Adnan Dinçer

Gerçek ironi oldu!

18 Ocak 2020 Cumartesi

Futbol dünyamız son derece başarısız bir evrim yaşıyor! Geçmişte yabancı yasağı kalktığında iki yabancı ile birinci ligimizi süslemeye ve çağı yakalamaya çalıştık! Özellikle piyasa dağılmış Yugoslav ve Rumen ağırlıklı transferlerle geçiştirildi! 1903-1905 ve 1907 tarihli üç büyük kulüplerimiz başı çektiler! Kritik karşılaşmalarda özellikle Rumen hakemler maçlarımızı yönetti! Sonra bu düzene son verenlerin içinde bulunan olarak kendi gençlerimizi ve hakemlerimizi TFF sıçramasıyla önemsedik! Sabırlı eğitim ve spor akademileri sahiplenildi! Kendilerine değil; futbolumuza, uluslararası hatırlatma yapacak hamleler, kurslar, seminerler yapıldı. Yeniden yapılanan futbolumuzda Beşiktaş önderlik yaparken PAF ligi ile TFF geniş sporseverlere gerçeğin izlenmesi için imkân sağladı. Adı sanı duyulmamış futbolcu ve teknik adamlar futbol tekelini sarstılar! Bu çalışmalar yapılırken gençlerdeki çıkış Avrupa ve dünya finallerine kadar uzandı futbolumuzda. Yabancı teknik adamlarla yarışacak kurs ve seminerler yurt dışına, hatta Köln Spor Akademisi’ne uzanan teknik adam eğitiminin önünü açtı. “Avrupa Antrenörler Birliği”ne girme şansı yakalandı. Sesli değil sadece toplumun kısılan başarıya sahip çıkan tribün sahiplenilmesi, yıldızları sahneleyen, hatta futbol federasyonu başkanının “Ülkemizde en iyi futbolu oynayan takımını ilan etme” yansızlığı alkış topladı! Tüm kulüpler yeni heyecan ve üretime yöneldiler. Medya yeni futbol dünyasını sahiplendi. Dost ve gururla eserlerine sahip çıktıkları teknik adamlar, futbolcular ve kulüpler tavan yaptı! Futbol bir anda sıçradı ve özellikle gençler “çağdaş futbol” gerçeğine yakın oldular. 

Şahsen kavga verdiğim görevleri cesaretle öne taşıdım.14-16 yaş grubu gençlerimizi, UEFA turnuvasına talip olma başarısına taşıdım. Finlandiya’daki finallere gidene kadar  gençlerin gol yemeden oynadığı karşılaşmalar topluma heyecan getirdi. Spor dünyasının olumlu ilgisi, kulüplerin tesis fakirliğine karşın eğitim heyecanı yaşamasına ve futbolumuzu en az 20 yıl sahiplenecek gençlerin yıldızlar olmasına neden oldu. Avrupa’da eğitilen yurttaşlarımızın çocukları ulusal forma şansını yakaladı. Bu konuda çok emeğim ve öğrencilerim oldu.

Kulüpler batma noktasında

Yıllar böyle giderken bir anda “endüstriyel futbol”, teknik adam ve futbolcuyu adeta “eşya” yaptı. Değişen yapılar ülkemizde depreme neden oldu. Yabancı sayısı, kulüplerde artmaya, hatta TFF’yi zorlamaya başladı. Aracılar, profesyonel menajerlik dışında amatör yöneticiyi iyi pazarlamayla uyutarak, kulüplere ve bu duruma razı kişileri, futbolumuza taşımaya başladı. Kendi gençlerimiz bugün teknik adam olsalar da bu akımın önüne geçemediler! Yaşlı ve kalitesiz futbolcular kulüp formalarına sahip çıkarken, hiç oynamadan anlaşmaları dahi bozulsun diye ekstra para kazanan orta malı futbolcular piyasaları işgal etti. Oysa yeni bir futbol dünyasına uyacak çok önemli işler yapılmıştı! Antrenman sahaları, çim zeminler, medya ve reklam patlamasıyla futbolun herkes tarafından izlenen, sahiplenilen şansı bu “fukara futbol” gerçeğini görmezlikten gelen günlük piyasa yarattı. Şimdi duvara tosladık! Zira artık bırakın borçları, kulüpler borçların faizlerini dahi ödeme güçlüğü içinde batma noktasında! Futbol dünyamızın birinci sorunu artık ekonomik oldu. Bizler artık hatırlanmaz ve hatta bu anlamda yeni örnekler sunma fedakârlığında bulunma ürküntüsüyle haketmediğimiz yerdeyiz!

Tarih bu gerçeği mutlaka bir gün sahiplenecektir. Umarım geç kalmayız. Zorunlu yapılan hiçbir iş, uzun vadeli olmaz. İçinde sevgi, emek, çağdaşlık ve onur olan her çalışma karşılığını alır. Bu, toplumun mutluluğu içindir ve olmalıdır.




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sınırlar! 23 Mart 2024
Kocaman ayıp! 12 Mart 2024
Olmadı! 4 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları