Görme engelliler dünyayı nasıl görür?

cumhuriyet.com.tr

Körlük, "Görme yetisinin tamamen olmaması ya da büyük ölçüde kaybedilmesidir."

Tek gözü görmeyen bir TikTok kullanıcısı, buradan yola çıkarak, farklı görme engellerine sahip insanların gerçekte dünyayı nasıl göründüklerine dair büyüleyici bir fikre imza attı.

TikTok'ta @blindonthemove adıyla paylaşımlar yapan Mike Mulligan, görme engellilere güvenli seyahat becerileri kazandırmayı anaçlayan bir Oryantasyon ve Hareketlilik (Orientation and mobility - O&M) eğitmeni.

Mulligan, çektiği video ile "tüm körlük biçimlerinin aynı olmadığını" ve dünyanın, hangi göz rahatsızlığına sahip olduklarına bağlı olarak insanlara nasıl farklı göründüğünü göstermeyi amaçladı.

Mulligan sözlerine, "Görme engellilerle ilgili en büyük yanılgı, tümünün dünyayı zifiri karanlık şeklinde gördüğüdür. Fakat gerçekte durum daha çok bu örneklerde olduğu gibidir" diyerek başladı.

Ardından, farklı göz rahatsızlıklarına sahip insanlara dünyanın nasıl göründüğünü göstermek için değişik gözlükler kullandı.

İlk olarak glokom gözlüğünü taktı. Glokom milyonlarca insanı etkileyen bir durumdur ve türüne göre değişkenlik gösterse de genellikle "çevresel görüşü" etkiler.

Ardından, kataraktlı biri olarak hayatı bulanık bir vizörden izlemenin nasıl bir şey olacağını gösteren başka bir gözlük taktı. Malum, katarakt ne kadar şiddetli ise görüş de o kadar bulanık olur.

Daha sonra, genellikle "merkezi görüşü" etkileyen maküler dejenerasyonu simüle eden gözlükleri taktı.

Ardından da gözlerde çok sayıda "uçuşan noktaya" neden olan CMV retiniti...

Ve son olarak da insanların görüşlerinde koyu uçuşan noktalar veya çizgiler bırakan diyabetik retinopatisi gözlüğünü taktı.

Ancak bütün bunları yaparken herkesin deneyiminin farklı olduğunu da vurgulamayı ihmal etmedi.

Yani gözlükler aracılığıyla gördüklerimiz yaklaşık sonuçlardı...

Mulligan'a göre, "Körlük geniş bir spektrumdur ve görme engellilerin sadece küçük bir yüzdesi hiçbir şey görmez. Birçoğunun hala bir miktar görme yetisi vardır ve herkesin deneyimi benzersiz ve farklıdır..."