Mustafa Kemal Ulusu

Futbolumuz nereye gidiyor?

24 Ocak 2020 Cuma

Değerli okurlarım, inanın yıllardır Türk futbolunun içindeyim. Ancak ülkemizde 25 senedir, bilhassa son yıllarda daha da artan bir şekilde, futbolumuzun bu kadar ayağa düştüğü, kalitesizleştiği, insanları birbirine düşürdüğü, ekonomik açıdan da iflasa götürdüğü bir dönemi hiç görmemiş, yaşamamıştım. Gerçekten futbolumuz nereye gidiyor? Sözde Özerk TFF’miz var! Hadi canım sende, nesi özerk? Bana biri anlatsa da öğrensem. Ama kimsenin de zaten anlatabileceğini sanmıyorum. 

Yazılı ve görsel medyada tartışılıyor, dinliyorum. TFF’ye üzerinde tartışılması gereken bazı güzel öneriler var. Mesela Türkiye Kupası’nın tek maç eleminasyon usulü ve ilk maçın 2-3. lig takımlarının sahasında oynanması. Kart cezalarının kupada ise kupada, ligde ise ligde çekilmesi. Yabancı oyuncu sayısının serbestliğinin çok yanlış olduğu, altyapıdan belli oyuncuların A takım kadrosunda yer alma zorunluluğu gibi birtakım öneriler TFF’ye yapılmakta.

Şimdi sıkı durun, bunları düşünüp taşınıp da kim veya kimler karar verecek? Kulüp yönetimlerinde bulunup, Türk futbolunu bu hale getiren eski kulüp yöneticileri ve başkanları mı? Kelin merhemi olsa başına sürerdi misali (Selim Soydan gibi birkaç istisna hariç).

Hep söylüyorum TFF akademisyenlerden oluşan bir araştırma-planlama-eğitim-denetim başkanlığı kurmadıkça, Türk futbolu bu yetersiz federasyon başkanları ve yöneticileriyle yönetilmeye devam ederse futbolumuz, kulüplerimiz bir arpa boyu yol almaz. Hatta daha da geri gidebilir.

14.12.2019 ve 25.12.2019 tarihli TFF özerk mi? ve 21.12.2019 tarihli TFF zorda yazılarımda bu konulara detaylı olarak değinmiştim. Ama görüyorsunuz ki sorunlar artan bir şekilde devam ediyor. Bu başkan ve yönetimi olduğu müddetçe daha da artan bir şekilde devam edecek. Çünkü bilimsellikten uzak, sadece eyyamla bu işi götürmeye çalışıyorlar.

Beşiktaş’a gelince. Gerçekten Sayın Çebi için çok üzülüyorum. Ne denli iyi Beşiktaşlı olduğunu, çok iyi şeyler yapmak istediğini ve ne denli dürüst, sağlam yapıda bir kişi olduğunu çok iyi biliyorum. Ayrıca çok sevdiğim de bir kardeşimdir. Ama bu takımla ve bu hoca ile bu yıl ligde hiç şansı olmayacağını 3 Ocak 2020 tarihli yazımda detayı ile yazmıştım.

Son maçlar sonunda teknik direktörünün maç içi değişiklikleri -oyunu kenardan seyrederkenki yüz ifadesi ve duruşu- “Önümüze bakacağız mevcut kadro yeterli ama daha iyisini nasıl yapabiliriz onu sorguluyorum” dedikten sonraki Erzurum maçı felaketi sırasında “Ben böyle takım görmedim” sözleri, sayın hocamızın düştüğü feci ruh halini ve biraz ağır olacak ama artık acizliğini net olarak ortaya koymaktadır.

3 gün evvel kadro yeterli, 3 gün sonra “Ben böyle takım görmedim” dersen, o takım futbolcuları ile arandaki bağ artık kopmuş, bitmiştir hocam. Bilmem anlatabiliyor muyum? Sevgili hocam ve sayın başkanım Çebi! Son sözüm taraftarlara: Bu durumda yapacağınız tek şey lig sonuna kadar başkana, yönetime ve de futbolculara elden geldiğince sahip çıkarak onları desteklemeniz olacaktır. Zira başka şansımız yok. Aksi halde Beşiktaşımızın çok daha kötü hale düşmesine sebep olabilirsiniz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tarihi sınavdayız 3 Nisan 2020
Sınıfta kaldık 27 Mart 2020

Günün Köşe Yazıları