Özdemir İnce

‘Biz’ hastalığı

17 Ocak 2020 Cuma

Sonunda bu da oldu: Saray hükumetinin uğradığı siyasal bozgun Ahmet Hakan (Hürriyet, 11 Ocak 2020) tarafından CHP’ye fatura edildi. Bunun sorumlusu Baykal’ın kullandığı “biz” sözcüğü (zamiri). Yüzlerce kez “biz” zamiriyle, iktidarın sözcükleriyle konuşmayın diye uyarı yazıları yazdım. Libya ile askeri sözleşmeyi Saray yaptı, CHP yapmadı.

Ahmet Hakan, CHP milletvekili Deniz Baykal’ın bilinçsizce yaptığı konuşmaya, haklı olarak, mal bulmuş Mağribi gibi atılmış:

***

Yeniçağ gazetesinden Orhan Uğuroğlu’na konuşmuş Deniz Baykal. Şu iki cümlesinin altını çizdim:

¦ Libya’yla yapılan askeri anlaşmamız çok önemli, emeği geçen herkesi kutluyorum.

¦ BM’nin desteklediğimiz hükümeti meşru görmesi çok önemli.

***

Deniz Baykal’ın kullandığı dile, üsluba, yaklaşıma dikkat!

¦ ‘Anlaşma’ demiyor, ‘anlaşmamız’ diyor.

¦ ‘Desteklediği’ demiyor, ‘desteklediğimiz’ diyor.

Bu dil, bu üslup, bu yaklaşım... Tam da Türkiyeli bir perspektifin dili, üslubu ve yaklaşımıdır.

***

Hiç unutulmasın!

¦ Libya anlaşması, AK Parti’nin anlaşması değil, Türkiye’nin anlaşmasıdır.

¦ Doğu Akdeniz’deki çıkarlar, AK Parti’nin çıkarları değildir, Türkiye’nin çıkarlarıdır.

¦ Hafter denilen bela AK Parti’yi değil, Türkiye’yi tehdit etmektedir.

¦ Libya meşru hükümeti, AK Parti ile değil, Türkiye’yle anlaşmıştır.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da. Deniz Baykal’ın bu dilini, benimsese... AK Parti’ye karşı yaptığı muhalefetin etki gücü...

En az bin kat artar.

*

Ama nerdeeeeee?

***

Biz”, “ben”in çoğuludur. Libya ile anlaşmayı, ben, biz, sen ya da siz yapmadı. Saray’da oturan kişi ve Saray hükümeti yaptı. Bu durumda kullanılacak şahıs zamiri “o” ya da “onlar”dır. Ya da ilgilinin unvanını, adını ve soyadını vereceksin. Lamı cimi yok:

¦ Libya anlaşması, Türkiye’nin anlaşması değil, iktidardaki hükümetin anlaşmasıdır. Muhalefet bu anlaşmayı imzalamamıştır, karşıdır. Bunu açıklamıştır.

¦ AKP, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını yanlış savunmaktadır.

¦ Hafter denilen bela AK Parti yüzünden Türkiye’yi tehdit etmektedir.

¦ Meşru olduğu kuşkulu Libya hükümeti, AK Parti hükümeti ile anlaşmıştır.

***

Suç, kuşkusuz muhalefet diliyle konuşmayı hiç bilemeyen ve asla öğrenemeyecek olan Deniz Baykal’a aittir. Deniz Baykal eğer Saray’ı gerçekten destekliyorsa “Hükümetin Libya’yla yaptığı askeri anlaşma çok önemli, emeği geçen herkesi kutluyorum” demeliydi.

Demeliydi çünkü Deniz Baykal bir AKP yetkilisi değildir. Kendini öyle hissetmesi şaşırtıcı olur. Deniz Baykal, CHP’yi kastederek de “biz” diyemez, çünkü CHP adına konuşabilecek herhangi bir yetkiye sahip değildir. CHP’nin parti olarak Deniz Baykal’ın sözlerini paylaşacağını sanmıyorum. Ahmet Hakan, “Ama nerdeeeeee?” diye hayıflanırken benim düşüncemi paylaşmakta ve bana hak vermektedir.

***

Aslına bakarsanız CHP’nin genel başkanı Kılıçdaroğlu da “biz”li eleştiri cümleleri kullanmayı sürdürmekte ve sözlerini işlevsizleşmektedir. Sadece genel başkan değil, parti yöneticileri ve milletvekilleri de aynı tuzağa düşmektedir. Örneğin, bir muhalefet temsilcisi, yapımına karşı olduğu halde, “İstanbul Kanalı’nı inatla savunmamız yanlıştır” diyemez. Doğru cümle şöyle olmak zorundadır: “İstanbul Kanalı’nın inatla savunulması yanlıştır.” Ya da “Cumhurbaşkanı Erdoğan yanlış yoldadır” diyecek. Libya ile anlaşmayı “Siz” yapmadınız, bizzat R.T.Erdoğan yaptı ya da Saray hükümeti... “Biz” de yapmadık.

***

Televizyon yorumcularının, konuşmacılarının neredeyse tamamı da bu “biz” zamiriyle afyonlamış durumda... Geçen gün TELE1’de “Forum Hafta Sonu” yorumcusu Namık Koçak da hükümeti eleştirken durmadan “biz” diyordu. Sanki gençleri işsiz bırakan kendisiymiş ya da TELE1 kanalıymış gibi “Gençlerimizi işsiz bıraktık” diyor; Hükümet gençlerimizi işsiz bıraktı diyemiyor. Ne yazık ki televizyonlardaki tek örnek Namık Koçak değil!...11 Ocak akşamı Halk TV’de Fatih Ertürk’ün Türkiye Nereye? programını 3 saat izledim. Yorumcular (Emekli General Ali Er, Prof. Dr. Ümit Özdağ, Prof. Dr. Sencer İmer) da biz, biz”ci idiler. “Biz” zamiri, fiilin (eylemin) gerçek failini (öznesini) gizler.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerli ve milli 24 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları