Ekmeğe zam tartışması

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, ekmeğe yapılan zamların piyasa koşulları ve ülke gerçekleriyle bağdaşmadığını, bu noktada zam yapılmasının fırsatçılıktan ibaret olduğunu savundu.

Ekmeğe zam tartışması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.10.2010 - 08:16

Mustafa Dinç, yaptığı açıklamada, bu sezon ekmeklik buğday fiyatlarının 60 kuruş civarında olduğunu, 2008 yılına göre 10 kuruşluk bir artış yaşandığını belirtti.

Buğdayın ekmek içindeki maliyet payının yüzde 21 olduğunu ifade eden Dinç, ''Buğdaydaki 10 kuruşluk artışın ekmek fiyatlarına yansıması ise 2 kuruş olacaktır. Maliyete etki eden enerji, işçilik gibi diğer unsurlarda kayda değer bir artış yoktur. Ancak buna rağmen son bir yıldır zammın altyapısı hazırlanmakta ve ekmeğe zam geleceği açıklanmaktadır. Maliyetlerde zam gerektiren bir artış olmamasına rağmen psikolojik olarak zam açıklamaları yaparak bu güne kadar geldiler'' dedi.

Bu zammın piyasa koşulları ve ülke gerçekleriyle bağdaşmadığını savunan Dinç, bu noktada zam yapılmasının fırsatçılıktan ibaret olduğunu ileri sürdü.

Hukuki açıdan da yapılan bu zamların geçersiz olduğunu öne süren Dinç, şunları kaydetti:

''Federasyonun zam yapma yetkisi yoktur. Esnaf ve Sanatkarlar kanunu madde 62'ye göre Fırıncılar Odasının zam talebi Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından karara bağlanıp bulundukları bölgenin en yüksek mülki amirliğine sunulur. Esnaf ve Sanatkarlar Odasının kararı da nihai olmayıp mülki amirliğin 7 gün içinde zammı reddetme yetkisi vardır. Dolayısıyla bu zamlar herhalükarda mülki amirlerin önüne gelecek ve oralarda iptal edilecektir.''

İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ:

"Zammın nedeni buğday fiyatındaki artış deniliyor"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler