynayan Adana Ticaret Odası'nın (ATO) başvurusuyla, 7'den 70'e her yaştan
insanın severek tükettiği Adana şalgamı, Coğrafi İşaret Belgesi aldı.
ATO
Başkanı Atilla Menevşe ile Adana Şalgam Üreticileri Derneği (ŞALGAMDER) Başkanı
Selahaddin Nas, ATOSEV Tesisleri'nde basın toplantısı düzenleyerek, Türk Patent
ve Marka Kurumu tarafından verilen tescil belgesiyle ilgili açıklama yaptı.
ŞALGAMDER
Başkanı Selahaddin Nas, 1800 yılından bu yana Adana dışında dünyanın hiçbir
yerinde şalgam üretimi yapılmadığını belirterek, alınan coğrafi tescil
sayesinde ürünün geliştirileceğini ve ihracatın yükseleceğini anlattı.
Nas, "Eskiden yurt dışına gittiğimizde elimizde bir
belge bulunmuyordu. Şalgamın faydalarını anlatmakta zorluk çekiyorduk ama artık
daha kolay anlaşılması için tescillendi" dedi.
ATO Başkanı Atilla Menevşe ise Coğrafi Tescil Belgesi
sayesinde ürünlerin kamuoyuna güvenilir olarak lanse edilebildiğini dikkat
çekerek, "Böylece artık şalgamın standartları belirlenmiş oldu. Bu sayede
bu ürün markalaşacak, dolayısıyla Adanalılar'ın bu ürünleri markalaştırmasıyla
Adana da marka bir şehir olacak. Bundan sonraki süreçte Adana şırdanı, analı
kızlı, halka tatlı, içli köfte, aşlama ve bici bici, 3 ay ilan süresinde itiraz
gelmezse coğrafi işaret almış olacak. Adana taş kadayıfı ve karakuş tatlısı da
ilerleyen dönemlerde tescillenecek" diye konuştu.