171 yıl sonra sivillere devredildi, içerisi ilk kez görüntülendi

Diyarbakır'da 171 yıl sonra ilk: İçerisi ilk kez görüntülendi

cumhuriyet.com.tr

Türkiye'de, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi kararından sonra Diyarbakır'da, 171 yıldan bu yana sadece askerlere hizmet veren Diyarbakır Asker Hastanesi'nin yönetimi de sivillere devredilmiş oldu. Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nin ek binası olarak kullanılmaya başlanan hastanenin kapısı da yönetim sivillere geçmesinden sonra ilk kez basın mensuplarına açıldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaralanan askerlere hizmet veren bölge hastanesi konumundaki Diyarbakır Asker Hastanesi artık hem asker hem de sivillere sağlık hizmete sunacak.

Daha önce 1 bölük askerin güvenliğini sağladığı ve çatışmalarda yaralanan askerlere son yıllarda polislere de sağlık hizmeti veren hastanenin güvenliğini artık özel güvenlik sağlıyor. Yenişehir ilçesinde 1947 yılından bu yana mevcut binasında hizmet veren askeri hastanesinde devir işlemi yapıldıktan sonra sadece 6 askeri doktor kaldı. 110 yatak kapasiteli hastanede 6 yataklı yoğun bakım ünitesi, ameliyathaneler ve 12 branşta poliklinik hizmete veriliyor.

Devir işleminden sonra hastanede kalan Anestezi uzmanı Dr. Serkan Tunay, 3 yıldır hastanede görev yaptığını belirterek, doktoru, hemşiresi ile tüm sağlık personeli olarak neler yapabileceklerinin belli olduğunu söyledi. Dr. Tunay, şöyle dedi: "Devrilmeden önce de işimizi yapıyorduk, devredildikten sonra da işimizi yapıyoruz. İşimizi yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda Selahaddin Eyubi Devlet Hastanesi Başhekimi Şenol Gedik başta olmak üzere tüm hastane personeli bizlere çok yardımcı oldular. Şu anda görevimizi aksaksız yapmaya devam ediyoruz. Daha önce asker ve polise hizmet veriyorduk. Artık sivillere de hizmet vermeye çalışacağız. İşimizde bir değişiklilik olmayacak. Koşullarda herhangi bir aksaklık yok."

Yoğun Bakım sorumlu hemşiresi Tuba Akıncı ise, GATA mezunu olduğunu 10 yıldan bu yana Diyarbakır Asker Hastanesinde görev yaptığını ifade ederek, şöyle dedi: "Bizim için çok değişen bir şey yok. İşimiz zaten evrensel. Dil, ırk ayrımı yapmadan herkese hizmet vermek görevimiz. Dışarıdan sivil halkın gelmesi bir şeyi değiştirmeyecek. Askerimize de, polisimize de, sivil halkımızı da elimizden geldiği kadar hizmet vermeye devam edeceğiz. Yoğunluğumuz artacaktır. Ona göre personel de gelecektir. Ona göre bir düzenleme yapılacaktır."

Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Şenol Gedik de, Ana hastane binası ile Asker Hastanesi arasında 200 metrelik uzaklık olduğunu, Sur'da yaşanan olaylar döneminde hastanelerinin asker hastanesiyle 'Kardeş hastane' olarak çalıştığını söyledi. Ağustos ayının sonu itibariyle bir devir işlemi olduğunu söyleyen Dr.Gedik, şöyle dedi:

"Bize düşen, sağlık ekipleriyle birlikte, mevcut olan hizmeti sürdürmektir. Hizmeti yürütmekle beraber, hizmet kalitesini de artırmaktır. Biz burayı aldıktan sonra, personelle birlikte geçiş sürecini yumuşak bir şekilde adaptasyon sürecini geçirerek, mevcut hizmet kalitesini artırabileceğimiz çalışmalar yapmak temel prensibimizdir.

Eski kadrodan şuan 6 kişi kaldı. Hastanede 12 Poliklinik var. Selahaddin Eyubi Devlet Hastanesi'nden doktor takviyesi yaptık. Herhangi bir aksama olmadı. Çalışan arkadaşlar memnuniyetlerini her defasında bize ifade ediyorlar. Geçiş süreci bir arkadaş edasıyla oldu. Şu an hep birlikte iyi bir ritim yakaladık. Mevcut hizmeti yürütüyoruz."

Diyarbakır Asker Hastanesi, 1845 yılında Anadolu Orduyu Hümmayunu'na bağlı olarak kuruldu. 1870 yılında Osmanlılar'ın 270'nci Diyarbakır Valisi Kurt İsmail Hakkı Paşa'nın görevi sırasında şehrin 1 kilometre kuzeyine Elazığ yolu üzerinde hastane, kışla, cami ve çeşmeyle birlikte külliye olarak yeniden inşa edildi. 1914 seferberliğinde Irak'taki 6'ncı Ordu'nun sıhhi desteğinde bulunan hastane 1916 yılında Çanakkale Savaşı'ndan sonra tensik edilerek, doğu cephesine sevk edilen 2'nci Ordu Mevkii Hastanesi olarak hizmet verdi. Cumhuriyet ilanından sonra, 7'nci Kolordu Komutanlığı emrinde 'Mevkii hastanesi' adını aldı. 1947 yılından beri mevcut binasında Asker Hastanesi olarak hizmet verdi.