Hikmet Altınkaynak

2 Temmuz’un Yıldönümünde Metin Altıok’u Anarken…

02 Temmuz 2014 Çarşamba

Aslında Metin Altıok, bu yıl yedincisi verilen şiir ödülüyle de anıldı.
Bu yılın Metin Altıok Şiir Ödülü Gülten Akın’a Yapı Kredi Yayınları’ndan Ekim 2013’te çıkan “Beni Sorarsan” adlı kitabı için verildi.
Kırmızıkedi Yayınevi’nin Altıok ailesiyle birlikte düzenlediği Metin Altıok Şiir Ödülü, Doğan Hızlan başkanlığında Hilmi Yavuz, Güven Turan, Talat Sait Halman, Ali Cengizkan, Haydar Ergülen ve Eray Canberk’ten oluşan seçici kurul tarafından oybirliğiyle belirlendi.
Geçen ay gerçekleştirilen Metin Altıok Şiir Ödülü töreninin izleyicilerindendim. Tören Beşiktaş Belediyesi’nin Fulya Sanat Merkezi’nde yapıldı.
Program akışını Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı yürüttü. Kırmızıkedi Yayınevi’nin Yayın Yönetmeni İlknur Özdemir, yaptığı konuşmada ödülün seçici kurul tarafından Gülten Akın’a verilme gerekçesini şöyle açıkladı: “Şiiri hayatın ‘anlam’larından bir tanesi kılan tutumuyla, her türlü yalnızlığımızdan yeni bir dil kurabilme yeteneğiyle ve Türkçenin büyük şiir geleneğini daha da büyüten şiirinin derinliği.”
Ankara’da yaşayan şair Gülten Akın (1933), sağlık sorunları yüzünden törene gelememişti ama şair Behçet Aysan’ın kızı, şair Eren Aysan Gülten Akın’ın mesajını getirdi, okudu, çok alkış aldı: “Metin Altıok ile Behçet Aysan’la aynı zamanlarda büyüdüm. Sivas’ta merdivendeki fotoğrafları hiçbir zaman belleğimden çıkmadı. O oturuşta direncin, haksızlığa karşı duruşun onurlu tavrı vardı. Sanki bilerek isteyerek bir ölüm. Metin Altıok’un Türk şiirindeki yerini anlatmaya gerek yok. Onun adına bir ödül aldığım için hem üzgünüm. Hem de onur duyuyorum.”
Bu nedenle ödül heykelciği Gülten Akın’a sunulamadı. Ben de yanımda getirdiğim ödül alan kitabını imzalatamadım. Ona alkışlar gönderilirken kendine iletilmek üzere de ödülü Kırmızıkedi Yayınevi Kurucusu Haluk Hepkon tarafından YKY temsilcisi Fahri Güllüoğlu’na verildi.
Enver Aysever, piyano ve viyolonsel müzikleri eşliğinde özel bir söz-müzik gösterisi sundu. Aysever, Metin Altıok’un yaşamının dönemeçlerini, şiirlerinden de esinlenerek “Şair Kimsesiz Bir Mektuptur” odaklı, şiirsel bir biçemle, acıklı, sevinçli, dokunaklı, sitemli performansını gerçekleştirerek ödül törenine damgasını vurdu.
Tören’de Enver Aysever’e piyanoda Çiğdem Erken eşlik ederken genç piyanist Erken, üç özel bestesiyle de törene renk ve büyü kattı. Ünlü viyolonselist Çağ Erçağ ise törenin anlamını viyolonseliyle daha da derinleştirdi.
Törenin başlamasını beklerken Demet Taner’e gelecek yıl Haldun Taner’in 100. Yaş etkinlikleri için bir hazırlık olup olmadığını sordum. Henüz bir çalışma olmadığını söyledi. Ben de daha vakit var sanırım Kadıköy Belediyesi’yle ve üniversitelerle işbirliğinin yapılabileceğini anımsattım.
Salonda görebildiğim, selamlaşabildiğim kadarıyla Orhan Alkaya, Oya Uysal, Oya Başak, Mustafa Yılmaz, İnci Aral, Aysel Çelikel-Murtaza Çelikel, İlhan Cihaner, Oğuz Kaan Salıcı, Burhan Şenatalar, Canan Kaftancıoğlu, İsa Çelik, Rahmi Saltuk vb. vardı. Kadir İncesu fotoğraflar çekiyordu. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’la karşılaştım, kokteyl sırasında uzunca sohbet etme olanağım oldu, yerel yönetimleri, kültür sanat etkinliklerini konuştum.
Böylece 1993’te yitirdiğimiz Metin Altıok adını, yapıtlarını yaşatmak için verilen 2014 Metin Altıok Şiir Ödülü törenini izlerken bir kez daha anladım ki hiçbir şey sanatı ve sanatçıyı öldüremez. Onların özgürlüğünü elinden alamaz.
Metin Altıok’u sevgiyle anıyorum. Onun ve arkadaşlarının yaşadıklarını hiçbir vicdan sahibi insan unutamaz, unutmamalı! Aradan 21 yıl geçse de unutulmadı. 2 Temmuz’da Madımak Oteli’nde yanan yalnızca 33 aydın olmadı, insanlığın insan olarak geliştirdiği değerleri de yandı.
Gülten Akın’ı da yürekten kutluyor, sağlıklı yıllar ve nice yapıtlar diliyorum. Ödül kazanan kitabının adını da taşıyan şiirini burada sizlerle paylaşmaktan, şiirimiz adına büyük bir onur ve sevinç duyuyorum.

BENİ SORARSAN
Beni sorarsan,
Kış işte
Kalbin elem günleri geldi
Dünya evlere çekildi, içlere
Sarı yaseminle gül arasında
Dağların mor baharıyla
Sis arasında
Denizle göl arasında
Yanımda kediler, kuşlar
Fikrimden dolaşıyorum

Hiçbir iktidarı sevmesem de
Sobanın iktidarında
Çarpışa çarpışa nasılsa
Büyüyebilen kızlar
Uslu, sakin, ölümü bekliyorlar
Yaşlılık
Dev mi oldular, başkaları
Üstüne üstüne gelip korkusuz
Güçlerini deniyorlar

(Gülten Akın, Beni Sorarsan, YKY, Ekim 2013, s.11-12)  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Okullar tatildeyken... 26 Ocak 2023

Günün Köşe Yazıları