YGS'de şifreli kopya skandalı
KPSS'de soruların sızdırılması skandalının ardından YGS'de de şifreli bir kopya sistemi uygulandığı iddiası ortaya atıldı. Artvin'de avukatlık ve dershane yöneticiliği yapan Ayla Varan, yanıtları rakamsal olarak verilen sorularda küçükten büyüğe sıralama ve çakışma yöntemiyle 40 matematik sorusunun 37'sinin, diğer alan sorularının da en az 50'sinin doğru yanıtlanabildiğini ileri sürdü. Seçeneklerin ilk defa bu yıl küçükten büyüğe sıralanmaması soru işareti yaratırken eğitimciler 'Pis kokular geliyor' değerlendirmesini yaptı.
Avukat ve dershane yöneticisi Ayla Varan, Yükseköğretime Giriş Sınavı’nda (YGS) şifreli bir kopya sistemi ile en 100 sorunun doğru yanıtlanabildiğini iddia etti. Belirlenen formülle, sınavdaki 40 matematik sorusunun 37’sinin, diğer alan sorularının da en az 50’sinin kısa sürede doğru yanıtlanabildiği ileri sürüldü.
Artvin’de avukatlık ve dershane yöneticiliği yapan Ayla Varan, YGS’de en az 100 sorunun belli bir formüle göre yanıtlandığında rahatlıkla çözülebildiğini belirlediklerini ileri sürdü. Formülle özellikle matematik testinde soruların tamamına yakınını doğru çözmenin mümkün olduğu vurgulandı.
İşte formül...
Varan, “Yanıtları rakamsal olan sorularda şifreleme sisteminin hatasıza yakın uygulandığını gördüm. Sisteme göre yanıt şıklarındaki rakamlar küçükten büyüğe göre sıralanıyor. Eğer çakışan varsa doğru yanıt çakışan rakamın bulunduğu şık oluyor. Hiçbir rakam çakışmazsa doğru yanıt ‘E’ şıkkı olarak çıkıyor. Birden fazla çakışan varsa da yanıt en küçük rakamın bulunduğu şık oluyor. Matematik testindeki 40 sorudan bu sistemi uygulayarak 37 sorunun doğru cevabına ulaşılabiliyor. Ayrıca yanıtları rakamsal olarak verilen Sosyal Bilimler, Türkçe ve Fen sorularında da aynı formülü uygulayarak en az 50 soruyu daha rahatlıkla çözebilirsiniz” iddiasında bulundu. Varan, ayrıca bazı Türkçe sorularında da alfabetik şifreleme olduğunu öne sürdü.
10 dakikada yanıt
İddiaya göre, YGS’deki 40 sorudan oluşan matematik testi, şifreleme yöntemiyle yaklaşık 10 dakikada çözülebiliyor. İddia edilen yöntem şöyle: Şıklardaki rakamsal değerler o şıkkın altına küçükten büyüğe doğru yazılıyor. Eğer bir şıkta rakamlar çakışıyorsa doğru yanıt o şık oluyor. Eğer hiçbir şıkta çakışma olmazsa genellikle E şıkkı doğru yanıt olarak çıkıyor. Eğer birden fazla şıkta çakışma oluyorsa doğru yanıt rakamsal olarak küçük değerin bulunduğu şık oluyor. Örneğin, matematik testi 4. soruda “2011-2010+2009-2008+...+3-2+1 işleminin sonucu kaçtır?” sorusunun şıkları “A) 1004 B)1008 C) 1000 D) 1006 E) 1002” şeklinde sıralanıyor. Şifreleme yöntemine rakamlar küçükten büyüğe göre sıralandığında yeni sıralama “A) 1000 B) 1002 C) 1004 D) 1006 E) 1008” şeklini alıyor. D şıkkında 1006 rakamı çakıştığı için doğru yanıt D oluyor.
İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt