WhatsApp çökmüştü: Erişim sorunu kademeli olarak giderildi

cumhuriyet.com.tr

Popüler mesajlaşma uygulaması Whatsapp'a dünya genelinde erişim sağlanamadı. Sorununun önce WhatsApp gruplarında yaşandığı belirtilirken sonrasında uygulamaya erişimin tamamen sağlanamadığı görüldü.

Sosyal medyada da ''WhatsApp çöktü mü'' soruları ile ilgili mesajlar yayınlandı.

Sorunun sadece telefon uygulamasında değil masaüstü uygulaması ve internet kullanımında da yaşandığı belirtildi.

İlk tespitlere göre Türkiye saati ile bu sabah 09:50 civarında başlayan sorun nedeniyle WhatsApp'a erişim sağlanamadı.

WhatsApp'a girmek isteyen kullanıcılar 'Tekrar deneniyor...' hatası ile karşılaştı.

KESİNTİ DÜNYA GENELİNDE

Dünya genelinde yüz binlerce kullanıcısı olan mesajlaşma uygulaması Whatsapp çöktü. Uygulama içerisinde grup mesajlaşmalarıyla başlayan kesinti, daha sonra kişiler arası mesajlaşmalarda da görüldü. 

Dünya genelinde çevrimiçi kesintileri izleyen Downdetector, Whatsapp'ta iletişim kesintisi sorununun sabah saatlerinde başladığını ve kesinti yaşayan kullanıcı sayısındaki hızlı artışın devam ettiğini açıkladı. 

Downdetector, "Dünyanın genelinden gelen raporlar, 30 bin kullanıcı ile başladı ve hızla artıyor" dedi.

META'DAN AÇIKLAMA

WhatsApp uygulamasının üst kuruluşu Meta, kesintinin farkında olduğunu ve çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Meta şirket sözcüsü, "Şu anda mesaj göndermekte sorunlar yaşadığının farkındayız. WhatsApp'ı mümkün olduğunca çabuk, herkes için geri yüklemeye çalışıyoruz" dedi.

Türkiye'nin yanı sıra Birleşik Krallık, Katar, Hindistan ve Pakistan'da da WhatsApp'ın çöktüğü bildirildi.

BAKANLIKTAN WHATSAPP AÇIKLAMASI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, WhatsApp'da yaşanan sorun ile ilgili açıklama yaptı.

Sayan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; 'Whatsapp servislerinde global kaynaklı kesinti yaşanmakta olup ülkemizdeki kullanıcılar da kısmen etkilenmektedir' dedi.

Sayan açıklamasında ayrıca, "Küresel ölçekte kendi alanlarında adeta fiili tekel oluşturan dijital hizmet sağlayıcılar ve OTT'lerin hizmet sürekliliği açısından hesap sorulamaz olması söz konusu olamaz. Fiilen gündelik hayatın bir parçası haline gelen dijital hizmet sağlayıcıların topluma ve egemen devletlere karşı sorumlulukları olduğu yadsınamaz" ifadelerine de yer verdi. 

WHATSAPP DÜZELDİ Mİ?

Dünya genelinde farklı sürelerde olmak üzere Türkiye'de yaklaşık bir buçuk saati bulan WhatsApp’taki erişim sorunu 11:40 itibarıyla kademeli olarak giderildi.