Akillerin 'kapalı toplantısı' dışardan duyuldu
Diyarbakır'da basına kapalı olarak halkı dinleyen Akil İnsanlar Heyeti'nin dinledikleri yalıtım problemi nedeniyle dışarıdan da duyuldu.
Hükümetin, çözüm sürecini halka anlatmaları için Güneydoğu'da görevlendirdiği Akil İnsanlar Heyeti, bugün Diyarbakır'da kanaat ve dini önderlerin de aralarında bulunduğu halkla bir araya geldi. Boyunlarına poşu takan heyetin başkanı Yılmaz Ensaroğlu, "Öncelikle umuyor ve diliyorum ki hiçbirimiz bu kez hayal kırıklığına uğramayız. Kalıcı çözüme, barışa hem devlet vatandaş ilişkileri açısından, hem toplumsal açıdan hep birlikte kavuşmuş oluruz" dedi. Ensaroğlu, toplantıya verilen arada yaptığı değerlendirmede "Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması, koşullarının iyileştirilmesi öne çıktı" diye konuştu.
Diyarbakır'daki çalışmalarının 3'üncü gününde Diyarbakır Dernekler Platformu'nun organizasyonuyla merkez Kayapınar Belediyesi'ne ait Kültür Merkezi'ndeki toplantıya heyet başkanı Yılmaz Ensaroğlu ile üyeler Murat Belge, Etyen Mahçupyan, Kezban Hatemi, Mehmet Emin Ekmen, Fazıl Hüsnü Erdem katıldı. DHA'nın haberine göre Heyet üyeleri kendilerine verilen poşuları boyunlarına astı. Heyet üyelerinden Yılmaz Erdoğan, Lami Özgen, Ahmet Faruk Ünsal ise kentten ayrıldıkları için bugünkü çalışmalara katılmadı.
'Umuyorum hiçbirimiz hayal kırıklığına uğramayız'
Halkın talep ve şikayetlerini dinlemeden önce konuşan Akil İnsanlar Heyeti Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, şunları söyledi: "Türkiye'de barış süreci yürütülüyor. Öncelikle umuyor ve diliyorum ki hiçbirimiz bu kez hayal kırıklığına uğramayız. Bu süreç barışla sonuçlanır. Kalıcı çözüme, barışa hem devlet-vatandaş ilişkileri açısından, hem toplumsal açıdan hep birlikte kavuşmuş oluruz. Akil insanlar komisyonu bütün dünyada, tarih boyunca çatışma şiddet yaşanan yerlerde uygulanan bir mekanizma. Her ülkede kuruluş amacı ve işlevi değişebiliyor. Kimi yerde hakemlik, kimi yerde arabuluculuk, kimi yerde sadece şahitlik benzeri görevler üstleniyor. Türkiye'de oluşturulan komisyon ise daha çok genel olarak toplumu bu sürece sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için bilgilendirmekten ziyade, toplumun farklı kesimlerinde insanlar ne düşünüyor, nasıl bakıyorlar, ne tür beklentileri var ne gibi endişeleri var bunları tespite yönelik bütün Türkiye'ye arkadaşlar dağılmış durumda. Amacımız, sizin görüşlerinizi almak sonra bunları bir metne döküp hem Ankara'da karar alıcılara, siyasi partilere, hem de öncelikle diğer bölgelere giden arkadaşlarımıza iletmektir. Ankara ne yapması gerektiğini, Diyarbakır'da Kürtler ne istiyorlar, olaya nasıl bakıyorlar, ne gibi talep ve endişeleri var bunu öğrensin hem de diğer bölgelere giden arkadaşlarımız bu sorunla ilgili olarak Güneydoğu'nun düşüncelerini yaklaşımlarını öğrenmiş ve kendi çalışmalarını ona göre yürütüyor olsunlar."
'Her cümle çok önemli'
Yılmaz Ensaroğlu, halkın söyleyeceği her cümlenin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Kürt meselesi etrafında bir yönüyle çok fazla bilinmeyen bir şey de yok. O yüzden birbirimize zaten yıllardan beri karşılaştığımız dertlerimizi paylaşmaktan çok esasen bundan sonrası için projeksiyon tutmak ve bize yol göstermeniz daha önemli" dedi.
Ne yapılırsa Kürt sorununa kalıcı çözüm olacağı, ne yapılırsa barış olacağına ilişkin önerileri alacaklarını belirten Yılmaz Ensaroğlu, "Sizin önerileriniz değerlidir. Hepimizin ona ihtiyacı olur" diye konuştu. Yılmaz Ensaroğlu, bu sorunu yıllardır kendi aralarında konuştuklarını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı şeyi belki Karadeniz ve İç Anadolu'da çalışıyor olsaydım söylemezdim. Yani oralarda bu sorunla ilgili bilinmeyen çok şey olduğu için ya da yanlış bilinen çok şey olduğu için neler olup bittiğiyle ilgili çok şey konuşmak gerekir. Ama Diyarbakır'da biraz da geleceğe bakmayı, esasen bundan sonrası için nelere ihtiyaç var, neler yapılması gerekiyor bunları sizlerden dinlemeyi tercih ederiz."
Basına kapalı ama sesler dışardan duyuldu
Daha sonra basına kapalı yapılan toplantıda konuşmacıların sesleri salonun dışından da duyuldu. 75 yaşındaki Hayriye Dolan, 4 çocuğundan 3'ünün dağda PKK saflarına katıldığını ve çatışmalarda yaşamını yitirdiğini belirterek, "Çocuklarım Selahattin, Abdülkadir ve Mehmet Ali, PKK'ya katıldıktan sonra yaşamlarını yitirdiler. Ben ölene kadar Kürdüm. Biz barışı hukuk, adalet ve eşitlik temelinde istiyoruz. Tank ve topla barış olmaz. Tank ve toplar varken barış nasıl olacak? Bu insanlar devletin zulmü nedeniyle dağa çıktı. Haksız adaletsiz eşitliksiz bir barış istemiyoruz" dedi.
Bir kadın da Şanlıurfa'da üniversiteye giden oğlunun 'Öcalan siyasi irademdir' dediği için 6 yıl önce gözaltına alındığını ve cezaevinden çıktıktan sonra ise kendisinden bir daha haber alınamadığını söyledi. Söz alan bir başka kişi de Başbakan Erdoğan'a başlattığı süreçten dolayı teşekkür ederek, "Başbakan bir konuşmasında, 'daha önce Kürdistan eyaleti vardı' dedi. Bu bizi memnun etti. Kürtler ne terörist ne de ırkçı olmamıştır. Bugüne kadar da hiç olmadılar. 17 bin 600 faili meçhulü kimse araştırmadı. Gerçek bir barış için genel af, faili meçhullerin aydınlatılmasını istiyoruz. Herkes gelip siyaset yapsın artık kavga olmasın" dedi.
Söz alan bir başkası da, "Bir babanın çocuklarıysak, gerçek bir barış eşitlik koşullarında olmalıdır" dedi. Bir başkası da, "Sayın Öcalan'ın yoldaşlarıyla iletişim kurabilmesi sağlanmalıdır. Ve Öcalan'ın Türk halkına da seslenebilmesi için koşullar yaratılmalı" dedi.
'Barış olacaksa Türkler, Kürtlere borcunu ödesin'
Toplantıda söz alan bir başka kişi de Türklerin Kürtlere borçlu olduğunu söyledi. Bu kişi şöyle dedi: "Kürtler tarihten günümüze kadar 3 defa Türklere destek verdi. Malazgirt'te, Çaldıran'da ve 1920'de Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda Türklerin yanında yer aldı ve savaştı. Türkler, Kürtlere borçludurlar. Türk devletinin Kürtlere borcunu ödeme zamanı geldi. Barışın gelmesi için bu borcun ödenmesi lazım. Eğer barış olacaksa Sayın Başbakanın devlet ve hükümet adına Roboski olayı nedeniyle ailelerden özür dilemesi gerekiyor. Ayrıca Suriye Kürtlerine barış elini uzatsın. Özgür Suriye Ordusu'na verdiği desteği Suriye Kürtlerine de versin."
Ensaroğlu: Öcalan'ın serbest bırakılması öne çıktı
Toplantıya verilen arada açıklamada bulunan Akil İnsanlar Heyeti Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, şunları söyledi: "Geçmişte yaşananları da durduk yere insanların unutmasını bekleyemeyiz. Ancak geçmiş yerine geleceğe bakmalıyız. Yapılması gereken çalışmalara dönük önerilerini alalım dedik. İnsanlar çok dolu yaşadıkları acılar dolayısıyla. Bunu ne ölçüde başardığımızdan emin değilim ancak bazı arkadaşların acıları tazelendi. Çok somut öneriler yapanlar da oldu. Anayasal yasal düzenlemeler istendi. Uygulama bağlamında düzeltilmesini gerekenler var. Diyarbakır'daki program içinde bu toplantının epeyce anlamlı oldu. Komisyon üyesi üyeler açısından doğrudan doğruya halkın nabzı tutuldu. Şu anda çözüm çabası içinde olan iki tarafın da ana aktörleri ile buradaki psikolojiye baktığımda halkın psikolojik olarak tatmin edilmesi gerektiği görülüyor. Geçmişte derin acılar yaşamış özellikle annelerin anlattıkları bu sorunun aslında çok da iyi bilen insanları etkiledi. Ancak geçmişte hiçbir şey yaşanmamış diye de kalıcı barışı yapamazsınız. Geçmişe takılırsanız da bu kez yol alamazsınız. Biz bu dengeyi oluşturmak istiyoruz. Burada taleplerde çok yoğun biçimde Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması, koşullarının iyileştirilmesi öne çıktı. Kandil'le İmralı arasında temasların, temas yolunun açılması, geri çekilme konusunda burada farklı bir psikoloji var. Diyorlar ki, 'çocuklarımız niye dışarı çıksınlar' ve bununla ilgili nedenler sunuyorlar. Ana dil özellikle anayasal ve yasal güvence bağlamında en çok öne çıkan şey. Ana dilinde eğitimin sağlanması ve sağlanacak barışın eşitlik ve adalet temelinde yani onurlu bir barışın sağlanmasını öne çıkardılar."
KCK sanığı belediye başkanıyla görüştüler
Akil İnsanlar Heyeti üyeleri dün akşam da Diyarbakır'da görülen KCK ana davasında yargılanan ve bir süre önce tahliye olan eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin ile görüştü. 1,5 saati aşkın süren görüşmede Akengin'in grup üyelerine KCK davasından tutuklu olan ve cezaevindeki hasta tutuklular konusunda görüşlerini bildirdiği öğrenildi.
İlgili haberler için tıklayınız
AKİL İNSANLAR AKDENİZ HEYETİ BURDUR'DA
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti