15 soruda taşeron işçi düzenlemesi... Kimler, nasıl kadroya alınacak?
Yeni düzenleme ile kamuda çalışan 850 bin taşeron işçi, 2018'in Ocak ayından itibaren kadroya geçecek. Peki kimler bu haktan yararlanacak? Kadroya geçişte hangi şartlar aranacak, memurluk hakkı verilecek mi? Kamuda çalışanlar arasında kadroya alınırken ayrım olacak mı?
cumhuriyet.com.tr
Yeni düzenleme ile kamuda çalışan 850 bin taşeron işçi, 2018'in Ocak ayından itibaren kadroya geçecek. Peki kimler bu haktan yararlanacak? Kadroya geçişte hangi şartlar aranacak, memurluk hakkı verilecek mi? Kamuda çalışanlar arasında kadroya alınırken ayrım olacak mı?
Hürriyet yazarı Noyan Doğan, taşeron düzenlemesinde en çok merak edilen 15 sorunun yanıtını verdi.
1- Bu haktan kimler yaralanacak? Kamuda çalışan 850 bin taşerona kadro verilecek.
2- Özel sektörde çalışanlar da yararlanacak mı? Hayır, sadece kamuda taşeron olarak çalışanlara yönelik düzenleme yapıldı.
3- Memurluk hakkı verilecek mi? Hayır, memur statüsünde olmayacaklar, sözleşmeli olarak kadroya alınacaklar.
4- Kamuda çalışanlar arasında kadroya alınırken ayrım olacak mı? Olacak. Merkezi yönetim kapsamında genel bütçeli ile düzenlenen kamu kurumlarında, özel bütçeli kurumlarda, Meclis'te, İş-Kur, Sosyal Güvenlik Kurulu, döner sermayeli idarelerde taşeron olarak çalışan 450 bin kişi bulunuyor. Bu kişiler devlet memuru olan 4/D, yani sürekli işçi statüsünde sürekli kadroya alınacaktır.
5- Belediyelerde çalışanlar ne olacak? İl özel idareleri ve belediyelerde çalışan 400 bin teşeron işçi bulunuyor. Bunlar da yine il özel idarelerinde ve belediyelerde daimi işçi olarak çalışacaklar. Aradan taşeron firma çıkacak.
6- Kadroya geçişte maaş farkı olacak mı? Çalışanlar mevcut maaşları ile kadroya geçecek, herhangi maaş artışı ya da eksilmesi olmayacak. Ancak kamuya geçiş olacağından 52 günlük ilave ücret ödenecek.
7- Geçişte kıdem sıfırlanacak mı? Hayır, işçiler en son çalıştıkları yerdeki kıdemleri neyse aynı kıdemle kadroya geçiş yapacaklar.
8-Emekliliği gelenlerin durumu ne olacak? Emekliliği gelenler kadroya geçemeyecek. Ancak primi ve yaşı dolmamış olanlar ise kadroya geçip, çalışmaya devam edecekler.
9-Kadroya geçişte kıdem, eğitim gibi şartlar aranacak mı? Kıdeme, eğitime bakmadan; asıl iş-yardımcı iş ayrımı yapmadan kadroya alınacak. Hatta doğum izni, hastalık izni ve askerde olanlar da kadroya alınacak.
10- Kadro işlemi nasıl olacak? Kadroya geçmek isteyenler çalıştıkları kurumlara başvuracak. Başvurunun ardından sınava tabi tutulacaklar. Sınavda başarılı olanlar, 15 Temmuz sonrası uygulamaya giren KHK gereği güvenlik soruşturmasına tabi tutulacak ve soruşturmadan geçenler çalıştıkları yerlerde artık kadrolu çalışacaklar.
11- Sınav nasıl olacak? Sınav KPSS tarzı bir sınav olmayacak. Kişilerin çalıştıkları işle alakalı sınav olacak, karmaşık da olmayacak.
12- Sınavı kim yapacak? Sınavı İş-Kur yapacak.
13- Kadroya geçiş sonrası tayin olacak mı? Hayır, bu şekilde kadroya geçenlerin tayin hakkı olmayacak.
14- Kadro sonrası tüm haklardan yararlanılaak mı? Kadroya geçtikten sonra yıllık izin, mesai ücreti, toplu sözleşmesi gereği ücret artışı gibi tüm haklardan yararlanılacak.
15- Kadroya geçişler ne zaman başlayacak? Sene sonuna kadar düzenleme resmi hale gelecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak. 2018'in Ocak ayından itibaren de kadro işlemleri başlayacak.
100 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK Türkiye'de taşeronluk sistemi için kurulmuş 20 bin şirket faaliyet gösteriyor. Bu şirketler, 850 bini kamuda, 1 milyonu da özel sektörde olmak üzere 1.8 milyon taşeron işçinin idaresini sağlıyor. Taşeron bürolarında da işlemleri yürütmek için 100 bin personel çalışıyor. Taşeron işçilere kadro imkanı getiren yeni düzenlemenin uygulamaya girmesi ile 20 yıllık geçmişi olan, ciddi miktarlarda teknolojik yatırım yapmış olan 20 bin taşeron firması kapanmak zorunda kalacak ve bu şirketlerde çalışan 100 bin kişi de işsiz kalacak.