Rütbeli, unvanlı defineciler!

04 Şubat 2020 Salı

Defineleri yalnızca köylüler ve eski eser kaçakçılarının aradıkları sanılır. Arşivimdeki gazete kesitlerinden “rütbeli-unvanlı” kişilerin de bu işe bulaştıklarını saptadım. Buyurun sizler de okuyunuz:

30 Ocak 2009 Milliyet:Osmaniye’de Jandarma, ‘tarihi eser kaçakçılığı’ yapan 4’ü ‘polis’ 19 kişiyi gözaltına alarak adliyeye sevk etti. Sanıkların evlerinde tarihi eserler ve detektör bulundu...”

9 Ekim 2013 Milliyet:Tarihi eserden eski vekil çıktı...”

“Ankara’daki tarihi eser kaçakçılarına baskın yapan polis, 24. Dönem milletvekili Y.K’yi de yakaladı. ‘Baskın yapılan evde misafirdim!’ diyen vekil serbest bırakıldı...”

22 Ocak 2014 Habertürk: “Albay ile binbaşı işbaşında!”

“Tekirdağ Çorlu’da aralarında albay ile binbaşının da bulunduğu, 4’ü askeri personel 10 kişi kaçak kazı yaparken jandarma tarafından yakalandı. Olay yerinde patlayıcı malzeme ile fünye de ele geçirildi. Gözaltına alınan şahıslar jandarma komutanlığına götürüldü. Soruşturma devam ediyor...”

13 Mart 2014 Cumhuriyet - Uşak (A.A) “Kaçak kazıda arkeolog!”

“Aktaş köyü yakınlarındaki Flaviopolis antik kentinin bulunduğu bölgede iş makinesiyle kaçak kazı yapan 1’i ‘arkeolog’, 12 kişi gözaltına alındı. Uşak Müze Müdürlüğü, el konulan mermer sütunların tarihi bir yapıya ait olduğunu belirledi...”

10 Eylül 2014 Sabah: “Kahramanmaraş’ta MİT görevlisi!”

“Kendilerini MİT görevlisi olarak tanıtan emekli Binbaşı Ümit Y. ile birlikte 9 kişi, iş makineleriyle define kazısı yaparken jandarma tarafından yakalandı. Aralarında kaçak kazıdan sabıkası olanlar adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı!”

16 Mayıs 20125 Yurt: “Defineci, AKP’li Bakan’ın oğlu çıktı...”

“Kayseri’nin Kocasinan ilçesindeki tümülüste kazı yapanın AKP hükümetlerinde Bayındırlık Bakanlığı yapan Zeki Ergezen’in oğlu eski Ankara Ticaret Odası (ATO) Genel Sekreteri Dücane Ergezen olduğu saptandı. Belediyenin araç desteği sürüyordu... Valilik kazı iznini bir ay uzattı!” Sonrası bilinmiyor...

01.12.2015 Sabah: “İngiliz profesöre kaçakçılık gözaltısı...”

“İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, tarihi eser kaçakçılığı yaptığı saptanan, üç ayrı üniversitede İngilizce öğreten İngiliz Profesör Thomas Micahel Hibbs’in (64) Pendik’teki evinde 260 antik sikke, 8 mühür, yüzük, kolye, küpe ve ok uçlarına el koydu. İnternetten satın aldığını, koleksiyon yapacağını söyleyen İngiliz profesörün bunları kaçıracağı anlaşıldığından sınır dışı edilme kararı alındı...”

04.08.2018 Hürriyet-Ankara: “Rütbesi sökülen ‘polis’ tarihi eserlerle yakalandı. Bir ihbarı değerlendiren polis balıkesir’den Ankara’ya gelen bir otomobili Çankaya’da durdurdu. Araçta 159 parça tarihsel eser bulundu. FETÖ’cülükten görevden alınan O.D. ve sahtecilikten sabıkalı B.G. gözaltına alındı.”

18.04.2019 Sözcü: “Bolu’da FETÖ definesi, Albay ve Kaçakçılık Müdürü!”

“Aralarında üst düzey bürokrat F.E., AKP Ankara İl Başkanlığı yöneticisi H.K., Ankara Kaçakçılık Organize Suçlar Şube Müdürü M.K. ve muvazzaf Jandarma Albay K.Y’nin de bulunduğu 12 kişi, resmi makamlara ‘FETÖ’nün gömülü altınlarını arıyoruz, el koyma kararı var!’ diyerek Mudurnu’da kazı yapmaya başladı.

Albay ve Emniyet Şube Müdürü’nün başında olduğu ekipten önce kimse şüphelenmedi. Ancak yapılan incelemede ekibin ‘Kaçak define kazısı’ yaptığı, kazı için de hiçbir resmi makamın bilgisi ve kararı olmadığı belirlendi. Jandarma, kaçak kazı alanında 12 kişiyi gözaltına aldı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görevli olduğu bildirilen, ancak Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca ‘Bizde çalışmıyor’ denilen bürokrat ve KOM Şube Müdürü’nün de aralarında bulunduğu 5 kişi mahkeme tarafından tutuklandı. AKP Ankara il yöneticisi ile 7 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı! Çok sayıda iş makinesi ile 2 TIR’a da el konuldu.”

05.12.2019 Hürriyet: “Defineci müdür göreve döndü!”

“Bolu’da gizli görevde olduklarını ve çıkacak hazineyi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne götüreceklerini söyleyerek define arayan eski Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Metin K. ve Ankara Jandarma Komutanlığı’nda istihbaratçı Albay Kadri Y. 1 ay tutuklu kalıp tahliye oldu. Metin K., Sinop’ta göreve başlarken, Kadri T. emekliye ayrıldı.

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Metin K. ve Kadri Y’nin de aralarında olduğu 16 kişiye mala zarar vermek ve izinsiz kazı suçlamasıyla 5 yıla kadar hapis istedi. Metin K. ve Kadri Y. ile arkadaşları Halil K. ve Hasan S. 13 Nisan 2019 günü Bolu’ya geldi.

Metin K. ve Kadri Y. aynı gün Bolu İl Jandarma Komutanı Albay Nadir Çelik’i ziyaret etti. İkili, görüşme yaptıkları komutana gizli görev için geldiklerini ve Güney Felakettin köyünde kazı yapacaklarını söyledi. İddialarına göre arazide hazine vardı.

Herkesten gizli olarak çalışma yürütülecek, kazı yapılan bölgeye jandarma ve siviller sokulmayacaktı. Anlatımlarına göre sonrasında da çıkarılacak hazine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne götürülecekti.

O gün bir otele yerleşen Metin K. ve Kadri Y., vakit geçirmeden bölgede kazı başlattı. Durumdan şüphelenen komutan Albay Nadir Çelik ise bu görüşmeyi tutanak altına alarak Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na durumu bildirdi.

Başsavcılık kazı yapanların gözaltına alınması talimatı verdi. Jandarma ekipleri 14 Nisan’da kazı alanına baskın yaparak 14 kişiyi suçüstü yakaladı. Metin K. ile Kadri Y. de kaldıkları otelde gözaltına alındı. Sorgulamalarının ardından Metin K. ve Kadri Y. ile arkadaşları Hasan K., Faruk E. ve Hasan Sezer Ç. tutuklandı. Kazıda çalışan 11 işçi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturmasını tamamlayarak şüpheliler hakkında iddianameyi hazırladı. Bolu Cumhuriyet Savcısı İsmail Hakkı Özcan tarafından hazırlanan iddianamede, 16 şüpheli hakkında ‘mala zarar vermek’ ve ‘kültür varlıklarını bulmak amacıyla izinsiz olarak kazı veya sondaj yapmak’ iddiaları ile 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.”

09.01.2020 Cumhuriyet - Seyfettin Mete: “2 bin yıllık lahit... AKP’li Başkana ‘milyonluk’ suçlama!”

“Kent merkezinde yol çalışması sırasında bir lahde rastlandı... Çorum Belediye Başkanı AKP’li Halil İbrahim Aşgın’ın videosunu çeken bir şahsa görüntüleri yayımlamaması için 1 milyon TL teklif ettiği iddia edildi. Görüntülerde başkan ‘Lahdi çaktırmadan toplayın götürün!’ talimatını veriyor. Videoyu çeken kişi, Başkanın önerisini kabul etmediğini söylüyor!”




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları