"Uzlaşma ve katkı arıyoruz..."
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği teklifi taslağı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çiçek, ''Herkesle uzlaşma ve katkı arıyoruz. Sonuna kadar uzlaşma çabamızı sürdüreceğiz'' dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Rixos Otel'de, siyasi partilere sunulan Anayasa değişikliği paketine ilişkin basın yayın kuruluş temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısında konuştu.
Toplantıya, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Genel Başkan yardımcıları Hüseyin Çelik ve Haluk İpek, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve öteki yetkililer katıldı.
Konuşmasında 1982 Anayasası'nın güvenlik öncelikli bir anayasa olduğunu ancak hem güvenliği hem de özgürlüğü içeren bir anayasa olması gerektiğini belirten Çiçek, ''Sadece güvenliği içermesi nedeniyle 1982 Anayasasının günün koşullarına uyum sağlayamadığını'' ifade etti. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Dengeleri günümüz şartlarına uymuyor. Olması gereken hem özgürlük, hem güvenliktir. Türkiye 1963'ten bu yana Avrupa Birliği'ne tam üye olmak istiyor. Biz bunu devlet politikası olmaktan çıkarmadık. Bu anayasa ile ne köklü kamu reformu ne personel reformu yapmamız mümkün değildir. Bu düzenlemeleri erken yapmayı önemsiyoruz. Türkiye'nin bir açmazı haline gelmiş, sanki bu açmaz AK Parti'nin açmazı. Bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışacağız. Bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu herkes söylüyor ama bir türlü değiştirilemiyor. Her zaman 'şurası böyle, burası böyle' deniliyor. Her dönem bu değişikliğe mazeret bulmak mümkün olacak. Biz 2007 yılında seçimlere giderken 'yeni anayasayı ülkemize kazandırmak istiyoruz' dedik. Biz şimdi de herkesin görüşünü alarak anayasayı hazırlıyoruz.''
Çiçek, konuşmasını Bakan sıfatıyla değil, kamuoyunu bilgilendirmeye çalışan milletvekili sıfatıyla yaptığını ifade ederek, gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin de bir uzlaşma sağlanmasını istediğini dile getirdi.
"Metin, taslak metindir. Herkesle uzlaşma arıyoruz"
Anayasa değişikliğine ilişkin yetkinin ve yetkinliğinin eksik olmadığına dikkat çeken Çiçek, ''Şimdi sırası, hem de bu değişikliğin tam sırasıdır. Dağıtılan metin, taslak metindir. Herkesle uzlaşma ve katkı arıyoruz. Hepinizden katkı bekliyoruz. 23 maddelik metin demokratik açılımla ilgilidir. Temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesinde, ferdi başvuru hakkı ve ombudsmanlık gibi maddeler yer alıyor. Anayasa değişikliği paketi ile de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne giden davalarda azalma olacaktır. Beraberinde demokratik standardımız da yükselmiş olacaktır'' diye konuştu.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de toplantıda temsilcilere dağıtılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yeniden yapılandırılmasını içeren bir kitapçığa ilişkin bilgi verdi. Ergin, HSYK'nın yapısı ve bu yapıya yönelik eleştiriler, konuya ilişkin uluslararası belgelerdeki düzenlemelerin, Avrupa ülkelerinde benzer kurulların yapıları ve yargı reformu stratejisinin HSYK'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin ilkeleri ve önerdiği kurul modelini anlattı.
Ergin, ayrıca söz konusu model içinde yer alan objektiflik, tarafsızlık, şeffaflık, geniş tabanlı temsil, kararlarına karşı etkili bir itiraz sistemi getirilmesi ve yargı yolu açılması, Adalet Bakanı ve müsteşarının konumu, cumhurbaşkanının HSYK'ya üye seçmesi, yargı teşkilatında seçim atmosferi oluşup olmayacağı, 1961 anayasasına göre Kurul'un yapısına ilişkin genel değerlendirmede bulundu.
Şahin'in yorumu
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşmesinden sonra gazetecilerin Anayasa değişikliği teklifi taslağının muhalefet partilerine iletilmesi ve açıklanmasıyla ilgili sorularını yanıtladı.
TBMM'nin, Anayasa değişiklikleri başta olmak üzere her türlü yasal değişikliklerle ilgili olduğunu hatırlatan Şahin, ''Ancak, bu değişiklik metinleri Meclis Başkanlığına verildikten sonra Meclis kendini görevli saymaktadır. Dolayısıyla Meclis başkanlığımıza şu anda verilmiş bir Anayasa değişikliği teklifi yok'' diye konuştu.
İktidar partisi milletvekillerince hazırlandığı ve diğer partilere incelemek için verildiği ifade edilen bir metin bulunduğunu hatırlatan Şahin, şunları söyledi:
''Benim bu metnin içeriğiyle ilgili bir değerlendirme yapmam doğru olmaz. Çünkü, Meclis Başkanı olarak oy kullanma imkanına da sahip değilim. Bu konuda taraf da olmak istemem. Ancak, hangi milletvekili arkadaşlarımızca hazırlanırsa hazırlansın, bir kanun teklifinin ki bunlar Anayasa da olabilir veya Hükümet tasarıları da... Eğer Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu demokratik standartları yükseltmesine yol açacaksa, halkımızın sosyal ve ekonomik gelişmesini daha da güçlendirecekse buna sevinçle, memnuniyetle yaklaşacağımı ifade etmiştim. Yine aynı şeyi söylüyorum; yapılacak olan değişiklikler gerçekten ihtiyaç duyulan alanlarda iyileştirme sağlayacaksa bundan herkes mutlu olur, memnuniyet duyar. Benim bu değişikliklerle ilgili söyleyeceğim şu noktada sadece bunlardır.''
Açıklanan taslağın içeriğine ilişkin bir soru üzerine, Şahin, bu konuda lehte ve aleyhte bir beyanda bulunmayacağını söyledi.
Değişiklik teklifinin Meclis Başkanlığına sunulması halinde kendisinin bunu ilgili komisyona havale edeceğini ifade eden Şahin, ''Anayasa Komisyonunda görüşülecektir. Bu konuda görev, Başkanlığa sunulmasından sonra Anayasa Komisyonu ve Genel Kurulun olacaktır. Komisyon ve Genel Kurul ne karar verirse ona hepimiz saygı duyarız. Değişiklikleri ben değil, Meclis Genel Kurulu gerçekleştirecek'' dedi.
Şahin, bir başka soru üzerine de, ''Türkiye'de demokratik standartları yükseltecekse, halkımızın sosyal ve ekonomik gelişmesini sağlayacaksa, kimden gelirse gelsin her türlü kanun teklifi ve tasarısı beni memnun eder'' dedi.
İlgili haberler için tıklayınız;
ÇİÇEK: YENİ BİR ANAYASA İHTİYACI HERKESİN KABULÜDÜR
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt