Türk bilim insanı sıraladı... Bu işaretlere sahipseniz 'Neandertal' geni taşıyorsunuz

cumhuriyet.com.tr

'Mağara insanı' olarak da adlandırılan Neandertal türünün soyunun, 40 bin yıl önce tükendiği düşünülüyor. Bugünkü modern insanın ataları olan Homo sapienlerin ise 60 bin yıl önce Afrika’dan Asya’ya, oradan da dünyaya yayılmış olduğu bilim insanları tarafından kabul ediliyor.

Ayrıca Homo sapien ile Neandertallerin 'çiftleştiği' ve böylece Neandertal genlerinin yüzde 2’sinin bugünkü insanlara ulaştığı düşünülüyor. 

İngiltere’de yaşayan Türk araştırmacı ve genetik mühendisi Şebnem Ünlüişler, Neandertal geni taşıdığımızın 6 işareti olduğunu söylüyor... İngiliz basınına konuşan Ünlüişler, “Neandertal DNA’sı, modern insan genomunun yalnızca küçük bir yüzdesini temsil ediyor ve bu etkiler, her insanı benzersiz kılan genetik bulmacanın yalnızca bir parçası” diyor.

İşte, Neandertal DNA'sı taşıyor olabileceğinizin 6 işareti:

TİRYAKİLİK

Neandertal DNA’sı, kişilerin nikotin bağımlılığı riskini önemli ölçüde artırıyor. Neandertal DNA’sının depresyonla, psikiyatrik ve nörolojik etkilerle bağlantılı olduğu da belirtiliyor.

KALIN DÜZ SAÇ

Neandertal DNA’sı kalın ve düz saçlı kişilerde de bulunabilir. Neandertallerde kızıl saçla ilişkili genetik varyant da yüksekti.

ERKEN KALKMAK

Neandertaller de dahil eski insanlardan aktarılan genler, sabah kuşu olup olmadığınızı belirler. Şebnem Ünlüişler, “Neandertal DNA’sı uyku düzenini etkileyebilir. Bu durum, ışığa maruz kalmaktan kaynaklanmış olabilir” dedi.

UZUN BURUN

University College London tarafından yapılan araştırma, ‘uzun’ burunların Neandertal genetik materyalinden miras alınabileceğini ortaya çıkardı.

COVİD RİSKİ

Neandertal geni taşıyanların, akciğer sorunları da dahil Covid-19’a yakalanma riskinin daha yüksek olduğu ifade edildi. Tartu Üniversitesi, bu konuda Neandertal kökenli dört varyant tespit etti. Dört varyantın, şiddetli Covid-19 vakalarında ‘Sitokin fırtınaları’na neden olduğu belirtildi.

ZOR BRONZLAŞMA

Neandertal genleri, bronzlaşmaya yatkın olup olmadığınızı etkileyebilir. Güneşe rağmen zor bronzlaşıyorsanız bu geni taşıyor olabilirsiniz.

ŞEBNEM ÜNLÜİŞLER KİMDİR?

İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi genetik mühendisliği bölümünü bitiren, Bilgi Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlayan Şebnem Ünlüişler, Harvard Üniversitesi’nde staj yaptı.

Ardından İstanbul’da önde gelen kuruluşlarda, DNA ve genetik üzerine çalıştı. Daha sonra İngiltere’ye giden Şebnem Ünlüişler, halen Londra Rejeneratif Enstitüsü’nde (London Regenerative Institute) uzun ömür araştırmaları bölümünün şefi olarak görev yapıyor.