2016 Türkiye.... Gözyaşı dinmedi günyüzü görmedi

2016'DA NE OLDU

cumhuriyet.com.tr

8 OCAK - Diyanet fetvası: Babanın öz kızına şehvet duyması haram değil Diyanetin fetva hattına gönderilen “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?” sorusuna verilen "“Babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir” cevabı kamuoyunda infiale yol açtı. Gelen tepkiler üzerine Diyanet'ten konuyla ilgili "sabotaj" açıklaması yapılırken böyle bir fetvanın olmadığı savunuldu. Tartışmanın büyümesi üzerine Mehmet Görmez, söz konusu cevapta Arapça alıntıların yanlış tercümelerinin kullanıldığını söyleyerek ilgili kişilerin açığa alındığını belirtti.

8 OCAK - Ayşe Öğretmen Türkiye'nin çığlığı oldu Güneydoğu'da başlatılan güvenlik operasyonları nedeniyle birçok kent yerle bir edildi. Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu çok sayıda sivil operasyonlarda yaşamını yitirdi. Ayşe Çelik adındaki bir öğretmenin Diyarbakır'dan Beyaz Show'a bağlanarak "Ülkenin doğusunda, güneydoğusunda neler olup bittiğinin farkında mısınız? Burada doğmamış çocuklar, anneler, insanlar öldürülüyor. Sanatçı olarak, insan olarak bir şekilde siz de yaşananlara sessiz kalmamalısınız" demesi gündeme damgasını vurdu. Yaşananların ardından Ayşe Çelik ile program yapımcısı ve Çelik'e destek veren aydınlara "terör örgütü propagandası" yapmak suçundan dava açıldı. Beyazıt Öztürk'ün tanık olarak dinlenmesine karar verildi. Dava devam ediyor.

11 OCAK - Barış Akademisyenlerinden "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin Doğu ve Güneydoğu'da yürütülen güvenlik operasyonları ile ilgili yayınladığı "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiri, sokağa çıkma yasaklarının ve şiddetin silahların susturulması çağrısı yapıyordu. "Devletin Kürt halkına karşı katliam yaptığı ve bilinçli sürgün politikası" uyguladığı savunulan bildiriye yerli ve yabancı birçok akademisyen imza attı. Bildiriye tepki gösteren hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı, bildiride doğrudan devletin suçlandığını savunmuştu. Bildirinin yayınlanmasından bir süre sonra akademisyenler hakkında soruşturmalar başlatıldı. Akademisyenlerden bazıları tutuklandı.

18 OCAK - IŞİD Kilis'i ilk kez roketle vurdu Terör örgütü IŞİD, 18 Ocak'ta Kilis'e roketli saldırı düzenledi. Suriye'den atılan 4 roketten biri kent merkezindeki bir ilkokula isabet etmiş, okulda görevli bir kadın yaşamını yitirmişti.

27 OCAK - Cizre'de 'Vahşet Bodrumları' Cizre’de 14 Aralık’tan beri sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar devam ederken, 27 Ocak'ta ilçede bir bodrum katında sivillerin mahsur kaldığı iddiaları gündeme geldi. HDP'li milletvekilleri güvenlik güçlerinin bölgeye giden sağlık ekiplerine izin vermediğini belirtti. Hükümet ise iddialara tepki göstererek bodruma giden ambulanslara ateş açıldığı açıklamasını yaptı. Cizre'de bodrumlarda en az 75 kişinin yanarak öldüğü belirtildi. TİHV Genel Başkanı Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Cizre'de yaptığı incelemelerin ardından “Bodrumlarda çocuklara ait kemik parçaları var. Bu bir soykırım girişimidir” dedi.

29 OCAK - Rüzgar Çetin alkollü araçla kaza yaptı, bir polisin şehit olmasına sebep oldu Yönetmen Sinan Çetin'in oğlu Rüzgar Çetin, kullandığı araçla karşı yönden gelen polis aracı ile çarpıştı. Olayda bir polis memuru şehit olurken bir polis memuru yaralandı. Olay sonrası alkollü olduğu tespit edilen ve tutuklanan Rüzgar Çetin için 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi. Önce yaralı polis, ardından da şehit olan polisin eşi Rüzgar Çetin hakkındaki şikayetlerinden vazgeçti. 9 ay tutuklu kalan Çetin 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliye edildi.

29 OCAK - Askeri casusluk davasında tüm sanıklara beraat Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanığın 'Askeri gizli bilgi ve belge bulundurmak' suçundan yargılandığı İzmir'deki 'Askeri casusluk' davasında verilen beraat kararlarını onadı.

16 Şubat - Cerattepe çevre direnişi Artvinli yurttaşlar, Cengiz Holding'in bünyesinde bulunan Eti Bakır'ın Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden arama ve çıkarma çalışmalarına başlamaya hazırlanmasını eylemlerle karşıladı. İş makinelerine engel olmak isteyen bölge halkı güvenlik güçlerinin gazlı müdahalesine maruz kaldı. Eylemlerin ardından sivil toplum örgütleri tarafından Türkiye’nin en büyük çevre davası açıldı.

24 ŞUBAT - Öğretmeninin cinsel istismarına uğrayan Cansel canına kıydı Kayseri'de lise son sınıf öörencisi Cansel Buse, öğretmeninin cinsel istismarına uğradıktan sonra babasının silahıyla canına kıydı. Cansel'in ölümüne neden olduğu iddiasıyla tutuklanan matematik öğretmeni cinsel istismar iddialarını reddederek, Cansel Buse ile gönül ilişkisi olduğunu söyledi. Cansel'in ölümünün ardından öğretmenin cezalandırılması için tüm yurtta protesto gösterileri düzenlendi.

26 ŞUBAT - Can Dündar ve Erdem Gül serbest bırakıldı Gazetemizin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Adana'da durdurulan ve sınır dışına mühimmat taşıdığı tesbit edilen MİT TIR'ları ile ilgili "İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar" başlığıyla yayımlanan haber nedeniyle 26 Kasım 2015'te tutuklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu" sözleriyle Dündar ve Gül'ü tehdit etti. "Siyasi veya askeri casusluk amacıyla gizli kalması gereken belgeleri açıklamak" ile suçlanan Dündar ve Gül Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararının ardından serbest bırakıldı. Erdoğan bu kez de AYM'nin kararına ilişkin "Bu kararı tanımıyorum, saygı da duymuyorum" dedi.

4 MART - Zaman Gazetesi'ne Kayyım atandı İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman gazetesine kayyım atanmasına karar verdi. Fethullah Gülen cemaat yapılanmasının en büyük yayın organı olan Zaman gazetesi, kayyım idaresinde bir süre idare edildikten sonra kapatıldı.

9 MART - Sur operasyonları bitti Doğu ve Güneydoğu'da yürütülen operasyonlarda en şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerden biri olan Sur'da 103 gün sonra operasyonlar sona erdi. Operasyonlarda aralarında 53 asker ile 17 polis ve 1 korucu olmak üzere toplam 71 güvenlik görevlisi şehit oldu. 523 güvenlik mensubu yaralandı. CHP Milletvekili Hilmi Yarayıcı yaptığı açıklamada "Diyarbakır ve ilçelerinde 523 kişi çatışmalar nedeniyle yaşamını yitirmiş. 171’i güvenlik gücü, 195’i militan, 157’si ise sivil vatandaş. Ölümlerin 135’inin 3 Nisan 2015’te İç Güvenlik Yasası’nın onaylanmasının ardından yaşandığı söyleniyor" dedi.

19 Mart AB ile 'geri kabul' anlaşması 19 Mart'ta Türkiye ile AB arasında mülteci krizinin çözümü için anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre; Ankara'nın şartları yerine getirmesi halinde vize serbestisinin Haziran 2016'da başlaması, Türkiye'den Yunanistan'a 20 Mart'tan sonra giden ve başvuruları geçersiz olanların 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye geri gönderilmesi, Türkiye’nin geri kabul ettiği mültecilerden her birine karşılık AB'nin de bir mülteci alması, Türkiye'nin AB'ye üyeliği için 33'üncü faslın açılması kararlaştırıldı. Fakat bu anlaşmada belirtilen maddeler yerine getirilemedi ve Türkiye'nin vize serbestisi başlamadı.

21 MART - Karaman'da ENSAR VAKFI tecavüz skandalı Karaman'da Ensar Vakfı ve KAİMDER'e bağlı evlerde 2012-2015 arasında çok sayıda çocuğun, öğretmen Muharrem Büyüktürk tarafından cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. İlerleyen günlerde Karaman'da bu vakıflara ait yurtların olmadığını söyleyen Vali ve İl Milli Eğitim Müdürü'nün istismarcı öğretmenle birlikte fotoğrafları basına yansıdı. Söz konusu yurtların yasa dışı olması, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Vali ve İl Milli Eğitim Müdürü'nün bu vakıfları korumaya çalışması kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.

22 MART - Rıza Sarraf ABD'de tutuklandı Türkiye’de 17 Aralık rüşvet operasyonunda yakalanıp bir süre hapis yattıktan sonra serbest kalan Rıza Sarraf, Miami’de İran yaptırımlarını ihlal ederek ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamalarından tutuklandı. Zarrab'ı tutuklatan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara da Türkiye'de ismini hızla duyurdu. Sarraf'a yöneltilen suçlar; Bankacılık sahtekârlığından 30 yıl Yaptırımları ihlal etmekten 20 yıl Karapara aklamaktan 20 yıl ABD'yi dolandırmaktan 5 yıl

1 NİSAN - Türkiye 4.5G ile tanıştı Türkiye taahhüt edildiği gibi 4.5G hızında internet ile buluştu. 2015 yılında beri sürdürülen çalışmalarla 4.5G hızında internet ülke genelinde verilmeye başlandı. 81 ilin merkezinde 4.5G hızı vaad eden GSM operatörleri, bu hızı uyumlu telefonlar ile vermeye başladı.

11 NİSAN - Özgecan'ın katili cezaevinde öldürüldü Mersin’in Tarsus İlçesi'nde bindiği minibüste tecavüz edilmek istenirken hunharca öldürülen üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın katili şoför 27 yaşındaki Ahmet Suphi Altındöken ile suç ortağı babası 51 yaşındaki Necmittin Altındöken, cezaevinde tabancalı saldırı sonucu yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Ahmet Suphi Altındöken kurtarılamadı.

5 MAYIS - Can Dündar'a silahlı saldırı MİT TIR'ları haberi nedeniyle haklarında 35.5 yıl hapis cezası istenen gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül hakim karşısına çıktı. Savunmaların ardından mahkeme heyeti karar vermek üzere araya gitti. Ara sırasında Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar, bir kişinin silahlı saldırıya uğradı. Dündar'a 2 el ateş edildi. kurşunlardan biri NTV muhabiri Yağız Şenkal'ı bacağından yaraladı.

19 MAYIS - Aziz Sancar Nobel'i Anıtkabir'e takdim etti. DNA onarımı mekanizmaları üzerine yaptığı araştırmalarla Nobel Ödülü'ne layık görülen Aziz Sancar, "Cumhuriyet sayesinde, Atatürk sayesinde alındı" dediği ödülünü düzenlenen törenle Anıtkabir'e takdim etti.

25 MAYIS - Metro Turizm'in sapık muavini birden bire gündem oldu Muğla-İstanbul seferini yapan Metro Turizm’e ait yolcu otobüsünde görevli muavinin, araçta uyuyan bir yolcuya bakarak mastürbasyon yapıp spermlerin bir kısmını yolcunun üstüne sıçrattığı ortaya çıkmıştı. Mahkeme 27 yaşındaki sapık muavin hakkında "cinsel saldırı' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

3 HAZİRAN - Erdoğan'ın diploması nerede? Haziran ayı başında Erdoğan'ın 4 yıllık üniversite mezunu olmadığı ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Marmara Üniversitesi, Erdoğan'ın yükseköğrenim mezunu olmadığı yönündeki iddiaları "haksız" ve "mesnetsiz" diye nitelerken, Erdoğan’ın "lisans düzeyinde ‘dört yıl’ eğitim veren ‘Ticarî Bilimler Fakültesi’nden mezun olduğu"nu duyurmuş fakat diplomayı gösterememişti. Yüksek Seçim Kurulu da talep üzerine HDP’ye daha önce sahte olduğu söylenen "diplomanın" noter onaylı örneğini göndermişti. Bu belgenin de Cumhurbaşkanlığı'nın sitesinde yer alan "Cumhurbaşkanının eğitim bilgileri" bölümde yazılanlarla çeliştiği görülmüş ve gündem olmuştu. 'Erdoğan'ın diploması' tartışmaları halen gündemdeki yerini koruyor.

11 HAZİRAN - Liselerden bir 'isyan' yükseliyor İstanbul Erkek Lisesi mezuniyetinde öğrenciler, okul müdürü konuşurken sırtını döndü ve ortaya tarihi bir görüntü çıktı. İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin, sırtlarını dönerek başlattıkları protestoya kısa sürede pek çok köklü liseden destek geldi. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarındaki müdür atama sistemini değiştirmesine "Hiçbir padişaha kölelik yapmamış müdür aranıyor" diyerek tepki gösteriyordu.

17 HAZİRAN - Cihangir'de 'Ramazan' saldırısı İstanbul Firuzağa'da Radiohead etkinliği düzenleyen bir plakçıya, ramazan ayında alkollü içki içildiği gerekçesiyle saldırı düzenlendi. Koreli plakçı ve etkinliğe katılanlar darp edildi, dünyaca ünlü Radiohead grubu saldırıyı kınadı. Dükkan sahibi, Koreli plakçı Seogu Lee'nin dükkanı boşaltmasını istedi. Gözaltına alınan saldırganlar ise bir süre sonra serbest bırakıldı.

20 HAZİRAN - Çilem Doğan özgür Evliliği boyunca kendisine şiddet uygulayan ve fuhuşa zorlayan kocasını öldürdüğü için 15 yıl hapis cezası verilen Çilem Doğan, 50 bin lira kefaletle serbest bırakıldı. Çilem Doğan davası siyasilerin ve kamuoyunu yakından takip ettiği bir davaydı.

26 HAZİRAN - Türkiye ve İsrail ilişkilerinde yeni dönem başladı Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara saldırısı sonrasında gerilen ilişkilerin normalleşmesi yapılan müzakereler sonuç buldu. Varılan anlaşma metni Türkiye ve İsrail taraflarınca imzalandı. Türkiye'nin İsrail ile yaptığı anlaşma, muhalefet cephesinden sert tepkiyle karşılandı. Zira, Mavi Marmara baskının ardında Erdoğan talepleri; "İsrail devleti özür dilesin, hayatını kaybedenler için tazminat ödensin, Gazze’ye yönelik İsrail ablukası kalksın" iken... Varılan anlaşma şöyle oldu: Resmi bir özür olmayacak, İsrail tazminat yerine insani fon aracılığıyla mağdurlara 21 milyon dolar ödeyecek, Gazze’ye abluka sürecek, yardımlar ise İsrail’in denetlediği Aşdod Limanı’ndan yapılacak, Türkiye'de İsrailliler hakkındaki davalar düşecek.

1 TEMMUZ – Osmangazi köprüsü açıldı Temeli 2013'te atılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü'nün açılışı gerçekleşti.

5 TEMMUZ - Ramazan Bayramın ilk günü Giresun'da askeri helikopter kazası Giresun’da bayramlaşmaya giden jandarma komutanları ile eş ve çocuklarının bulunduğu askeri helikopter Tohumcuk Yaylası’na düştü. Olayda 7 kişi şehit oldu, 8 kişi yaralandı. Kazanın olumsuz hava şartlarından kaynaklandığı, saldırının söz konusu olmadığı belirtildi.

15 TEMMUZ - Askeri Darbe girişimi Kendilerine "Yurtta Sulh Konseyi" adını verdikleri TSK içindeki bazı generallerin ve askeri personelin de içinde olduğu darbe girişimi halkın sokaklara çıkarak direnmesi ve TSK içindeki çoğunluğun destek vermemesi üzerine başarısız oldu. 15 Temmuz akşamı saat 21:45 sıralarında, Boğaziçi Köprüsü'nde harekete geçerek trafiği tek yönlü olarak kapatan darbeci askerler, Ankara’da da savaş uçaklarıyla alçak uçuş yapmaya başladı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar darbecilerin elinde olduğu haberi yayıldı. Kısa süre sonra kamu binalarının önünde darbeci askerler ve polis karşı karşıya geldi, TBMM, MİT ve emniyet binalarına uçak ve helikopterlerle saldırılar gerçekleşti, Genelkurmay Karargahı'nda silah sesleri duyuldu. TRT'den 'darbe bildirisi' okutuldu, yurttaki ise tüm camilerde sela okunmaya başlandı, halk darbeye karşı direnmeye çağrıldı. CNN Türk programcısı Hande Fırat'a FaceTime üzerinden bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlara "sokaklara çıkın" çağrısı yaptı.Erdoğan, 15 Temmuz gecesi İstanbu Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada "Bu Allah'ın bir lütfu" dedi. Gün ağarıncaya kadar devam eden çatışmalar sonunda darbe girişiminin başarısız olduğu anlaşıldı. 15 Temmuz gecesi en az 241 kişi şehit oldu, 2 binden fazla kişi de yaralandı. Tatbikat bahanesiyle kandırılan bazı askerler köprüde linç edildi.

21 Temmuz - OHAL ilan edildi 15 Temmuz darbe girişiminden MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarına başkanlık eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 aylık OHAL kararı alındığını açıkladı. OHAL Kararı MHP'nin desteğiyle parlamentodan geçti. 4 Ekim'de OHAL 3 ay daha uzatıldı. OHAL kapsamında 2016'nın son ayına kadar toplamda 12 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayımlandı. Yayımlanan KHK’lerle toplam aralarında TSK mensuplarının da bulunduğu 83 bin kişi kamudan ihraç edildi. Kamuda en fazla ihraç 30 bin ile Milli Eğitim Bakanlığı'nda gerçekleşirken MEB'i 18 bin ihraç ile Emniyet Genel Müdürlüğü takip etti. Yine KHK'lerle 2 bin 614 basın yayın kuruluşu, üniversite, dernek ve özel eğitim kurumu kapatıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, soruşturmalar kapsamında 22 Kasım'a kadar 92 bin 607 kişi hakkında işlem yapıldığını, 39 bin 378 kişinin de tutuklandığını söyledi.

7 AĞUSTOS - Erdoğan, Yıldırım, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli Yenikapı Mitingi'nde buluştu 15 Temmuz darbe girişimimnin ardıdan oluşan siyasi havanın etkisiyle Yenikapı’da tarihi bir buluşma gerçekleştirdi. Yenikapı'daki cumhuriyet tarihinin en büyük meydan mitingine yaklaşık yaklaşık 2 milyon kişi katıldı. Cumhurbaşkanı ile AK Parti, CHP ve MHP liderlerinin ilk kez aynı miting meydanında verdiği mesajlar "Yenikapı ruhu" olarak adlandırıldı. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun bu mitinge katılması, partisinde eleştirilere neden oldu.

10 AĞUTOS - Uçak krizi sonrası Rusya ile yeni dönem: İzvinite... 2015 yılında Rus Su-24 uçağının düşürülmesi Rusya ile Türkiye ilişkilerini durma noktasına getirmişti. Haziran sonunda Erdoğan, Putin'e gönderdiği mektupta, düşürülen uçak nedeniyle özür diledi. Mektup diplomasisi ilişkilerdeki sert havayı yumuşatmış, iki lider uçak krizinin ardından ilk kez St. Petersburg'da bir araya gelmişti. Burada ekonomi, ticaret, enerji ve turizm konularında ilişkilerin düzelmesi için çalışmaların başlatılacağı belirtilmişti.

11 AĞUSTOS - 'Yenikapı' açıklaması yapan Sıla'ya troller ve havuz medyasından linç kampanyası Yenikapı’daki ‘Demokrasi Mitingi’ne katılmayacağını açıklayan şarkıcı Sıla için havuz medyası ve sosyal medya troller tarafından linç kampanyası başlatıldı. “Darbeye kesinlikle karşıyım ama böyle bir şovun içinde olmam” diyen Sıla’ya sosyal medyada ağır hakaret ve tehdit içeren içerikler paylaşıldı. Bunların ardından Sıla'nın farklı illerdeki konserleri peş peşe iptal edildi.

24 AĞUSTOS - Türk Askeri Suriye sınırını geçti: Fırat Kalkanı Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye'nin Suriye sınırından IŞİD'in temizlenmesi ve YPG güçlerinin kantonlarını birleştirmesinin engellenmesi amacıyla Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ile birlikte harekat başlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait tanklar Suriye topraklarına girdi. Harekat'tın ilk hedefi olan Cerablus'un karşısında yer alan Gaziantep'in Karkamış ilçesi boşaltıldı. Halen devam eden harekatta şimdiye kadar 40 asker şehit oldu.

25 AĞUSTOS - Artvin'de Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna saldırı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna, Artvin'in Şavşat ilçesinden Ardanuç ilçesine gidişi sırada ateş açıldı. Saldırganlarla güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı. Çatışmada bir askerin şehit oldu, 2 asker ise yaralandı. Saldırıyı üstlenen PKK, hedeflerinin Kılıçdaroğlu değil güvenlik güçleri olduğunu açıkladı.

26 AĞUSTOS - Yavuz Sultan Selim köprüsü açıldı İstanbul'un kuzeyindeki son orman alanları ile su havzalarında tahribata yol açan, İstanbul Boğazı'ndaki üçüncü köprü; Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı. Köprü için yapımcı iki şirkete her gün 135 bin araç garantisi verildi. Bu rakam yakalanamazsa, kalan fark devlet kasasından ödenecek.

16 EYLÜL - Hemşire Ayşegül Terzi bindiği halk otobüsünde “Şort Giydiği" için saldırıya uğradı İstanbul Çekmeköy'deki bir halk otobüsünde binen Hemşire Ayşegül Terzi, şort giydiği tekmeli saldırıya uğradı. Saldırgan Abdullah Çakıroğlu gözaltına alındı ve hakkında 2 yıldan 9 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Saldırgan Çakıroğlu, karakoldan adliyeye sevk edildiği sırada kameralara, "Her şey İslam hukukuna göre oldu" dedi. Ruh sağlığının yerinde olmadığı belirtilen Çakıroğlu iki kez gözaltına alınıp serbest bırakıldı ve hala aramızda...

23 EYLÜL - Metrobüste şemsiyeli saldırı büyük bir kazaya neden oldu İstanbul Acıbadem'de bir kişinin, şoföre şemsiye ile saldırması sonucu, metrobüs üç aracı altına aldıktan sonra bir halk otobüsüyle çarpışarak durabildi. 11 kişinin yaralandığı olayda şans eseri can kaybı yaşanmamdı. Şemsiyeli saldırgan 4 ayrı suçlamayla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

21 EKİM - Müge Anlı'da cinayet itirafı Manisa'da 4 yaşındaki Irmak Kupal'ın katili Himmet Aktürk, cinayeti işlediğini Müge Anlı'nın programında itiraf etti. Katil, kanal binasında gözaltına alınıp tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hazırlanan iddianamede ağırlaştırılmış müebbet istendi. Yapılan çalışmaların ardından küçük çocuğun cansız bedeni toprağa gömülü olarak bulundu.

31 EKİM - Basının kara günü: Cumhuriyet'e operasyon... Yazar ve yöneticilerimiz tutuklandı “FETÖ/PDY ile PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri” iddiasıyla, 31 Ekim'de gazetemiz yazar ve yöneticilerine operasyon düzenlendi. FETÖ sanığı bir savcının başlattığı soruşturmada, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Güray Öz, Hakan Kara, Musa Kart, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak” gerekçesiyle bu sabah tutuklandı. Muhasebe müdürümüz Günseli Özaltay ve eski muhasebe müdürümüz Bülent Yener, yazarlarımız Hikmet Çetinkaya ve Aydın Engin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

10 KASIM | Derik Kaymakamı makamında uğradığı saldırıda şehit oldu Mardin'in Derik ilçesinde Kaymakamlık binasına önceden yerleştirilmiş patlayıcı ile saldırı düzenlendi. Mardin Valiliği'nin açıklamasına göre saldırı sonucu ilçe belediyesine kayyım olarak atanan Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün de aralarında olduğu 3 kişi yaralandı. PKK'nin şehir yapılanmasının üstlendiği saldırıda yaralanan Safitürk, tedavi gördüğü hastanede ertesi sabah yaşamını yitirdi.

14 KASIM – Şırnak’ta sokağa çıkma yasağı 8 ay sonra kaldırıldı Şırnak'ta, Valilik tarafından kent merkezinde 14 Mart'ta uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağı, tam 8 ay sonra sona erdi. Birçoğu ilçelerde ve bazı yerlerde kurdukları çadırlarda yaşayan Şırnaklılar yasağın kalkması ile kente dönebildi. Güvenlik güçlerinin yürüttüğü operasyonlar sırasında kentteki bir çok ev, okul, cami ve iş yeri ya tahrip oldu ya da kullanılamaz hale geldi.

17 KASIM - Siirt Şirvan'da maden faciası: 16 madenci yaşamını yitirdi Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde Ciner Grubuna bağlı Park Elektrik’e ait bakır madeninde, gece vardiyasında işçiler çalışırken meydana gelen göçükte 9’u kamyon şoförü, 7’si kepçe operatörü olmak üzere 16 işçi göçük altında kaldı. 16 işçinin cansız bedenleri 24 gün süren çalışmalar sonucu çıkarıldı. Madende çalışan diğer işçiler ve yaşamını yitiren işçilerin aileleri, göçükten önce çatlakların oluştuğunu ancak önlem alınmadığını aktardı.

18 KASIM - AKP'nin cinsel istismar düzenlemesi ve kadınların mücadelesi AKP, çocuklarda cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde tecavüzcü hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren bir düzenlemeyi Meclis'e sundu. Düzenlemeye tepki gösteren hukuk camiası ve kadın hakları savunucuları düzenlemenin derhal geri çekilmesini istedi. Sosyal medyada imza kampanyaları başlatıldı. Kadınlar yurdun birçok yerinde sokağa çıkarak AKP'nin cinsel istismar tasarısına tepki gösterdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda cezayı ortadan kaldıran yasayla ilgili yaptığı skandal bir açıklama yaptı. Bozdağ, çocuğa tecavüzü "Küçüğün rızası" diyerek savundu. AKP hükümeti, kamuoyundan gelen büyük tepkiler üzerine düzenlemeyi geri çekmek zorunda kaldı.

29 KASIM - Aladağ'daki tarikat yurdu 11'i kız çocuğu 12 kişiye mezar oldu Adana'nın Aladağ ilçesinde 'Süleymancılar' tarikatına bağlı kız öğrenci yurdunda çıkan yangın faciasında 11'i çocuk, 1'i eğitmen olmak üzere 12 kişi yaşamını yitirdi, 22 kişi yaralandı. Üç katlı bina halı döşeliydi, yapımında bolca ahşap kullanılmıştı, dahası üst kat ve çatı tamamen ahşaptandı ve nihayet binayı alevler sardığı sırada yangın merdiveninin kapısı kilitliydi… Tarikat yurdunda kalan çocukların aileleri, çevrede başka bir yurdun olmadığını, maddi yetersizliklerden ve öğretmenlerinin tavsiyesiyle çocuklarını bu yurda yerleştirdiklerini söyledi.

8 ARALIK - Hamile Kadına "Burada Yürümeyeceksin" Saldırısı Manisa'da evinin karşısındaki parkta spor yapmak için yürüyen 4 aylık hamile Ebru Tireli, "Bir daha burada yürümeyeceksin' diyen bir saldırgan tarafından darp edildi. Olayın duyulmasının ardından sosyal medyada #EbruTireliYalnızDeğildir başlığıyla saldırıya tepki yağdı. Ebru Tireli'ye saldırdığı gerekçesiyle gözaltına alınan bir şüpheli daha sonra serbest bırakıldı. Daha sonra saldırının asıl sorumlusu tutuklanarak cezaevine gönderildi.

19 ARALIK - Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a suikast Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da katıldığı bir resim sergisinde, Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürüldü. "Halep'i unutmayın" sloganları atan Altıntaşın'ın El Nusra üyesi olduğu iddia edildi. Hükümet cephesinden ise polis memuru Altıntaş'ın Gülen cemaatince azmettirildiği öne sürüldü. Suikast için hem Rusya lideri Putin hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan 'provokasyon' üzerinde durdu.

29 ARALIK - Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Zana Kaya tahliye edildi Yazar Aslı Erdoğan ilk kez, dilbilimci Necmiye Alpay ise ikinci kez Özgür Gündem davasında hakim karşısında çıktı. Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay kapatılan gazetenin danışma kurulunda yer alıyorlardı. Mahkeme, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve gazetenin eski yazı işleri müdürü Zana Bilir Kaya için tahliye kararı verdi, eski genel yayın yönetmeni İnan Kızılkaya'nın ise tutukluluğun devamına hükmetti. Erdoğan 19 Ağustos, Alpay 31 Ağustos, Kaya ise 22 Ağustos'tan beri tutuklu bulunuyordu.

30 ARALIK - Ahmet Şık tutuklandı Cumhuriyet gazetesi muhabiri Gazeteci Ahmet Şık iki ayrı örgütün propagandasını yaptığı iddiasıyla tutukladı. Şık'ı tutuklayan yargıç: Darbe girişimi sürecinde FETÖ/PDY ve PKK koordineli hareket etti Haberleri ve Twitter paylaşımları nedeniyle savcılığın tutuklama talep ettiği gazetemiz muhabiri Ahmet Şık sevk edildiği İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nce PKK/KCK ve FETÖ/PDY örgütlerinin propagandasını yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Yargıç Atila Öztürk, bu kararında iki örgütün birbirinden farklı olması nedeni ile çelişki gibi görüldüğünü belirterek, "15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki soruşturmalar ve kamuoyuna yansıyan bilgiler gözetildiğinde dış destekli bu örgütlerin birbiri ile darbe sürecinde ve sonrasında koordineli olarak hareket ettiklerinin ortaya çıktığı” tespitine yer verdi.